Kongóban és Kenyában is humanitárius segítséget nyújt hazánk

2019. március 6., szerda | 18:17

Kormányzati és egyházi delegáció utazott március 1-jén Afrikába, hogy a Hungary Helps Program keretében felmérjék a humanitárius segítségnyújtás lehetőségeit Kongóban és Kenyában.

A küldöttség tagjai Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár; Hölvényi György kereszténydemokrata európai parlamenti képviselő, a misszió kezdeményezője, valamint Böjte Csaba ferences és Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetes.

A jelenleg is tartó afrikai misszió a kongói fővárosban, Kinshasában kezdődött, ahol a küldöttség tagjai találkoztak Ettore Balestrero kongói pápai nunciussal, akinek Azbej Tristan és Hölvényi György bemutatta Magyarország humanitárius erőfeszítéseit az üldöztetést, illetve nélkülözést szenvedő közösségek megsegítésére. Az apostoli nuncius érdeklődést tanúsított a helyben segítséget nyújtó megközelítés iránt, és gratulált a Hungary Helps Programhoz.

A delegáció meglátogatta az Othniel óvoda-iskola-árvaház komplexumot, amelynek új szárnyát a magyar kormány adományából építették fel még 2014-ben. France Mutombo alapító, az Afrikáért Alapítvány elnöke köszöntőjében elmondta: „A Hungary Helps Program a reményt és a felemelkedést jelenti Kongónak.”

Böjte Csaba, Hardi Richárd, Hölvényi György, Azbej Tristan és Sajgó Szabolcs Kongóban

A kongói misszió keretében a delegáció felkereste a Mbuji-Mayi városában található, Hardi Richárd misszionárius által vezetett Szent Rafael-szemklinikát is, amelyet a magyar kormány a Hungary Helps Programon keresztül támogatott. A találkozó során Azbej Tristan államtitkár és Hardi Richárd aláírta a magyar kormány adományáról szóló díszoklevelet. A támogatásból új műtőépületet létesítenek, amelynek alapkövét a látogatás során helyezték el.

Kenyában John Njue bíboros, Nairobi érseke hivatalában fogadta Azbej Tristan államtitkárt, valamint Máthé Lászlót, Magyarország kenyai nagykövetét. A találkozó során a bíboros elismerését kifejezve gratulált a Hungary Helps Programhoz, melynek révén Magyarország egyedülálló módon áll ki az üldözött keresztények mellett, valamint keresi a szükséget szenvedő közösségek megsegítésének leghatékonyabb lehetőségeit.

Hardi Richárd szemészorvos a Nyolc Boldogság Közösség világi ágának tagja. 1995 óta a közösség égisze alatt önkéntesként végzi szemészorvosi hivatását a Kongói Demokratikus Köztársaságban (a korábbi Zairéban).
A kongói betegekért végzett munkájáról és a támogatás lehetőségeiről  ITT található bővebb információ.

Forrás: Miniszterelnökség

Fotó: Böjte Csaba Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
csiksomlyoi-papalatogatas-elkeszultek-szektorbeosztasok-kiosztottak-belepoket
Csíksomlyói pápalátogatás – Elkészültek a szektorbeosztások, kiosztották a belépőket

A jegyek kézbesítésével a csíksomlyói pápalátogatásra regisztráltak számára immár az is egyértelművé vált, hogy ki honnan követheti a csíksomlyói nyeregben a Ferenc pápa által június elsején celebrált szentmisét. A Gyulafehérvári Főegyházmegye rövid összefoglalóját adjuk közre.

2019. május 23., csütörtök
-ne-borongjunk-regi-dicsosegunkon-hanem-most-akarjunk-megterni-papi-zarandoklat-mariagyudon
„Ne borongjunk a »régi dicsőségünkön«, hanem most akarjunk megtérni” – Papi zarándoklat Máriagyűdön

Május 21-én búcsún vett részt a Pécsi Egyházmegye papsága Máriagyűdön. Udvardy György megyéspüspök meghívására Varga László kaposvári főpásztor tartott előadást.

2019. május 23., csütörtök