Beiktatták az orvosból lett párizsi érseket

2018. január 8. hétfő, 19:59

Michel Aupetit-t, az új párizsi érseket január 6-án, vízkeresztkor a Notre-Dame-székesegyházban iktatták be.

A 66 éves Michel Aupetit arra biztatta a híveket, ismerjék fel a leginkább gyengék, szegények és törékenyek méltóságát – írja a La Croix francia katolikus napilap.

Mintegy harminc püspök vett részt a beiktatási szentmisén a párizsi Notre-Dame-székesegyházban, köztük Georges Pontier marseille-i érsek, a francia püspöki konferencia elnöke és Luigi Ventura apostoli nuncius. Egyszerűség és szívélyesség – ez volt a szertartáson résztvevők benyomása.

Az új párizsi érsek homíliájában a napi evangélium, a napkeleti bölcsek látogatása kapcsán kiemelte: nagy pompával megült ünnepeink mennyire ellentétesek a jászolban fekvő gyermek egyszerűségével.

Michel Aupetit 1979-től több mint tíz éven át orvosként dolgozott; 1995-ben, 44 évesen szentelték pappá. 2013–14-ben párizsi segédpüspökként szolgált, majd Nanterre püspökévé nevezték ki.

Családja egyetlen gyakorló katolikus tagja édesanyja volt, ő tanította imádkozni fiait. Egy 2015-ös interjúban Michel Aupetit azt mondta, arról álmodik, hogy egyszerű, vidéki pap lehessen – két évvel később a Szentatya kinevezte Párizs érsekévé.

Forrás: Catholic Herald

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
-az-legjobb-arvahaz-amit-soha-nem-epitenek-meg-bojte-csaba-hatvaneves
„Az a legjobb árvaház, amit soha nem építenek meg” – Böjte Csaba hatvanéves

„Hatvan év – mi ez az évmilliárdokhoz képest, amióta a mennyei Atya a világról gondoskodik! És a szeretet gyakorlása amúgy sem olyasmi, amiből bárki nyugdíjba mehetne” – vallja a ferences szerzetes, aki január 24-én ünnepli 60. születésnapját. Hivatásáról, életútjáról kérdeztük Csaba testvért.

2019. január 23. szerda
zenari-biboros-az-artatlanok-lemeszarlasa-ma-is-zajlik-sziriaban
Az ártatlanok lemészárlása ma is zajlik Szíriában – Interjú Zenari bíborossal

Mario Zenari bíboros, szíriai apostoli nuncius január 21-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében beszélt a szíriai nép szenvedéseiről, és köszönetet mondott, amiért a magyar kormány támogatja a katolikus kórházakat. Ebből az alkalomból kérdeztük a szíriai helyzetről.

2019. január 23. szerda