Harmincegy új nagykövet mutatkozott be tavaly a Szentszéknél

2018. január 10. szerda 11:39

Az Apostoli Szentszék jelenleg 185 állammal tart fenn diplomáciai kapcsolatot, beleértve a Szuverén Máltai Lovagrendet és az Európai Uniót is. A diplomatákat hagyományosan vízkereszt után, január 8-án köszöntötte Ferenc pápa.


Callista Gingrich, az USA szentszéki nagykövete férjével

A Szentszék 2017. május 4-én vette fel a diplomáciai kapcsolatot Mianmarral, és Ferenc pápa ennek az új kapcsolatnak a jegyében látogatott el a délkelet-ázsiai országba múlt év november végén.

2017. január elsejétől ez év január 7-ig harmincegy új szentszéki nagykövet mutatta be a Szentszéknek küldő állama megbízólevelét. Ezek közül a nagyobb és keresztény hagyományú országok nagykövetei rezidens jelleggel vannak jelen Rómában, míg a többi államnak nincs állandó szentszéki képviselete. A tizenhét rezidens nagykövetséget fenntartó ország: Brazília, Dél-Afrika, Ecuador, Egyesült Államok, Egyiptom, Ghána, Irak, Libanon, Litvánia, Mexikó, Montenegró, Nigéria, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Szerbia, Uruguay.

A 185 szentszéki nagykövet közül huszonöten nők, többek közt a következő országokból: Ausztrália, Bosznia-Hercegovina, Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Grúzia, Írország, Németország, Panama, Peru és Ukrajna.

A szentszéki nagykövetség feladata a küldő országot képviselni az Apostoli Szentszéknél, bemutatni értékeit, ismertetni az ország kormányának álláspontját politikai, hitéleti kérdésekben, továbbá előmozdítani az együttműködést az ország társadalmi intézményei, szervezetei, valamint a Vatikán és a hozzá kapcsolódó intézmények között.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-uzenete-2018-evi-misszios-vilagnapra
Ferenc pápa üzenete a 2018. évi missziós világnapra

A Katolikus Egyház 1926 óta minden évben október harmadik vasárnapján, idén október 21-én tartja a misszió világnapját. Ferenc pápa „Együtt a fiatalokkal, vigyük el az evangéliumot mindenkinek” címmel írt az idei világnapra üzenetet.

2018. október 20. szombat
faradhatatlanul-adni-es-szeretni-25-eves-szekesfehervari-prohaszka-karitaszcsoport
Fáradhatatlanul adni és szeretni – 25 éves a székesfehérvári Prohászka Karitászcsoport

A fehérvári Prohászka-emléktemplomban működő karitászcsoport életében az idei esztendő kiemelt jelentőségű, mivel negyed évszázaddal ezelőtt kezdhették el újra az egyházközség önkéntesei hivatalosan is karitatív szolgálatukat.

2018. október 20. szombat