Beiktatták az orvosból lett párizsi érseket

2018. január 8. hétfő 19:59

Michel Aupetit-t, az új párizsi érseket január 6-án, vízkeresztkor a Notre-Dame-székesegyházban iktatták be.

A 66 éves Michel Aupetit arra biztatta a híveket, ismerjék fel a leginkább gyengék, szegények és törékenyek méltóságát – írja a La Croix francia katolikus napilap.

Mintegy harminc püspök vett részt a beiktatási szentmisén a párizsi Notre-Dame-székesegyházban, köztük Georges Pontier marseille-i érsek, a francia püspöki konferencia elnöke és Luigi Ventura apostoli nuncius. Egyszerűség és szívélyesség – ez volt a szertartáson résztvevők benyomása.

Az új párizsi érsek homíliájában a napi evangélium, a napkeleti bölcsek látogatása kapcsán kiemelte: nagy pompával megült ünnepeink mennyire ellentétesek a jászolban fekvő gyermek egyszerűségével.

Michel Aupetit 1979-től több mint tíz éven át orvosként dolgozott; 1995-ben, 44 évesen szentelték pappá. 2013–14-ben párizsi segédpüspökként szolgált, majd Nanterre püspökévé nevezték ki.

Családja egyetlen gyakorló katolikus tagja édesanyja volt, ő tanította imádkozni fiait. Egy 2015-ös interjúban Michel Aupetit azt mondta, arról álmodik, hogy egyszerű, vidéki pap lehessen – két évvel később a Szentatya kinevezte Párizs érsekévé.

Forrás: Catholic Herald

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
nekilendulni-szeretetbol-orommel-elbucsuztunk-egerszaloktol2
Nekilendülni, szeretetből, örömmel – Elbúcsúztunk Egerszalóktól

Július 15-én érkezett záró napjához az Egerszalóki Ifjúsági Találkozó és Lelkigyakorlat. Kármelhegyi Boldogasszony ünnepén, Egerszalók búcsúnapján Ternyák Csaba érsek összegzésre kérte a résztvevőket. „Nehézséggel jár kereszténynek lenni, de az öröm és a szeretet az, ami igazán kereszténnyé tesz.”

2018. július 15. vasárnap
ferenc-papa-az-evangelium-hirdetoi-nem-menedzserek-nem-turnezo-celebek
Ferenc pápa: Az evangélium hirdetői nem menedzserek, nem turnézó celebek!

Július 15-én, vasárnap délben az evangélium hiteles hirdetésének jellemzőiről elmélkedett a Szentatya, majd elimádkozta az Úrangyalát a Szent Péter téren összegyűlt hívőkkel.

2018. július 15. vasárnap