Ezért imádkozik naponta XVI. Benedek

2019. március 1., péntek | 9:01

XVI. Benedek vendégül látta Kijev görögkatolikus nagyérsekét, Szvjatoszlav Sevcsukot. Az emeritus egyházfő az ukrajnai fegyveres konfliktust Európa „nagy tragédiájának” nevezte, és elárulta azt is, hogy miért imádkozik mindennap.

Szvjatoszlav Sevcsuk kijevi görög-katolikus nagyérsek szerint XVI. Benedek mindennap imádkozik azért, hogy béke legyen Ukrajnában. A Rómával egységben lévő egyház ezt közölte február 26-án, kedd este, miután legfőbb vezetőjük találkozott a Vatikánban Ferenc pápa elődjével. XVI. Benedek a közlemény szerint az ukrajnai konfliktust Európa „nagy tragédiájának” nevezte.

Sevcsuk hangsúlyozta: amennyiben Ukrajna „nem áll ellen az orosz agressziónak, akkor más európai országok is áldozatul fognak esni az oroszoknak”. A nagyérsek megköszönte XVI. Benedeknek, hogy támogatja Ukrajnát és a görögkatolikus egyházat, majd az emeritus pápának ajándékozta Mondd meg nekem az igazságot című könyvének olasz nyelvű kiadását.

Az ukrán görögkatolikus egyház a legnagyobb Rómával egységben lévő keleti katolikus egyház. Hivatalos egyházi adatok szerint világszerte hét millióan vallják magukat ezen egyház tagjának. Sokan közülük külföldön élnek, az egyházmegyék és exarchátusok több mint fele is ott található. Az alapvetően ortodox Ukrajnában nagyjából minden tizedik lakos görögkatolikus, akiknek legfőbb egyházi vezetője a kijev-halicsi főérsek, 2011 óta Szvjatoszlav Sevcsuk.

Fordította: Németh Attila

Forrás és fotó: Katholisch.de

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
-miert-csak-szakallas-embereket-latni-templomi-kepeken-derus-egyuttlet2-gyori-szeretetnapon
„Miért csak szakállas embereket látni a templomi képeken?” – Derűs együttlét a győri Szeretetnapon

Május 25-én ismét szeretetnapot rendeztek Győrben, amelynek minden bevétele Böjte Csaba Szent Ferenc Alapítványát illeti. Nagyszalontai sportközpontra gyűjtenek.

2019. május 26., vasárnap
a-keresztenyseg-hetkoznapokban-dol-el-interju-szilvasy-laszlo-uj-piarista-tartomanyfonokkel
A kereszténység a hétköznapokban dől el – Interjú Szilvásy László új piarista tartományfőnökkel

A Piarista Rend Magyar Tartományának káptalanja Szilvásy Lászlót, a tartomány ökonómusát választotta tartományfőnökké márciusban. Hogyan tölti be hivatását az egyén, a szerzetesközösség, az iskola életében? Sok egyéb mellett ezekről a kérdésekről beszélgettünk a provinciálissal.

2019. május 26., vasárnap
Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle