Harmincegy új nagykövet mutatkozott be tavaly a Szentszéknél

2018. január 10. szerda 11:39

Az Apostoli Szentszék jelenleg 185 állammal tart fenn diplomáciai kapcsolatot, beleértve a Szuverén Máltai Lovagrendet és az Európai Uniót is. A diplomatákat hagyományosan vízkereszt után, január 8-án köszöntötte Ferenc pápa.


Callista Gingrich, az USA szentszéki nagykövete férjével

A Szentszék 2017. május 4-én vette fel a diplomáciai kapcsolatot Mianmarral, és Ferenc pápa ennek az új kapcsolatnak a jegyében látogatott el a délkelet-ázsiai országba múlt év november végén.

2017. január elsejétől ez év január 7-ig harmincegy új szentszéki nagykövet mutatta be a Szentszéknek küldő állama megbízólevelét. Ezek közül a nagyobb és keresztény hagyományú országok nagykövetei rezidens jelleggel vannak jelen Rómában, míg a többi államnak nincs állandó szentszéki képviselete. A tizenhét rezidens nagykövetséget fenntartó ország: Brazília, Dél-Afrika, Ecuador, Egyesült Államok, Egyiptom, Ghána, Irak, Libanon, Litvánia, Mexikó, Montenegró, Nigéria, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Szerbia, Uruguay.

A 185 szentszéki nagykövet közül huszonöten nők, többek közt a következő országokból: Ausztrália, Bosznia-Hercegovina, Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Grúzia, Írország, Németország, Panama, Peru és Ukrajna.

A szentszéki nagykövetség feladata a küldő országot képviselni az Apostoli Szentszéknél, bemutatni értékeit, ismertetni az ország kormányának álláspontját politikai, hitéleti kérdésekben, továbbá előmozdítani az együttműködést az ország társadalmi intézményei, szervezetei, valamint a Vatikán és a hozzá kapcsolódó intézmények között.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-fiataloknak-jezus-elott-nem-kell-photoshoppolni-szivedet
Ferenc pápa Limában a fiataloknak: Jézus előtt nem kell photoshoppolni a szívedet!

A Szentatya január 21-én, vasárnap nem a Vatikánban, hanem a perui Lima városában imádkozta el a hívekkel az úrangyala imádságot. Nem a szentmise szövegeiről elmélkedett (azt megtette az utána tartott misében), hanem a fiataloknak mondott szívhez szóló buzdító beszédet.

09:01
egyszerre-mindent-fenntartas-nelkul-brenner-janos-boldogga-avatasara-keszulve
Egyszerre mindent, fenntartás nélkül – Brenner János boldoggá avatására készülve

Székely János szombathelyi megyéspüspök írásával indítjuk havonta megjelenő rovatunkat, amellyel Brenner János vértanú május elsején Szombathelyen sorra kerülő boldoggá avatására készülünk.

09:56