Elhunyt Michael Yeung Ming-cheung hongkongi püspök

2019. január 3. csütörtök, 18:19

Michael Yeung Ming-cheung január 3-án reggel halt meg. December 27-én került kórházba, ahol többen felkeresték a hongkongi egyházmegyéből, köztük Joseph Zen és John Tong bíborosok.

Michael Yeung Ming-cheung 2014 óta volt hongkongi segédpüspök. 2017-ben Ferenc pápa nevezte ki az egyházmegye élére, Tong bíboros utódaként.

1945-ben született Sanghajban; családja később Hongkongba költözött. A hongkongi szeminárium elvégzése után, 1978-ban szentelték pappá. Az Egyesült Államokban kommunikációt, pedagógiát és filozófiát tanult. 2003-tól a hongkongi Caritas vezetője volt, 2009-től egyházmegyei helynök.

Szívén viselte a fiatalok helyzetét, akik munkalehetőségek hiányában, illetve a magas lakásárak miatt hátrányos körülmények között élnek. Az Asianews hírügynökségnek adott egyik utolsó interjújában kiemelte: a fiatalok a gazdasági fejlődés áldozatai. Frusztráltak, több igazságosságot és szabadságot követelnek, de türelmetlenek, azonnali elismerést keresnek. El kell érni őket, és melléjük kell állni, hogy segítsük őket a megkülönböztetésben, a mindennapi életben, hogy megértsék és megéljék Jézus hívását. Segíteni kell nekik lélekben megérni, hogy ez erőt adjon nekik az előrehaladásban – hangsúlyozta Yeung püspök.

* * *

A hongkongi egyházmegyének jelenleg egy segédpüspöke van: Joseph Ha Chi-shing, a ferences rend korábbi hongkongi regionális elöljárója.

Hongkong különleges közigazgatási terület, a Kínai Népköztársaság két különleges közigazgatási területének egyike. 263 szigetből álló városállam; a Dél-kínai-tenger határolja. A Föld egyik legsűrűbben lakott területe. Lakóinak 93,6 százaléka kínai nemzetiségű. A vallásos lakosság többsége buddhista, taoista vagy konfucianista (számuk körülbelül 1,5 millió fő) – a keresztények száma 600 ezerre tehető.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
wallenberg-dijat-kapott-szekely-janos-puspok
Wallenberg-díjat kapott Székely János püspök

Január 16-án, szerdán délután adták át az idei Raoul Wallenberg-díjakat Budapesten, a Goldmark teremben. A kitüntetettek között van Székely János szombathelyi megyéspüspök is.

11:00
ferenc-papa-katekezise-hivjuk-papanak-istent-gyermeki-bizalommal
Ferenc pápa: Hívjuk papának Istent, gyermeki bizalommal!

Január 16-án a Szentatya folytatta a Miatyánknak szentelt katekézissorozatát. Az ima első szava kulcsszerepet játszik: mindig szólíthatjuk Istent atyánknak, apukánknak, s ezzel tudatosíthatjuk, hogy ő mindig velünk van, apai-anyai szeretete sosem szűnik meg.

2019. január 16. szerda
Seregély István: Útravaló – 2019. január 17.

Seregély István: Útravaló – 2019. január 17.

Seregély István nyugalmazott egri érsek szívügyének tekintette, hogy nyugdíjas éveiben elmélkedéseket írjon az Adoremusba. A múlt esztendő utolsó napján elhunyt főpapra emlékezve napról napra minden reggel közreadjuk a 2019. januári számba Útravaló címmel írt... »

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. január 17.

Mai evangélium – 2019. január 17.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mk 1,40–45

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle