Beiktatták az orvosból lett párizsi érseket

2018. január 8. hétfő 19:59

Michel Aupetit-t, az új párizsi érseket január 6-án, vízkeresztkor a Notre-Dame-székesegyházban iktatták be.

A 66 éves Michel Aupetit arra biztatta a híveket, ismerjék fel a leginkább gyengék, szegények és törékenyek méltóságát – írja a La Croix francia katolikus napilap.

Mintegy harminc püspök vett részt a beiktatási szentmisén a párizsi Notre-Dame-székesegyházban, köztük Georges Pontier marseille-i érsek, a francia püspöki konferencia elnöke és Luigi Ventura apostoli nuncius. Egyszerűség és szívélyesség – ez volt a szertartáson résztvevők benyomása.

Az új párizsi érsek homíliájában a napi evangélium, a napkeleti bölcsek látogatása kapcsán kiemelte: nagy pompával megült ünnepeink mennyire ellentétesek a jászolban fekvő gyermek egyszerűségével.

Michel Aupetit 1979-től több mint tíz éven át orvosként dolgozott; 1995-ben, 44 évesen szentelték pappá. 2013–14-ben párizsi segédpüspökként szolgált, majd Nanterre püspökévé nevezték ki.

Családja egyetlen gyakorló katolikus tagja édesanyja volt, ő tanította imádkozni fiait. Egy 2015-ös interjúban Michel Aupetit azt mondta, arról álmodik, hogy egyszerű, vidéki pap lehessen – két évvel később a Szentatya kinevezte Párizs érsekévé.

Forrás: Catholic Herald

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
palmer-buckle-ghanai-ersek-kereszteny-europa-elarulja-keresztennye-lett-afrikat
Palmer-Buckle ghánai érsek: A keresztény Európa elárulja a kereszténnyé lett Afrikát!

Charles Palmer-Buckle, a ghánai Accra érseke Erdő Péter bíboros, prímás meghívására érkezett Magyarországra április közepén. Országáról és az afrikai egyház helyzetéről kérdeztük.

2018. április 24. kedd
ujraszenteltek-felujitott-600-eves-romai-katolikus-templomot-mariapocson
Újraszentelték a 600 éves római katolikus templomot Máriapócson

Visszanyerte eredeti formáját Máriapócs 15. századi katolikus temploma, melynek újraszentelését Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök bérmálással egybekötött szentmise keretében végezte április 22-én.

2018. április 24. kedd