Csoda történt VI. Pál közbenjárására

2018. február 7. szerda 19:56

A Szentek Ügyei Kongregációjának bíborosai és püspökei február 6-án egyhangúlag elismerték a csodát, amely VI. Pál szentté avatásához vezethet.

Egy Amanda nevű veronai kislányról van szó, akiről magzatkorában, az édesanya terhességének tizennegyedik hetében megállapították az orvosok, hogy nagyon csekély vagy semmi esélye sincs arra, hogy megszülessen, és a terhesség az édesanya életét is veszélyezteti: a magzatburok megrepedt, a magzatot borító amnionfolyadék (magzatvíz) nagymértékben hiányzott.


Édesanyja barátnője ismert egy orvost, aki VI. Pál nagy tisztelője volt, és az ő hatására azt javasolta neki, menjen el a bresciai Concesióba, és kérje Montini pápa közbenjárását. Giovanni Battista Montinit nem sokkal korábban, 2014. október 19-én avatta boldoggá Ferenc pápa a rendkívüli családszinódus végén. Az édesanya elment VI. Pál szülőhelyére, hosszan imádkozott a Santa Maria delle Grazie-kegyhelyen a szent életű pápa közbenjárását kérve. A következő orvosi vizsgálatok megmagyarázhatatlan módon azt az eredményt adták, hogy a magzat teljesen egészséges, a probléma megszűnt. A kislány 26 hét és 4 napra született 2014. december 25-én, ma már hároméves, egészséges.

A teológiai bizottság után a Szentek Ügyeinek Kongregációja bíborosai és püspökei is megállapították, hogy megvan a szentté avatáshoz szükséges két elem: egyértelműen csak VI. Pál közbenjárásáért imádkozott az édesanya és a gyógyulás tudományosan nem magyarázható.

A csoda magzati korban történt éppen annak a pápának a közbenjárására, aki az élet és a család védelmezője volt, és akinek Humane vitae kezdetű enciklikáját Ferenc pápa prófétainak nevezte.

A boldoggá avatáshoz szükséges csoda is egy magzattal történt, 2001-ben Kaliforniában. A magzat hólyagján mutattak ki rendellenességet, folyadékot láttak a hasában, és kevés volt a magzatvíz is. A diagnózis azt mondta ki, hogy a magzat el fog halni az anyaméhben, vagy olyan súlyos rendellenességgel születik, ami miatt inkább a terhesség megszakítását javasolták az orvosok. Az édesanya nem az abortuszt választotta. Egy olasz apáca adott neki egy képet Montiniről, odaadta neki a pápa ruhájának egy kis darabját, és arra buzdította, imádkozzon a közbenjárásáért. A gyermek egészségesen született meg.

A Szentek Ügyei Kongregációjának döntése után Angelo Amato bíboros, a dikasztérium vezetője beszámol Ferenc pápának a határozatról, majd elkészítik a szenttéavatási dekrétumot. Végül Ferenc pápa tűzi ki a szentté avatás dátumát: feltételezhetően az ifjúsággal foglalkozó püspöki szinódus idejére, amely idén október 3. és 28. között zajlik Rómában, és amelynek kezdeményezője éppen VI. Pál volt.

Forrás: Avvenire.it

Fotó: Avvenire.it; Larena.it

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-ha-nem-szeretunk-mar-megtettuk-az-elso-lepest-ahhoz-hogy-oljunk
Ferenc pápa: Ha nem szeretünk, már megtettük az első lépést ahhoz, hogy öljünk!

Október 17-én a Szentatya azt fejtette ki a „Ne ölj!” parancsról szóló katekézisében, hogy nem más ez a parancs, mint Jézus tanítása szerint felszólítás a szeretetre és az irgalomra, és vigyáznunk kell, mert a másik sértegetésével, lenézésével, levegőnek nézésével már gyilkosai is vagyunk neki.

2018. október 17. szerda
-van-egy-almunk-vilag-vallasi-vezetoi-beke-muhelyeben-munkalkodnak
„Van egy álmunk!” – A világ vallási vezetői a béke műhelyében munkálkodnak

Ökumenikus imádsággal és ünnepélyes szertartással ért véget október 16-án Bolognában az idén 32. alkalommal megrendezett vallások közötti találkozó, ahol a világ vallási vezetői együtt keresték, építették a béke hídjait.

2018. október 17. szerda