Első alkalommal látogatott vatikáni államtitkár Szerbiába

2018. július 2. hétfő 14:33

Pietro Parolin bíboros államtitkár kétnapos látogatásra Szerbiába érkezett június 30-án. Az újvidéki Mária Neve-templomban szentmisét mutatott be a Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia tagjaival, valamint megáldották a konferencia új központját.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Pietro Parolin bíboros államtitkárt fogadta Aleksandar Vučić elnök, találkozott a szerb miniszterelnökkel, valamint a külügyminiszterrel. E találkozások után meglátogatta Irinej pátriárkát, a szerb ortodox egyházfőt, akivel munkaebéd keretében szívélyes társalgást folytatott.


A vatikáni államtitkár az újvidéki Mária Neve-templomban szentmisét mutatott be a Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia tagjaival – a szerbiai, montenegrói, macedóniai és koszovói katolikus püspökökkel – együtt. A szentmisét követően felavatták a konferencia új székhelyét. Parolin bíboros első látogatása fontos lépés a Szentszék és Szerbia, illetve Montenegró közötti kapcsolatok elmélyítésében.

Pietro Parolin, Német László SVD nagybecskereki püspök, a Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia elnöke és Mirko Štefković, a konferencia főtitkára sajtótájékoztató keretében találkozott a média munkatársaival július 1-jén Újvidéken, a Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia új központjának megáldását követően.


Ez az épület a Katolikus Egyház látható jele Szerbiában és a környező országokban – hangsúlyozta Parolin bíboros. Újságírói kérdésre elmondta, elégedett a látogatással, amely a béke megszilárdítását (is) szolgálta a térségben. A pápalátogatással kapcsolatban kifejtette, egyelőre még nincsenek meg annak feltételei, hogy a Szentatya Szerbiába látogathasson.

A vatikáni államtitkár felhívta a figyelmet a pozitív életszemléletre és az evangélium folyamatos megélésére. „Hívő keresztényként feladatunk tanúságot tenni az evangéliumról. Legyetek a föld sója, legyetek a földből kibújó mag, és ne féljetek” – biztatott.


Pietro Parolin bíboros a Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia meghívására érkezett Szerbiába. A konferencia 2004. december 22-én alakult; tagjai:
Német László SVD nagybecskereki püspök, a konferencia elnöke;
Djura Džudžar görögkatolikus apostoli exarcha;
Stanislav Hočevar SDB belgrádi érsek-metropolita;
Rrok Gjonlleshaj bári érsek;
Pénzes János szabadkai püspök;
Ilija Janjić kotori püspök;
Đuro Gašparović szerémségi püspök;
Kiro Stojanov szkopjei püspök;
Dode Gjergji prizreni apostoli kormányzó.

A katolikusok a püspöki konferenciát képező államok mindegyikében kisebbségben vannak, Koszovó kivételével mind vallásukat, mind nemzetiségüket tekintve, de a liturgiában valamennyien anyanyelvükön vesznek részt.

A Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia tevékenységét meghatározza és folyamatos kihívás elé állítja tagjainak különböző állami berendezése, társadalmi és vallási helyzete.

Forrás: Nagybecskereki Egyházmegye

Fotó: Deák Róbert

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
Címkék: közélet, Vatikán
Vezető híreink - olvasta már?
hinni-jo-nagyszulok-bucsuja-matraverebely-szentkuton
Hinni jó – Nagyszülők búcsúja Mátraverebély-Szentkúton

Szent Anna és Szent Joachim ünnepéhez kapcsolódva a nagyszülőket várták július 22-én Mátraverebély-Szentkútra. A búcsús sokaság Varga László püspökkel ünnepelt.

11:48
-amig-az-urnak-szuksege-lesz-ram-beszelgetes-az-aranymises-ruppert-jozseffel
„Amíg az Úrnak szüksége lesz rám” – Beszélgetés az aranymisés Ruppert Józseffel

Ruppert József piaristát kérdeztük hivatásáról, pályájáról,

2018. július 22. vasárnap