Az északot déllel összekötő ország – Megkezdődtek a panamai ifjúsági világtalálkozó előkészületei

2016. december 9., péntek | 15:03

Kevin Farrell bíboros, a Világiak, Család és Élet Kongregációjának prefektusa munkatársaival Panamába érkezett december 5-én, hogy részt vegyen a 2019-es panamavárosi ifjúsági világtalálkozó előkészületeiben.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Kevin Farrell bíboros utazásának célja az volt, hogy megismerje a közép-amerikai ország társadalmi és egyházi valóságát, illetve előzetes megbeszéléseket folytasson az ifjúsági világtalálkozó nagyobb eseményeinek lehetséges helyszíneiről. Útjára elkísérte João Chagas, a dikasztérium ifjúságpasztorációs irodájának vezetője és Marcello Bedeschi, a II. János Pál Alapítvány elnöke.

Kevin Joseph Farrell, akit Ferenc pápa november 19-én nevezett ki bíborossá, találkozott José Domingo Ulloa Mendieta panamavárosi érsekkel, a helyi szervezőbizottság tagjaival, valamint az egyházi közösséghez tartozó fiatalokkal, akiknek szentmisét mutatott be – első szentmiséjét a hajdan „Tierra Firme” („Szárazföld”) névvel illetett közép-amerikai régióban.

Farrell bíboros az 1513-ban alapított panamai érsekség munkatársainak december 6-án  mondott beszédében kiemelte: az északot déllel összekötő országban rendezett világtalálkozó tökéletes lehetőség arra, hogy innen induljon el a világ újraevangelizálása. Eljött Panama ideje, ezé a kis országé, melyet Ferenc pápa választott a következő ifjúsági világtalálkozó helyszínéül, azt remélve, hogy innen árad ki a valódi béke Közép-Amerikára.

João Chagas elmondta, Ferenc pápa a kenyérszaporítás csodájához hasonlította az ifjúsági világtalálkozót, hisz az meghaladja a mi emberi erőinket, csak a hit teszi lehetővé megvalósulását. Úgy kell tennünk, mint Jézusnak, aki először felszólította tanítványait, hogy gyűjtsék össze, amijük van, majd „megparancsolta nekik, hogy telepítsék le mindnyájukat csoportokban a zöld füvön. Letelepedtek tehát csoportonként százával, ötvenével” (Mk 6,39–40).

Szót ejtettek arról is, hogy az ifjúsági világtalálkozó nyitva áll más felekezetek fiataljai előtt is, amint erre jelezték is igényüket többek között a helyi evangélikus és zsidó közösségek. Kevin Farrell ennek kapcsán hangsúlyozta: Isten igéje mindenkinek szól; majd beszélt arról, hogy az 1993-as denveri világtalálkozó milyen ökumenikus gyümölcsöket termett.


Ferenc pápa Sedula Mater kezdetű motu propriójával augusztus 15-i dátummal új dikasztériumot állított fel, a Világiak, Család és Élet Kongregációját. Prefektusának Kevin Joseph Farrellt nevezte ki a szentatya, aki 2007 óta Dallas püspökeként szolgált.

Kevin Farrell többször tanúságot tett szociális érzékenységéről, kiállt az emberi jogokért és az egyének méltóságáért, melyért legutóbb idén decemberben a dallasi holokausztmúzeum részesítette elismerésben. A díjátadón felidézték azt a 2014-es esetet, amikor egy ebolafertőzés gyanúja miatt karanténban várakozó családnak a püspök rendelkezésére bocsátott egy egyházmegyei ingatlant – a kérdésre, hogy miért segített nekik, mikor nem is katolikusok, így felelt: „Azért segítünk másoknak, mert mi katolikusok vagyunk, nem azért, mert ők azok.”

Forrás, fotó és videó: Arquidiócesis de Panamá; LaityFamilyLife.org

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
-lelkem-gyerekkoromtol-igazgatva-volt-isten-az-eg-fele-latogatoban-horvath-gyula-k
„Elégettem az összes könyvemet, a Biblia kivételével” – Látogatóban Horváth Gyula költőnél

Horváth Gyula 1959-ben született a Borsod megyei, kétezer lakosú Alsóvadászon, egy cigánytelepen. Napjaink egyik legnagyobb költője. Tizenhat évesen publikált először, ezután versei rendszeresen megjelentek az Élet és Irodalomban, a Vigiliában, az Új Írásban, a Tiszatájban.

2019. március 25., hétfő
ferenc-papa-loretoban-ferfi-es-no-hazassagan-alapulo-csalad-nelkulozhetetlen
Ferenc pápa Loretóban: A férfi és a nő házasságán alapuló család nélkülözhetetlen

Március 25-én mintegy tízezer hívőt köszöntött a Szentatya a loretói kegyhely előtti téren, miután misét mutatott be Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén, és aláírta az ifjúságnak szentelt szinódus utáni apostoli buzdítását, amelyet április 2-án tesznek majd közzé.

2019. március 25., hétfő