Felújították a vasból épült isztambuli Szent István bolgár ortodox templomot

2018. január 9. kedd 12:25

Hét évig tartó felújítási munkálatok után január 7-én, vasárnap újra megnyitották Isztambul híres épületét, a bolgár ortodox Szent István-templomot – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

A „Vastemplom” néven is ismert történelmi épület a metropolisz európai oldalán, Balgat kerületben található, az Aranyszarv-öböl partján. Az isztambuli Szent István-templom építése 1898-ban fejeződött be. Helyén korábban fatemplom állt, amely leégett.

Az 500 tonnás templomot a talapzat elmozdulása miatt 2009-ben zárták be. Felújítása 2011-ben kezdődött. A 16 millió lírás összköltségű (nagyjából 1,1 milliárd forint) munkálatokat javarészt a város önkormányzata finanszírozta.

A felújított bolgár ortodox templom január 7-i megnyitóünnepségén Recep Tayyip Erdoğan török államfő és Bojko Boriszov, Bulgária miniszterelnöke is részt vett. Erdoğan elnök az ünnepségen kijelentette: a templom megnyitója nagyon fontos üzenet a nemzetközi közösségnek. Isztambulban a különböző vallások és kultúrák békében élnek egymás mellett – hangsúlyozta a török államfő.

Forrás: MTI

Fotó: Sveti Stefan Kilisesi/Facebook

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-fiataloknak-jezus-elott-nem-kell-photoshoppolni-szivedet
Ferenc pápa Limában a fiataloknak: Jézus előtt nem kell photoshoppolni a szívedet!

A Szentatya január 21-én, vasárnap nem a Vatikánban, hanem a perui Lima városában imádkozta el a hívekkel az úrangyala imádságot. Nem a szentmise szövegeiről elmélkedett (azt megtette az utána tartott misében), hanem a fiataloknak mondott szívhez szóló buzdító beszédet.

09:01
egyszerre-mindent-fenntartas-nelkul-brenner-janos-boldogga-avatasara-keszulve
Egyszerre mindent, fenntartás nélkül – Brenner János boldoggá avatására készülve

Székely János szombathelyi megyéspüspök írásával indítjuk havonta megjelenő rovatunkat, amellyel Brenner János vértanú május elsején Szombathelyen sorra kerülő boldoggá avatására készülünk.

09:56