Elismerték a csodát, megnyílhat az út VI. Pál pápa szentté avatásához

2017. december 23. szombat 19:59

Vatikáni orvosok és teológusok zöld utat adtak VI. Pál pápa szentté avatásának. Egy bresciai egyházmegyei hetilap szerint ennek legalkalmasabb időpontja a 2018-as püspöki szinódus lenne. Ferenc pápa 2014-ben avatta boldoggá VI. Pált, aki most egy lépéssel közelebb került a kanonizációhoz.

Sarà l’anno di Paolo VI Santo (Szent VI. Pál éve lesz) címmel jelent meg egy cikk a bresciai La voce del popolo hetilap hasábjain, eszerint december 13-án a vatikáni Szentek Ügyeinek Kongregációjának teológusai elismertek egy Montini pápa közbenjárásának tulajdonított csodát azután, hogy a kongregáció orvosi csapata is hasonlóképpen foglalt állást. A további lépések megtételéhez a kongregáció bíborosainak döntése, végül pedig a pápa kihírdetést megerősítő jóváhagyása szükséges.

A csoda – melyet a hetilap pontosan nem ír le – egy veronai kislányhoz, Amandához kötődik, aki magzatként több hónapon át tartó veszélyeztetett terhességet élt túl.

Ferenc pápa 2014. október 19-én avatta boldoggá elődjét a rendkívüli családszinódus végén.

„A hangok olyan erősek, és a folyamat olyan gyors, hogy minden arra utal, hogy 2018 VI. Pál pápa kanonizációjának éve lesz” – írja a bresciai újság. Az utolsó hivatalos lépést december 13-án tette meg a teológiai tanács. Elismerték a Giovanni Battista Montininek tulajdonított csodát, egy magzat gyógyulását, mely még 2014-ben történt. A Verona tartományából származó édesanya, aki úgy tűnt, menthetetlenül abortusz előtt áll, Montini boldoggá avatása után néhány nappal ellátogatott a bresciai Santuario delle Grazie kegyhelyre, ahol a nemrég boldoggá avatott pápa közbenjárását kérte. A kislány egészségesen született, és mind a mai napig jó egészségnek örvend.

Az orvosok és a teológusok pozitív bírálata után azonban még mindig akadnak tennivalók: a kongregáció bíborosainak hozzájárulása, a pápa engedélye, a hivatalos kihirdetés és az időpont meghatározása. Ám ettől a ponttól kezdve már nemcsak reményről, bizonyosságról beszélhetünk. A legalkalmasabb október hónapja lenne, 3. és 28. között ugyanis a fiatalokról szóló 15. püspöki szinódust rendezik meg Rómában, és ennek alkalmából az egész világról érkeznek egyházi vezetők a Vatikánba. „Adódhat-e ennél jobb alkalom, hogy XXIII. János után szentté avassuk a II. vatikáni zsinat másik pápáját is, mint mikor a püspöki kollégium oly nagy létszámban képviselteti magát? A legvalószínűbb időpontnak október első három vasárnapja tűnik, ugyanakkor október 21. is elképzetlhetőnek számít. Mindenesetre, előbb vagy utóbb, VI. Pál 2018-ban szent lesz!” 

Ferenc pápa 2014. október 19-én avatta boldoggá elődjét a rendkívüli családszinódus végén.

Fordította: Koszoru Péter

Forrás és fotó: La voce del popolo, Vatican Insider

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
alljatok-gyermekeitek-mellett-orizzetek-lepteiket-apak-napi-koszonto-ferenc-papaval
Álljatok gyermekeitek mellett, őrizzétek lépteiket! – Apák napi köszöntő Ferenc pápával

Apák napja alkalmából Ferenc pápa gondolataival és gyermekkorunk imájával szeretnénk köszönteni minden édesapát, és hálát adni értük az Úrnak most és az év minden napján. Imádkozzunk értük, és kérjük Szent József közbenjárására Isten gazdag áldását életükre!

09:38
apa-tul-jo
Apa túl jó?

Az Új Ember katolikus hetilapban Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató, pedagógiai szakértő „Életre nevelő” címmel havonta jelentkező rovatot indított. Az apai mérce lehet növelő, érlelő is, ha az apa valóban gyermeke igazi arcát látja – tudhatjuk meg Pécsi Rita legutóbbi írásából.

2018. március 18. vasárnap