Kasper bíboros Szófiában találkozott Neofit bolgár pátriárkával

2018. június 28. csütörtök 09:36

A család szerepe a társadalomban, Európa gondjai a migrációtól az emberi méltóságig, katolikus–ortodox kapcsolatok Bulgáriában – ezekről a témákról tárgyalt a bolgár Neofit pátriárka Walter Kasper bíborossal, a Keresztény Egységtörekvés Pápai Tanácsának nyugalmazott elnökével június 25-én Szófiában.

A napokban a bolgár fővárosban tartózkodik a vatikáni bíboros, aki többek között találkozik Musztafa Hadzi főmuftival, fölkeresi a szófiai zsinagógát és az ottani katolikus templomokat, megbeszéléseket folytat a protestáns és az örmény hívekkel – adta hírül a L’Osservatore Romano vatikáni napilap.

A Neofit pátriárkával való tanácskozáson jelen volt a Nyugat- és Közép-Európáért felelős Anthony metropolita, valamint Anselmo Guido Pecorari érsek, bulgáriai és macedóniai apostoli nuncius is, aki Kasper bíboros kísérője a Szent Péter és Pál apostolok ünnepe idejére szervezett utazáson.

A bíboros átadta Ferenc pápa üdvözletét Neofit pátriárkának, és emlékeztetett az első évezred közös szentjeire és történelmére. Utalt arra, hogy a pápa és a pátriárka elődei kölcsönösen ereklyéket ajándékoztak egymásnak (például II. János Pál pápa Szent Dáziusz relikviáját ajándékozta Maxim pátriárkának 2002. május 24-én), és emlékeztetett a katolikus templomok liturgikus célokra való felajánlására az európai bolgár ortodox közösségek számára.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
nem-legenda-merce-kaszap-istvanra-emlekeztek-parbeszed-hazaban
Nem legenda, mérce – Kaszap Istvánra emlékeztek a Párbeszéd Házában

Kaszap István (1916–1935), a fiatalon elhunyt jezsuita novícius tiszteletére rendeztek emlékestet az Ars Sacra Fesztivál keretében a budapesti Párbeszéd Házában szeptember 17-én. Az esten a Parastúdió előadásával és kerekasztal-beszélgetéssel idézték fel a fiatal hitvalló emlékét.

2018. szeptember 18. kedd
berczi-bernat-ciszterci-apat-benedikalasat-unnepeltek-zircen
Bérczi Bernát ciszterci apát benedikálását ünnepelték Zircen

Szeptember 15-én, a Fájdalmas Szűzanya emléknapján tartották az új ciszterci apát benedikálását Zircen. A szertartást Mauro Giuseppe Lepori generális apát végezte. A zirci ciszterci szerzetesközösség július 13-án választotta meg hat évre Bérczi L. Bernát eddigi kormányzóperjelt a monostor apátjává.

2018. szeptember 18. kedd