Az indiai katolikus egyház védi egy város szegényeit a környezetszennyező nagyvállalattal szemben

2018. június 6. szerda 09:44

A Vedanta óriásvállalat a környezetet súlyosan szennyező rézbányászattal foglalkozik többek között Thoothukudiban, egy 200 ezres dél-indiai városban, ahol május közepén a bánya bezárását követelő tüntetésen a hadsereg a tömegbe lőtt, s tizenhárman meghaltak.

Az indiai hadsereg egy május közepén rendezett tüntetésen lőtt a felvonulók közé. A tizenhárom halott mellett nagyon sokan megsebesültek, köztük egy katolikus pap. Nem véletlen: a tüntetők között sokan voltak a helyi plébániák hívei közül, akik Ferenc pápa Laudato si’ kezdetű enciklikájának nyomán bátran kiállnak a környezetvédelemért.

A tiltakozó mozgalom India délkeleti államában, Tamilnáduban sikerrel zárult, a helyi kormányzat május 28-án dekrétumot bocsátott ki, amelyben elrendeli a Sterlite Copper társaság bányájának bezárását. Az üzem az indiai óriásvállalat, a Vedanta ellenőrzése alatt áll. Thoothukudi városában már több mint húsz éve működik a cég, az üzem által kibocsátott szennyező anyagok súlyosan károsítják a kétszázezres város lakosságának egészségét.

A Vedanta a nemzetközi élvonalba tartozik, számon tartják a londoni tőzsdén, annak ellenére, hogy az anglikán egyház bojkottálta, mert Ázsiában és másutt sem tartja tiszteletben az őslakosok jogait. A vállalat azonnal tiltakozni kezdett a bezárás ellen: a közösségi hálókon toboroz híveket ügyének az indiai nacionalizmusra építve, azt állítva, hogy az egyházak a külföldi vállalatok érdekeit szolgálják az indiaiak helyett.

A város katolikus plébániái valóban aktívan léptek fel a vállalat ellen, amely súlyosan szennyezi a város vizét és levegőjét. Látványosan megnőtt a tüdődaganatban és más súlyos betegségekben szenvedők száma, és bizonyítékokkal rendelkeznek azzal kapcsolatban is, hogy a Sterlite Copper az adatok meghamisításával szerezte meg a működéshez szükséges engedélyeket a helyi környezetvédelmi hatóságoktól.

A tizenhárom halottból négyen katolikusok voltak. Madras-Mylapore érseke, George Antonysamy az UcaNews hírügynökségnek elmondta: „Ferenc pápa Laudato si’ enciklikája vezet minket, amely arra buzdít, hogy az Egyház a szolgálatát újra a szegények és kirekesztettek között élje meg, és segítse elő a környezet védelmét, főként azok érdekében, akiknek túlélése a teremtett világ adományaitól függ.”

Forrás és fotó: Mondoemissione.it

Magyar Kurír
(tzs)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
bagnasco-biboros-genovai-aldozatok-temetesen-kapcsolataink-lehetnek-hid-hogy-atlepjuk-az-urt
Bagnasco bíboros a genovai áldozatok temetésén: Kapcsolataink lehetnek a híd, hogy átlépjük az űrt

Augusztus 18-án, szombaton, az olaszországi nemzeti gyász napján temették el Genovában a Morandi-híd összeomlásakor életét vesztett 19 embert. Húsz család az állami temetés helyett családi körben vett búcsút szeretteitől. A gyászszertartást Angelo Bagnasco bíboros, genovai érsek vezette.

2018. augusztus 18. szombat
atlenyegules-cimmel-nyilik-kiallitas-az-eucharisztiarol-pesti-vigadoban
„Átlényegülés” címmel nyílik kiállítás az Eucharisztiáról a Pesti Vigadóban

„Átlényegülés – Az Eucharisztiáról a csodák és a művészet nyelvén” címmel nyílik kiállítás a Pesti Vigadó épületében augusztus 27-én. A tárlat a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) előkészítő rendezvényeinek sorába illeszkedik.

2018. augusztus 18. szombat