Az ISIS utolsó foglyai között lehet Paolo Dall’Oglio jezsuita és Mar Gregoriosz szír ortodox érsek

2019. április 8., hétfő | 19:21

A jezsuita szerzetesről és az ortodox érsekről szóló híreket hivatalos források egyelőre nem erősítették meg, de egyre több a remény, hogy életben vannak. Imádkozzunk a szabadulásukért!

Ahogyan arról már hírt adtunk, a Rakkában 2013. július végén elrabolt Paolo Dall’Oglio jezsuita szerzetes, a keresztény–iszlám párbeszéd előmozdítója kurd források szerint azok közé tartozik, akiket az Iszlám Állam (ISIS) arra használ fel, hogy zsarolja tárgyalópartnereit. A Vatikán nem erősítette meg az értesülést.

A Fides nemzetközi katolikus hírügynökség idézett olyan forrásokat, amelyek megerősítik a gyanút, hogy a jezsuita szerzetes az ISIS fogságában van, és tárgyalási alkura használják fel. A tárgyalások során már kiszabadult kurd foglyok elmondták, hogy látták a rabok között Paolo Dall’Ogliót, valamint a brit újságírót, John Cantlie-t és a Vöröskereszt egyik új-zélandi ápolónőjét is. Március elején az Iszlám Állam egyik utolsó hadállásának számító Bagúzból számos civilnek sikerült kiszabadulnia a fegyverszünetnek köszönhetően.

Más források arról számoltak be, hogy Mar Gregoriosz Johanna Ibrahim szír ortodox érseket is Bagúz térségében tartják fogva. A Németországban élő szír ortodox közösség lelkipásztori ellátásával megbízott Samuel Gümüs szír ortodox pap szerint tárgyalások folynak a kiszabadulásáért.

Samuel Gümüs kijelentéseit ugyanaz a libanoni lap, az al-Akhbar jelentette meg, amely a kurd forrásokat is idézte, amelyek szerint Paolo Dall’Oglio jezsuita életben van. Mivel a térségben jelen lévő katonai erők nem adtak ki hivatalos nyilatkozatot, a hírek nem bizonyíthatóak.

A két aleppói érsek-metropolitát, a szír ortodox Mar Gregoriosz Johanna Ibrahimot és a görög ortodox Bulosz (Paul) Jazigit 2013. április 22-én  ejtették túszul, miután a török határnál teljesítettek humanitárius küldetést, és onnan utaztak vissza a szír fővárosba.

Forrás: Fides.org; Catt.ch

Fotó: Catt.ch

Magyar Kurír
(tzs)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
krisztussal-es-az-asszonyokkal-keresztuton-keresztut-ferenc-papaval-nagypenteken-colosseumban
Krisztussal és az asszonyokkal a keresztúton – Keresztút Ferenc pápával nagypénteken a Colosseumban

Az idei római, Ferenc pápa által április 19-én, nagypénteken este a Colosseumban vezetett Via Crucis elmélkedéseit Eugenia Bonetti nővér, a Consolata missziós rend tagja, a „Slaves no more” Társaság elnöke írta. Az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük a keresztút elmélkedéseit és imádságait.

2019. április 19., péntek
szivekben-orzott-regi-husvetok
Régi húsvétok nyomában – Találkozás a fertődi idősek otthona lakóival

Ismét emlékeket gyűjtöttünk, újra Fertődön, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentes Mihály pap költőről elnevezett idősek otthonában. A nagyböjti készület közben ezúttal a szívekben őrzött régi húsvétokra vethettünk egy pillantást.

2019. április 19., péntek
Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle