Cseh, szlovák és ukrán görögkatolikusokkal találkozott Sandri bíboros Prágában

2019. április 9., kedd | 13:04

Leonardo Sandri bíboros, a Keleti Egyházak Kongregációjának prefektusa április 6-án és 7-én a cseh fővárosban találkozott a különféle nemzetiségű keleti katolikus közösségek tagjaival és képviselőivel.

A Cseh Köztársaságban működő görögkatolikus exarchátust II. János Pál pápa állította fel 1993-ban. Azóta a közösség összetétele jelentősen megváltozott, mert az eredeti cseh és szlovák görögkatolikus hívek mellé, főként az utóbbi évtizedben, nagyszámú ukrán vendégmunkás érkezett Csehországba – így a görögkatolikus rítusúak lelkipásztori ellátása, a szükséges templomok és közösségi helyek biztosítása megfelelő megoldást igényel. A csehországi exarchátus mintegy 20 ezer görögkatolikus hívet számlál, akik 19 parókiához, illetve 36 lelkipásztori központhoz tartoznak, melyek egy része az exarchátus saját tulajdonában van, másik részét pedig szeretnék átvenni a Római Katolikus Egyháztól. A prágai Szentháromság-templomot használatra kölcsönadták az exarchátusnak, melynek székhelye a Szent Kelemen-templom és a hozzá kapcsolódó Klementinum közösségi ház.

Sandri bíboros és a vendéglátó Zdenek Wasserbauer prágai segédpüspök április 6-án az érsekség tanácstermében fogadta a görögkatolikus közösségek képviselőit. A bíboros nyitó előadásában rámutatott azokra a jelentős társadalmi változásokra, melyek ismerete nélkülözhetetlen a helyes lelkipásztori tervek és döntések meghozatalához. Csehországban a társadalom ma is hordozza az ateista kommunizmus káros örökségét, melyhez újabb kihívásként társul a szekularizált nyugati világ és a fogyasztói szemlélet. Az exarchátus vezetőinek e társadalmi környezetben kell olyan átfogó tervet kidolgozniuk, amely – válaszolva a kihívásokra – a görögkatolikus szláv közösség hitbéli és kulturális önazonosságáról is gondoskodik.

A tanácskozás résztvevői Sandri bíborossal és Charles Daniel Balvo prágai nuncius érsekkel meglátogatták a Szent Vitus-székesegyházat, ahol a város főpásztorainak – köztük Tomášek és Vlk bíborosok és a vértanú Beran bíboros – sírja előtt imádkoztak.

Josef Beran – akit a Keleti Egyházak Kongregációjának prefektusa hűséges tanúnak nevezett – földi maradványait a közelmúltban ünnepélyesen hozták Rómából Prágába, és boldoggáavatási ügyét az egyházmegyei eljárás befejezése után átadták a Vatikánban a Szentek Ügyeinek Kongregációjának.

Beran bíborost Dachauból való szabadulása után, 1946-ban XII. Piusz pápa Prága érsekévé nevezte ki. Minthogy többször erélyesen felemelte a hangját a kommunista rendszer egyházüldöző politikája ellen, száműzték a fővárosból; házi őrizetbe került, teljesen megfosztva szabadságától és jogai gyakorlásától. Nem lévén hajlandó megalkudni, börtönbe zárták. Amikor 1961 júniusában, papszentelése 50. évfordulóján XXIII. János pápa levélben köszöntötte, a csehszlovák államhatóság a levelet visszaküldte a Szentatyának, „vissza a feladónak” jeligével. A mindvégig hűséges főpásztort végül hosszas vatikáni–prágai tárgyalások után 1965-ben kiengedték az országból. Rómában VI. Pál pápa nagy szeretettel fogadta, és bíborossá kreálta. Beran bíboros nyolcvanéves korában hunyt el súlyos tüdőbetegségben, testét a vatikáni Szent Péter-bazilika altemplomában helyezték nyugalomra: onnan került tavaly április 20-án a prágai Szent Vitus-székesegyház kriptájába.

A csehországi görögkatolikusok a székesegyházban imádságos tisztelettel álltak meg Szent Ludmilla sírja előtt, aki a szláv népek első női szentje. A küldöttség a katedrálisban tett látogatás után a város kármelita templomában őrzött prágai Kisjézus-szobrot is megtekintette.

Vasárnap a prágai Szentháromság-templomban tartottak Szent Liturgiát, melynek kezdetén Sandri bíboros köszöntötte a jelen lévő görögkatolikus híveket. Arra buzdította őket, hogy tartsanak ki a hitükben, nyújtsanak példát az életükkel és tegyenek hiteles tanúságot Jézus megváltói szeretetéről.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
krisztussal-es-az-asszonyokkal-keresztuton-keresztut-ferenc-papaval-nagypenteken-colosseumban
Krisztussal és az asszonyokkal a keresztúton – Keresztút Ferenc pápával nagypénteken a Colosseumban

Az idei római, Ferenc pápa által április 19-én, nagypénteken este a Colosseumban vezetett Via Crucis elmélkedéseit Eugenia Bonetti nővér, a Consolata missziós rend tagja, a „Slaves no more” Társaság elnöke írta. Az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük a keresztút elmélkedéseit és imádságait.

2019. április 19., péntek
szivekben-orzott-regi-husvetok
Régi húsvétok nyomában – Találkozás a fertődi idősek otthona lakóival

Ismét emlékeket gyűjtöttünk, újra Fertődön, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentes Mihály pap költőről elnevezett idősek otthonában. A nagyböjti készület közben ezúttal a szívekben őrzött régi húsvétokra vethettünk egy pillantást.

2019. április 19., péntek
Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle