Csoda történt VI. Pál közbenjárására

2018. február 7. szerda, 19:56

A Szentek Ügyei Kongregációjának bíborosai és püspökei február 6-án egyhangúlag elismerték a csodát, amely VI. Pál szentté avatásához vezethet.

Egy Amanda nevű veronai kislányról van szó, akiről magzatkorában, az édesanya terhességének tizennegyedik hetében megállapították az orvosok, hogy nagyon csekély vagy semmi esélye sincs arra, hogy megszülessen, és a terhesség az édesanya életét is veszélyezteti: a magzatburok megrepedt, a magzatot borító amnionfolyadék (magzatvíz) nagymértékben hiányzott.


Édesanyja barátnője ismert egy orvost, aki VI. Pál nagy tisztelője volt, és az ő hatására azt javasolta neki, menjen el a bresciai Concesióba, és kérje Montini pápa közbenjárását. Giovanni Battista Montinit nem sokkal korábban, 2014. október 19-én avatta boldoggá Ferenc pápa a rendkívüli családszinódus végén. Az édesanya elment VI. Pál szülőhelyére, hosszan imádkozott a Santa Maria delle Grazie-kegyhelyen a szent életű pápa közbenjárását kérve. A következő orvosi vizsgálatok megmagyarázhatatlan módon azt az eredményt adták, hogy a magzat teljesen egészséges, a probléma megszűnt. A kislány 26 hét és 4 napra született 2014. december 25-én, ma már hároméves, egészséges.

A teológiai bizottság után a Szentek Ügyeinek Kongregációja bíborosai és püspökei is megállapították, hogy megvan a szentté avatáshoz szükséges két elem: egyértelműen csak VI. Pál közbenjárásáért imádkozott az édesanya és a gyógyulás tudományosan nem magyarázható.

A csoda magzati korban történt éppen annak a pápának a közbenjárására, aki az élet és a család védelmezője volt, és akinek Humane vitae kezdetű enciklikáját Ferenc pápa prófétainak nevezte.

A boldoggá avatáshoz szükséges csoda is egy magzattal történt, 2001-ben Kaliforniában. A magzat hólyagján mutattak ki rendellenességet, folyadékot láttak a hasában, és kevés volt a magzatvíz is. A diagnózis azt mondta ki, hogy a magzat el fog halni az anyaméhben, vagy olyan súlyos rendellenességgel születik, ami miatt inkább a terhesség megszakítását javasolták az orvosok. Az édesanya nem az abortuszt választotta. Egy olasz apáca adott neki egy képet Montiniről, odaadta neki a pápa ruhájának egy kis darabját, és arra buzdította, imádkozzon a közbenjárásáért. A gyermek egészségesen született meg.

A Szentek Ügyei Kongregációjának döntése után Angelo Amato bíboros, a dikasztérium vezetője beszámol Ferenc pápának a határozatról, majd elkészítik a szenttéavatási dekrétumot. Végül Ferenc pápa tűzi ki a szentté avatás dátumát: feltételezhetően az ifjúsággal foglalkozó püspöki szinódus idejére, amely idén október 3. és 28. között zajlik Rómában, és amelynek kezdeményezője éppen VI. Pál volt.

Forrás: Avvenire.it

Fotó: Avvenire.it; Larena.it

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
-az-legjobb-arvahaz-amit-soha-nem-epitenek-meg-bojte-csaba-hatvaneves
„Az a legjobb árvaház, amit soha nem építenek meg” – Böjte Csaba hatvanéves

„Hatvan év – mi ez az évmilliárdokhoz képest, amióta a mennyei Atya a világról gondoskodik! És a szeretet gyakorlása amúgy sem olyasmi, amiből bárki nyugdíjba mehetne” – vallja a ferences szerzetes, aki január 24-én ünnepli 60. születésnapját. Hivatásáról, életútjáról kérdeztük Csaba testvért.

2019. január 23. szerda
zenari-biboros-az-artatlanok-lemeszarlasa-ma-is-zajlik-sziriaban
Az ártatlanok lemészárlása ma is zajlik Szíriában – Interjú Zenari bíborossal

Mario Zenari bíboros, szíriai apostoli nuncius január 21-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében beszélt a szíriai nép szenvedéseiről, és köszönetet mondott, amiért a magyar kormány támogatja a katolikus kórházakat. Ebből az alkalomból kérdeztük a szíriai helyzetről.

2019. január 23. szerda