Hajóval a panamai ifjúsági találkozóra – Világkörüli hajóút a lengyel függetlenség centenáriumán

2018. május 24. csütörtök 11:31

Lengyelország idén ünnepli az állami függetlenség visszaszerzésének 100. évfordulóját. Országszerte számos rendezvénnyel emlékeznek a centenáriumra. Egy ilyen nagyszabású jubileumi kezdeményezés vette kezdetét pünkösdkor a gdyniai kikötőben.

Menjetek, és mondjátok el a világnak, milyen szép Lengyelország – ezekkel a szavakkal búcsúztatta a lengyel tengergazdaság és belső vízi utak minisztere, Marek Gróbarczyk a „Függetlenség Útja” résztvevőit, akik május 20-án, pünkösd ünnepén hajóztak ki a gdyniai kikötőből világkörüli útjukra. A tizenegy hónapig tartó tengeri út során a hajó utasai tizennyolc állam huszonkét kikötőjét keresik fel.

„Az ifjúság ajándéka” többek között olyan helyeken köt ki, mint Tallinn, Koppenhága, Stavanger, Bremerhaven, Bordeaux, Tenerife, Dakar, Fokváros, Mauritius, Jakarta, Szingapúr, Sanghaj, Oszaka, San Francisco, Los Angeles, Acapulco, Panama, Miami, Ponta Delgada és London.

A nagyszabású kezdeményezés apropóját az állami függetlenség visszaszerzésének 100. évfordulója adta, amelyet idén ünnepel Lengyelország. A hajó fedélzetén a „Függetlenség Útja” néven meghirdetett ifjúsági vetélkedő győzteseivel, valamint a Gdyniai Tengerészeti Akadémia gyakornokaival futott ki a kikötőből. Az út csúcspontja a Ferenc pápával való találkozás lesz 2019 januárjában, a Panamai Ifjúsági Világtalálkozó keretében.

A vitorlás útra bocsátásának ünnepélyes szertartása szentmisével kezdődött, amelyet Sławoj Leszek Głódź gdanski érsek celebrált. „Az Egyház, amikor megkapta a Szentlelket, útra kelt. Ez volt az első útja. Ebbe kapcsolódott be hazánk is. Elindult a szabadság útján” – mondta beszédében a főpásztor. 

Az ifjúságot buzdította: „Teremjétek a Lélek gyümölcseit, melyek a szeretet, az öröm, a békesség, a türelem, a kedvesség, a jóság, a hűség, a szelídség és az önmegtartóztatás, hogy Krisztus tanítása tovább terjedjen”. A koncelebráló papok között volt a panamai apostoli nuncius, Mirosław Adamczyk érsek, valamint Zenon Hanas SAC, a szervezésben ugyancsak részt vállaló pallotinus Krisztus Király Tartomány tartományfőnöke. Az eucharisztikus áldozatot „A tenger ajándéka” nevet viselő hajón kialakított műemlék oltárnál mutatták be.

Az út fővédnökségét a lengyel miniszterelnöki hivatal vállalta. Az ünnepélyes nyitó rendezvényen részt vett Mateusz Morawiecki miniszterelnök, valamint a kulturális és nemzeti örökségi miniszter, Piort Gliński is.

„A »Függetlenség Útja« nagyszerű alkalmat teremt arra, hogy Lengyelországot határainkon túl megismertessük és népszerűsítsük. A hajóút során érintett kikötővárosokban a lengyel kultúrát bemutató rendezvényeket, üzleti konferenciákat és diplomáciai találkozókat szervezünk” – ismertette Jerzy Limanówka SAC, a Salvatti, Pallotinus Missziós Alapítvány elnöke. A missziókkal foglalkozó alapítványt a Tengergazdaság és Belső Vízi Utak Minisztériuma kérte fel a szervezésben való együttműködésre. „A kezdeményezésbe bekapcsolódva alapítványunk célkitűzéseit is megvalósítjuk. Ilyenek többek között Lengyelország határainkon túli népszerűsítése, a külföldi lengyel kisebbség támogatása és az ifjúság hazafias nevelése. Ezen kívül azokban az országokban, ahol az Ifjúság Ajándéka kiköt, dolgoznak lengyel misszionáriusok, akik szintén a lengyel kultúra nagykövetei határainkon túl, és velük is együttműködünk” – tette hozzá Limanówka atya.

A Tengergazdaság és Belső Vízi Utak Minisztériuma és a Salvatti Alapítvány mellett az út szervezője a Gdyniai Tengerészeti Akadémia. Az intézmény rektora, Janusz Zarębski beszédében a lelkierő a tengeri utakon betöltött szerepét hangsúlyozta. A hajó kapitánya, Zbigniew Sulatycki arra hívta fel a figyelmet, hogy a hajóút során nincs helye a megosztottságnak, fontos a kölcsönös bizalom.

„Az ifjúság ajándéka” nevű hajó világ körüli útja után 2019. március 28-án köt ki ismét Gdyniában.

Az út szponzorai a PKN ORLEN, a Lengyel Nemzeti Alap (Polska Fundacja Narodowa) és a TAURON.

Fordította: Koncz Éva

Forrás: Ekai.pl

Fotó: Ekai, Gospodarkamorska.pl 

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
hogyan-lesz-egy-benzinkutasbol-diakonus-nyary-krisztiannal-beszelgetett-bela-atya
Hogyan lesz egy benzinkutasból diakónus? – Nyáry Krisztiánnal beszélgetett „Béla atya”

November 19-én, hétfőn este a budapesti Magvető Caféban Nyáry Krisztián, a Magvető Könyvkiadó igazgatója kérdezte Molnár-Gál Béla állandó diakónust, iskolaigazgatót, Röhrig Géza Kossuth-díjas színészt, írót, költőt és Nagy Szabolcs fotóriportert a szociális területen szerzett tapasztalataikról.

2018. november 20. kedd
elment-hang-meghalt-bozsony-ferenc
Elment a hang: meghalt Bőzsöny Ferenc

Az október 25-én, 87 éves korában elhunyt Bőzsöny Ferencet, a Magyar Rádió egykori főbemondóját november 21-én, a belvárosi Angolkisasszonyok templomában (Szent Mihály-templom, V. kerület, Váci utca 47/B) 14 órától tartott szentmise után helyezik örök nyugalomra. Süveges Gergő nekrológját közöljük.

2018. november 20. kedd