Elismerték a csodát, megnyílhat az út VI. Pál pápa szentté avatásához

2017. december 23. szombat 19:59

Vatikáni orvosok és teológusok zöld utat adtak VI. Pál pápa szentté avatásának. Egy bresciai egyházmegyei hetilap szerint ennek legalkalmasabb időpontja a 2018-as püspöki szinódus lenne. Ferenc pápa 2014-ben avatta boldoggá VI. Pált, aki most egy lépéssel közelebb került a kanonizációhoz.

Sarà l’anno di Paolo VI Santo (Szent VI. Pál éve lesz) címmel jelent meg egy cikk a bresciai La voce del popolo hetilap hasábjain, eszerint december 13-án a vatikáni Szentek Ügyeinek Kongregációjának teológusai elismertek egy Montini pápa közbenjárásának tulajdonított csodát azután, hogy a kongregáció orvosi csapata is hasonlóképpen foglalt állást. A további lépések megtételéhez a kongregáció bíborosainak döntése, végül pedig a pápa kihírdetést megerősítő jóváhagyása szükséges.

A csoda – melyet a hetilap pontosan nem ír le – egy veronai kislányhoz, Amandához kötődik, aki magzatként több hónapon át tartó veszélyeztetett terhességet élt túl.

Ferenc pápa 2014. október 19-én avatta boldoggá elődjét a rendkívüli családszinódus végén.

„A hangok olyan erősek, és a folyamat olyan gyors, hogy minden arra utal, hogy 2018 VI. Pál pápa kanonizációjának éve lesz” – írja a bresciai újság. Az utolsó hivatalos lépést december 13-án tette meg a teológiai tanács. Elismerték a Giovanni Battista Montininek tulajdonított csodát, egy magzat gyógyulását, mely még 2014-ben történt. A Verona tartományából származó édesanya, aki úgy tűnt, menthetetlenül abortusz előtt áll, Montini boldoggá avatása után néhány nappal ellátogatott a bresciai Santuario delle Grazie kegyhelyre, ahol a nemrég boldoggá avatott pápa közbenjárását kérte. A kislány egészségesen született, és mind a mai napig jó egészségnek örvend.

Az orvosok és a teológusok pozitív bírálata után azonban még mindig akadnak tennivalók: a kongregáció bíborosainak hozzájárulása, a pápa engedélye, a hivatalos kihirdetés és az időpont meghatározása. Ám ettől a ponttól kezdve már nemcsak reményről, bizonyosságról beszélhetünk. A legalkalmasabb október hónapja lenne, 3. és 28. között ugyanis a fiatalokról szóló 15. püspöki szinódust rendezik meg Rómában, és ennek alkalmából az egész világról érkeznek egyházi vezetők a Vatikánba. „Adódhat-e ennél jobb alkalom, hogy XXIII. János után szentté avassuk a II. vatikáni zsinat másik pápáját is, mint mikor a püspöki kollégium oly nagy létszámban képviselteti magát? A legvalószínűbb időpontnak október első három vasárnapja tűnik, ugyanakkor október 21. is elképzetlhetőnek számít. Mindenesetre, előbb vagy utóbb, VI. Pál 2018-ban szent lesz!” 

Ferenc pápa 2014. október 19-én avatta boldoggá elődjét a rendkívüli családszinódus végén.

Fordította: Koszoru Péter

Forrás és fotó: La voce del popolo, Vatican Insider

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
het-kerdes-ferenc-paparol-magyar-kurir-adventi-nyeremenyjateka
Hét kérdés Ferenc pápáról – A Magyar Kurír adventi nyereményjátéka

Játékra hívjuk Olvasóinkat! A kérdéseinkre helyes választ adók között Wim Wenders „Ferenc pápa – Egy hiteles ember” című filmjét, valamint az Új Ember Kiadványok sorozatban a pápa katekéziseiből megjelent „Őrzők vagyunk – Szerdai katekézisek 2013–2014” című könyv egy-egy példányát sorsoljuk ki.

19:56
mezeskalacsos-puspoki-elokaracsony-szekesfehervari-szent-kristof-hazban
Mézeskalácsos püspöki előkarácsony a székesfehérvári Szent Kristóf Házban

Mézeskalács illata mellett készülődtek a karácsonyra a székesfehérvári Szent Kristóf Ház Fogyatékkal Élők Nappali Intézményének lakói a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum munkatársainak közreműködésével december 14-én.

19:24