Az északot déllel összekötő ország – Megkezdődtek a panamai ifjúsági világtalálkozó előkészületei

2016. december 9. péntek 15:03

Kevin Farrell bíboros, a Világiak, Család és Élet Kongregációjának prefektusa munkatársaival Panamába érkezett december 5-én, hogy részt vegyen a 2019-es panamavárosi ifjúsági világtalálkozó előkészületeiben.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Kevin Farrell bíboros utazásának célja az volt, hogy megismerje a közép-amerikai ország társadalmi és egyházi valóságát, illetve előzetes megbeszéléseket folytasson az ifjúsági világtalálkozó nagyobb eseményeinek lehetséges helyszíneiről. Útjára elkísérte João Chagas, a dikasztérium ifjúságpasztorációs irodájának vezetője és Marcello Bedeschi, a II. János Pál Alapítvány elnöke.

Kevin Joseph Farrell, akit Ferenc pápa november 19-én nevezett ki bíborossá, találkozott José Domingo Ulloa Mendieta panamavárosi érsekkel, a helyi szervezőbizottság tagjaival, valamint az egyházi közösséghez tartozó fiatalokkal, akiknek szentmisét mutatott be – első szentmiséjét a hajdan „Tierra Firme” („Szárazföld”) névvel illetett közép-amerikai régióban.

Farrell bíboros az 1513-ban alapított panamai érsekség munkatársainak december 6-án  mondott beszédében kiemelte: az északot déllel összekötő országban rendezett világtalálkozó tökéletes lehetőség arra, hogy innen induljon el a világ újraevangelizálása. Eljött Panama ideje, ezé a kis országé, melyet Ferenc pápa választott a következő ifjúsági világtalálkozó helyszínéül, azt remélve, hogy innen árad ki a valódi béke Közép-Amerikára.

João Chagas elmondta, Ferenc pápa a kenyérszaporítás csodájához hasonlította az ifjúsági világtalálkozót, hisz az meghaladja a mi emberi erőinket, csak a hit teszi lehetővé megvalósulását. Úgy kell tennünk, mint Jézusnak, aki először felszólította tanítványait, hogy gyűjtsék össze, amijük van, majd „megparancsolta nekik, hogy telepítsék le mindnyájukat csoportokban a zöld füvön. Letelepedtek tehát csoportonként százával, ötvenével” (Mk 6,39–40).

Szót ejtettek arról is, hogy az ifjúsági világtalálkozó nyitva áll más felekezetek fiataljai előtt is, amint erre jelezték is igényüket többek között a helyi evangélikus és zsidó közösségek. Kevin Farrell ennek kapcsán hangsúlyozta: Isten igéje mindenkinek szól; majd beszélt arról, hogy az 1993-as denveri világtalálkozó milyen ökumenikus gyümölcsöket termett.


Ferenc pápa Sedula Mater kezdetű motu propriójával augusztus 15-i dátummal új dikasztériumot állított fel, a Világiak, Család és Élet Kongregációját. Prefektusának Kevin Joseph Farrellt nevezte ki a szentatya, aki 2007 óta Dallas püspökeként szolgált.

Kevin Farrell többször tanúságot tett szociális érzékenységéről, kiállt az emberi jogokért és az egyének méltóságáért, melyért legutóbb idén decemberben a dallasi holokausztmúzeum részesítette elismerésben. A díjátadón felidézték azt a 2014-es esetet, amikor egy ebolafertőzés gyanúja miatt karanténban várakozó családnak a püspök rendelkezésére bocsátott egy egyházmegyei ingatlant – a kérdésre, hogy miért segített nekik, mikor nem is katolikusok, így felelt: „Azért segítünk másoknak, mert mi katolikusok vagyunk, nem azért, mert ők azok.”

Forrás, fotó és videó: Arquidiócesis de Panamá; LaityFamilyLife.org

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
igen-az-isten-hivasara-papszentelest-unnepeltek-pecsi-szekesegyhazban
Igen az Isten hívására – Papszentelést ünnepeltek a pécsi székesegyházban

Június 16-án délelőtt Udvardy György pécsi megyéspüspök Fekete Zoltán és Lábár Tamás diakónusokat áldozópappá; Kárász Gábort, Kovács Józsefet és Molnár Eriket pedig szerpappá, diakónussá szentelte.

2018. június 18. hétfő
krisztus-sugarzik-at-rajta-mindszenty-emlekmiset-tartottak-budapesten
Krisztus sugárzik át rajta – Mindszenty-emlékmisét tartottak Budapesten

Június 17-én, vasárnap a józsefvárosi Szent József-templomban Michels Antal plébános Mindszenty bíboros emlékére mutatott be szentmisét, cserkészek részvételével. Az ünnepi eseményen megemlékeztek a hercegprímás halálának 43. évfordulójáról, és hálát adtak Istennek a most zárult iskolai tanévért.

2018. június 18. hétfő