Beiktatták az orvosból lett párizsi érseket

2018. január 8. hétfő 19:59

Michel Aupetit-t, az új párizsi érseket január 6-án, vízkeresztkor a Notre-Dame-székesegyházban iktatták be.

A 66 éves Michel Aupetit arra biztatta a híveket, ismerjék fel a leginkább gyengék, szegények és törékenyek méltóságát – írja a La Croix francia katolikus napilap.

Mintegy harminc püspök vett részt a beiktatási szentmisén a párizsi Notre-Dame-székesegyházban, köztük Georges Pontier marseille-i érsek, a francia püspöki konferencia elnöke és Luigi Ventura apostoli nuncius. Egyszerűség és szívélyesség – ez volt a szertartáson résztvevők benyomása.

Az új párizsi érsek homíliájában a napi evangélium, a napkeleti bölcsek látogatása kapcsán kiemelte: nagy pompával megült ünnepeink mennyire ellentétesek a jászolban fekvő gyermek egyszerűségével.

Michel Aupetit 1979-től több mint tíz éven át orvosként dolgozott; 1995-ben, 44 évesen szentelték pappá. 2013–14-ben párizsi segédpüspökként szolgált, majd Nanterre püspökévé nevezték ki.

Családja egyetlen gyakorló katolikus tagja édesanyja volt, ő tanította imádkozni fiait. Egy 2015-ös interjúban Michel Aupetit azt mondta, arról álmodik, hogy egyszerű, vidéki pap lehessen – két évvel később a Szentatya kinevezte Párizs érsekévé.

Forrás: Catholic Herald

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
a-beke-hidjai-bolognaban-tartjak-vallasok-kozotti-nemzetkozi-talalkozot
A béke hídjai – Bolognában tartják a vallások közötti nemzetközi találkozót

Idén október 14. és 16. között 32. alkalommal szervezi meg a Sant’Egidio közösség azt a nemzetközi béketalálkozót, amelyen – a II. János Pál pápa által Assisiben 1986-ban megrendezett találkozó nyomán – a világ vallási vezetői párbeszédet folytatnak és hitet tesznek a béke mellett.

2018. október 15. hétfő
huseges-imadsaguk-tartja-meg-vilagot-nagyszulok-zarandoklata-az-alsoszentivani-kegyhelyre
Hűséges imádságuk tartja meg világot – Nagyszülők zarándoklata az alsószentiváni kegyhelyre

Október 13-án Alsószentivánon, a Fatimai Szűz első hazai kegyhelyén tartott Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök ünnepi szentmisét, amelyben a nagyszülőket külön áldásban részesítette.

2018. október 15. hétfő