Gyerekek a gyerekekért – Csillagénekesek jótékonysági gyűjtése német nyelvterületeken

2019. január 7. hétfő 12:18

Karácsony és vízkereszt ünnepe között csillagénekesek – a Háromkirályoknak öltözött missziós gyermekek – ezrei jártak házról házra szerte Németországban, Ausztriában és Svájc német ajkú területén. Szegény gyerekeknek gyűjtenek adományokat.

A csillagénekesek – németül Sternsinger – háromkirályoknak öltözve, koronával a fejükön, csillaggal kezükben kopogtatnak be a házakba, énekekkel imádsággal, jókívánságokkal köszöntik az ott lakókat, majd megjelölik a ház ajtaját vagy az ajtófélfát a 20 + C + M + B + 19 felirattal; a háromkirályok – latinul Casparus, Melchior, Balthasar (magyarul Gáspár, Menyhért, Boldizsár) – nevének kezdőbetűjével és az aktuális évszámmal, továbbá egy ősi fohászt felelevenítve: „Christus mansionem benedicat!” – Krisztus áldja meg e hajlékot!

A csillagénekeseknek ajtót nyitók általában bőkezűen adakoznak, hiszen a gyerekek látogatásának célja, hogy szegényeknek gyűjtsenek adományt.


Az énekes háromkirályjárás szokását a háború után, az ötvenes években osztrák katolikus fiatalok elevenítették fel. Napjainkban Ausztria-szerte már 85 ezer gyermek hirdeti a Megváltó születése hozta békét, és gyűjt pénzt szegénységben élő emberek, főként gyermekek számára.

A „Gyerekek a gyerekekért” elnevezésű kezdeményezésnek köszönhetően a csillagénekesek 2018-ban Ausztriában 17 és fél millió euró „kincset” (mintegy öt és fél milliárd forintot) gyűjtöttek.

Az adományok döntő részét Afrikában, Ázsiában és Latin-Amerikában osztják szét – jól szervezett módon, hogy a segítség valóban megérkezzen a rászorulókhoz.

Németországban és az egész német nyelvterületen különleges tisztelet övezi a háromkirályokat. 1162-ben I. Barbarossa (Rőtszakállú) Frigyes császár Milánóból Kölnbe vitette a napkeleti bölcsek ereklyéit – a relikviákat a kölni dómban helyezték el. Ennek híre hamarosan elterjedt egész Európában, így a székesegyház jelentős búcsújáró hely lett.

Miután IX. Bonifác pápa 1394-ben búcsúengedélyt adott a kölni dómba érkező zarándokoknak, minden hetedik évben június 29-én körmenetet tartottak, melynek alkalmából kihelyezték a háromkirályok ereklyéit. Innen eredeztethető a csillagjárás szokása.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Sternsinger.de; Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
alljatok-gyermekeitek-mellett-apak-napi-koszonto-ferenc-papaval
Álljatok gyermekeitek mellett! – Apák napi köszöntő Ferenc pápával

A Katolikus Egyházban hagyományosan Szent József ünnepén állítjuk a középpontba az apákat. Az alábbiakban teljes terjedelmében közreadjuk Ferenc pápa 2014. március 19-én elmondott katekézisét az apaságról. Imádkozzunk az apákért, és kérjük Szent József közbenjárására Isten gazdag áldását életükre!

08:01
papp-miklos-edzesterve-nagybojtre-iii-resz-olvass-nap-mint-nap-jakab-apostol-levelebol
Papp Miklós edzésterve nagyböjtre, III. rész: Olvass nap mint nap Jakab apostol leveléből!

Papp Miklós görögkatolikus parókus rendhagyó edzésre hív a nagyböjtben. Takarítsuk ki fejünk „faliújságját”, és olvassunk el mindennap egy fejezetet Jakab apostol leveléből – ajánlja a kihívás harmadik részében.

2019. március 18. hétfő
Útravaló – 2019. március 19., Szent József, a Boldogságos Szűz Mária jegyese

Útravaló – 2019. március 19., Szent József, a Boldogságos Szűz Mária jegyese

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. március 19.

Mai evangélium – 2019. március 19.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 1,16.18–21.24a

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle