Elhunyt Cormac Murphy-O’Connor bíboros

2017. szeptember 2. szombat, 16:56

Vincent Nichols bíboros, jelenlegi westminsteri érsek szeptember 1-jén, pénteken délután jelentette be Londonban, hogy elődje „aznap délután békésen elszenderedett, miközben családtagjai és barátai vették körül”.

Vincent Nichols bíboros „imát kért a 85 éves korában elhunyt főpásztor örök lelki békéjéért, valamint az őt gyászoló családtagokért és érsekségért”.

Cormac Murphy-O’Connor bíboros 1932. augusztus 24-én született a berkshire-i Readingben, egy hatgyermekes ír orvos család tagjaként. Az öt fiúból három pap lett a dél-angliai Portsmouth egyházmegyéjében, egy fiútestvér orvos lett, a másik pedig tüzértiszt a királyi hadseregben. Mára csak az egyetlen leánytestvér, Catherine él.

Cormac Murphy-O’Connor római tanulmányait 1950-ben kezdte meg a Gergely Egyetemen a Pápai Angol Kollégium diákjaként. Filozófiai és teológiai doktorátust szerzett, 1956 októberében szentelték pappá Portsmouth-ban. Kápláni, hivatásgondozó papi, püspöki titkári és plébánosi megbízatásokat töltött be, míg 1971-ben a római Pápai Angol Kollégium rektorává nevezték ki, ahol egykor diák volt. Emlékezetes maradt számára ebből az időből az anglikán prímás, Coggan canterbury érsek látogatása VI. Pál pápánál, amikor az anglikán főpap éppen nála, a Pápai Angol Kollégiumban szállt meg. Még ebben az évben nevezte ki VI. Pál pápa Arundel és Brighton püspökévé.

Az angol püspöki konferencia és az európai püspöki konferenciák tanácsának különféle bizottságaiban látott el jelentős feladatokat, és főként a zsinati ökumenikus szellem érdekében fáradozott sokat. Így lett társelnöke a katolikus-anglikán nemzetközi vegyes bizottságnak, mely 1999-ben jelentette meg a Tekintély adománya című fontos dokumentumot. 2000-ben Canterbury anglikán érseke egyháza legnagyobb elismerésével tüntette ki.

Ugyanebben a jubileumi évben nevezte ki őt II. János Pál pápa Westminster érsekévé, az elhunyt nagytekintélyű Basil Hume bencés érsek utódaként. A következő évben a szent pápa bíborossá kreálta őt, és utána majd tíz éven át vezette elnökként Anglia és Wales püspöki konferenciáját. 2005-ben részt vett XVI. Benedek pápa megválasztása konklávéján, majd 2009-ben, 76 éves korában vonult vissza nyugalmazott érsekként.

Szerette a zenét, maga is művelte, és rendszeresen sportolt. A hatgyermekes családból származó O’Connor bíboros 1984-ben kiadott könyve: The Family of the Church (Az egyház családja) címmel nagy sikert aratott. Halálával a bíborosi kollégium létszáma 222, ebből 121 a választó és 101 a 80 éves korhatáron túli, nem választó bíboros.

* * *

Ferenc pápa szombaton délelőtt részvéttáviratot küldött Vincent Nichols westminsteri bíboros-érseknek a 86 éves korában elhunyt elődje, O’Connor bíboros halála kapcsán.

„Nagy szomorúságot okozott Cormac Murphy-O’Connor bíboros, westminsteri nyugalmazott érsek halálhíre, ezért szívből jövő részvétemet fejezem ki Önnek, az egyházmegye papságának és híveinek. Végtelen hálával emlékezem a néhai bíboros különleges szolgálatára, melyet az Egyház javára végzett Angliában és Walesben, az örömhír rendületlen hirdetésével és a szegények gondozásával szemben tanúsított odaadottságával, továbbá az ökumenikus és vallásközi párbeszéd előrehaladása iránti elkötelezettségével. Nemes lelkét ajánljuk együtt a mennyei Atyaisten végtelen irgalmába! Mindazoknak, akik halálát gyászolják, a feltámadás biztos reményében, szívből átadom apostoli áldásomat mint az Úr vigaszának és erejének a zálogát.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
bognar-tamas-labodi-plebanos-jezus-nem-mosolytalan-egyhazat-alapitott-de-mi-ridegge-tesszuk
Bognár Tamás lábodi plébános: Jézus nem mosolytalan egyházat alapított, de mi rideggé tesszük

Szülei arra tanították, hogy ne „valaki”, hanem egyszerűen csak jó ember legyen. „Tapsi atya” az öröm embere. Vallja, hogy Jézus nem egy rideg, mosolytalan egyházat alapított; mi tesszük sokszor azzá. Bognár Tamással Lőrincz Sándor készített interjút, mely a Somogyi Hírlapban jelent meg.

2019. február 21. csütörtök
az-abu-dzabiban-alairt-dokumentumrol-parbeszed-titka-az-igazsag-kozottunk-folottunk-all
Az Abu-Dzabiban aláírt dokumentumról – A párbeszéd titka: az igazság közöttünk, fölöttünk áll

Két hete, február 4-én sokakat meglepett, hogy Ferenc pápa és a szunnita iszlám legfőbb vallási központjának vezetője, az al-Azhar egyetem és mecset főimámja az Abu-Dzabiban megrendezett vallásközi találkozón közös nyilatkozatot írtak alá. Török Csaba teológus, egyetemi tanár írását adjuk közre.

2019. február 21. csütörtök