Kasper bíboros Szófiában találkozott Neofit bolgár pátriárkával

2018. június 28. csütörtök 09:36

A család szerepe a társadalomban, Európa gondjai a migrációtól az emberi méltóságig, katolikus–ortodox kapcsolatok Bulgáriában – ezekről a témákról tárgyalt a bolgár Neofit pátriárka Walter Kasper bíborossal, a Keresztény Egységtörekvés Pápai Tanácsának nyugalmazott elnökével június 25-én Szófiában.

A napokban a bolgár fővárosban tartózkodik a vatikáni bíboros, aki többek között találkozik Musztafa Hadzi főmuftival, fölkeresi a szófiai zsinagógát és az ottani katolikus templomokat, megbeszéléseket folytat a protestáns és az örmény hívekkel – adta hírül a L’Osservatore Romano vatikáni napilap.

A Neofit pátriárkával való tanácskozáson jelen volt a Nyugat- és Közép-Európáért felelős Anthony metropolita, valamint Anselmo Guido Pecorari érsek, bulgáriai és macedóniai apostoli nuncius is, aki Kasper bíboros kísérője a Szent Péter és Pál apostolok ünnepe idejére szervezett utazáson.

A bíboros átadta Ferenc pápa üdvözletét Neofit pátriárkának, és emlékeztetett az első évezred közös szentjeire és történelmére. Utalt arra, hogy a pápa és a pátriárka elődei kölcsönösen ereklyéket ajándékoztak egymásnak (például II. János Pál pápa Szent Dáziusz relikviáját ajándékozta Maxim pátriárkának 2002. május 24-én), és emlékeztetett a katolikus templomok liturgikus célokra való felajánlására az európai bolgár ortodox közösségek számára.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
hogyan-lesz-egy-benzinkutasbol-diakonus-nyary-krisztiannal-beszelgetett-bela-atya
Hogyan lesz egy benzinkutasból diakónus? – Nyáry Krisztiánnal beszélgetett „Béla atya”

November 19-én, hétfőn este a budapesti Magvető Caféban Nyáry Krisztián, a Magvető Könyvkiadó igazgatója kérdezte Molnár-Gál Béla állandó diakónust, iskolaigazgatót, Röhrig Géza Kossuth-díjas színészt, írót, költőt és Nagy Szabolcs fotóriportert a szociális területen szerzett tapasztalataikról.

20:40
elment-hang-meghalt-bozsony-ferenc
Elment a hang: meghalt Bőzsöny Ferenc

Az október 25-én, 87 éves korában elhunyt Bőzsöny Ferencet, a Magyar Rádió egykori főbemondóját november 21-én, a belvárosi Angolkisasszonyok templomában (Szent Mihály-templom, V. kerület, Váci utca 47/B) 14 órától tartott szentmise után helyezik örök nyugalomra. Süveges Gergő nekrológját közöljük.

16:04