Beiktatták az orvosból lett párizsi érseket

2018. január 8. hétfő 19:59

Michel Aupetit-t, az új párizsi érseket január 6-án, vízkeresztkor a Notre-Dame-székesegyházban iktatták be.

A 66 éves Michel Aupetit arra biztatta a híveket, ismerjék fel a leginkább gyengék, szegények és törékenyek méltóságát – írja a La Croix francia katolikus napilap.

Mintegy harminc püspök vett részt a beiktatási szentmisén a párizsi Notre-Dame-székesegyházban, köztük Georges Pontier marseille-i érsek, a francia püspöki konferencia elnöke és Luigi Ventura apostoli nuncius. Egyszerűség és szívélyesség – ez volt a szertartáson résztvevők benyomása.

Az új párizsi érsek homíliájában a napi evangélium, a napkeleti bölcsek látogatása kapcsán kiemelte: nagy pompával megült ünnepeink mennyire ellentétesek a jászolban fekvő gyermek egyszerűségével.

Michel Aupetit 1979-től több mint tíz éven át orvosként dolgozott; 1995-ben, 44 évesen szentelték pappá. 2013–14-ben párizsi segédpüspökként szolgált, majd Nanterre püspökévé nevezték ki.

Családja egyetlen gyakorló katolikus tagja édesanyja volt, ő tanította imádkozni fiait. Egy 2015-ös interjúban Michel Aupetit azt mondta, arról álmodik, hogy egyszerű, vidéki pap lehessen – két évvel később a Szentatya kinevezte Párizs érsekévé.

Forrás: Catholic Herald

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-fiataloknak-jezus-elott-nem-kell-photoshoppolni-szivedet
Ferenc pápa Limában a fiataloknak: Jézus előtt nem kell photoshoppolni a szívedet!

A Szentatya január 21-én, vasárnap nem a Vatikánban, hanem a perui Lima városában imádkozta el a hívekkel az úrangyala imádságot. Nem a szentmise szövegeiről elmélkedett (azt megtette az utána tartott misében), hanem a fiataloknak mondott szívhez szóló buzdító beszédet.

09:01
egyszerre-mindent-fenntartas-nelkul-brenner-janos-boldogga-avatasara-keszulve
Egyszerre mindent, fenntartás nélkül – Brenner János boldoggá avatására készülve

Székely János szombathelyi megyéspüspök írásával indítjuk havonta megjelenő rovatunkat, amellyel Brenner János vértanú május elsején Szombathelyen sorra kerülő boldoggá avatására készülünk.

09:56