Kirill pátriárka interjút adott a párizsi orosz ortodox bazilika felszentelése kapcsán

2016. december 11. vasárnap 17:45

Kirill moszkvai pátriárka december 4-én felszentelte Párizs központjában a Szentháromságról elnevezett orosz ortodox bazilikát, valamint a hozzá tartozó orosz szellemi és kulturális központot. Franciaországi tartózkodása alkalmából Kirill pátriárka interjút adott a „Le Figaro” című napilapnak.

Ahogy arról korábban hírt adtunk, a Párizs központjában felszentelt orosz ortodox bazilika a francai főváros legnagyobb nem katolikus temploma.

Franciaországi tartózkodása alkalmából Kirill pátriárka interjút adott a Le Figaro című napilapnak, amelyben érintette az ökumenizmus témáját is. „Érintetlenül megőrizzük hagyományaink teljességét, miközben együtt dolgozunk. Célunk nem az, hogy a párbeszédben átformáljuk egymást, hanem az, hogy közösen megváltoztassuk a körülöttünk lévő világot, amely tele van szenvedéssel és igazságtalanságokkal, amelyek fenyegetik az ember Istentől kapott méltóságát”.

A pátriárka dinamikusnak nevezte az orosz ortodox egyház és a katolikus egyház kapcsolatait. Az együttműködés három fő területe a család oltalmazása, a szekularizmus elleni küzdelem és az üldözött keresztények védelme.

„Készen állunk rá, hogy közösen válaszoljunk a család hagyományos felfogása elleni támadásokra, azokra a kísérletekre, amelyek rá akarják kényszeríteni a társadalomra a keresztény identitást fenyegető harcos szekularizmust” – fejtette ki Kirill pátriárka.  Határozottan leszögezte: „Az ortodox és a katolikus egyház soha nem marad közömbös a világ bármely részén üldözött keresztények sorsát illetően, bármilyen felekezethez is tartozzanak”. A pátriárka elismerte, hogy a két egyház között léteznek tanbeli eltérések, de ezek nem befolyásolják az együttműködést.

Oroszországról szólva a moszkvai pátriárka megállapította, hogy hazája jelenleg eddig soha nem látott szabadságot élvez. Növekszik az istentiszteleteken résztvevők, az új hivatások száma, új templomokat építenek. Mindez valóságos csoda Oroszországban, az ateista rezsim sötét korszaka után.

A többi ortodox egyházzal való kapcsolatokat illetően is optimizmusának adott hangot: a krétai nagy ortodox zsinat után, túl a nézeteltéréseken, a zsinat előtti folyamat nem szakadt meg, tovább folytatódik.

A szélsőséges iszlámmal kapcsolatban Kirill pátriárka hangsúlyozta: fontos a vallás közéleti helyének biztosítása. A hagyományos vallási közösségek támogatása a legjobb védekezés a szélsőséges irányzatok ellen, a legjobb védőoltás a vírusként terjedő ateista ideológiával szemben.

Arra a kérdésre, hogy miért van szükség Párizs szívében ilyen jelentős istentiszteleti helyre, a pátriárka a következőket válaszolta: „Amikor hazámban üldözték a hívőket, Párizs sokakat befogadott azok közül, akik elhagyták Oroszországot. Az új hazában honfitársaink megértették, hogy az egyház, az ima segítségével érezhetik magukat egységes népnek, közösségnek”.

Kirill pátriákra december 5-én találkozott André Vingt-Trois párizsi bíboros érsekkel. Mindketten leszögezték, hogy a katolikus és az ortodox egyház számos témában azonos hullámhosszon van, különös tekintettel az azonos nemű párok gyermekvállalását és házasságát illetően. Kirill pátriárka elismeréssel szólt a francia püspöki konferencia határozott álláspontjáról és szolidaritásáról biztosította Vingt-Trois bíborost.

Az ortodox főpásztor megköszönte a bíboros érsek támogatását, amelyet a Szentháromság-székesegyház építéséhez nyújtott. A templom és a hozzá tartozó orosz kulturális és szellemi központ a Szajna partján épült, az Eiffel torony közvetlen közelében. Vingt-Trois bíboros jókívánságait fejezte ki, megállapítva, hogy a székesegyház a két ország közötti jó kapcsolatok jelképe.

Háromnapos párizsi tartózkodása során Kirill pátriárka felkereste Épinay-sous-Sénárt orosz ortodox szemináriumát, ahol kifejezte kívánságát: „Isten adja meg annak a lehetőségét, hogy tovább fejlődjenek a jó kapcsolatok, hogy hozzájáruljanak egy reális és kölcsönösen előnyös magatartás kialakításához a jelenlegi politikai kihívásokkal szemben”. A székesegyház felszentelésére utalva megállapította: „Isten segítségével megvalósíthatjuk a leghihetetlenebb terveket, amelyek már önmagukban véve csodának minősülnek. Jelenleg nehéz kiértékelni az orosz ortodox székesegyház és kulturális, spirituális központ jelentőségét Párizs szívében”.

A pátriárka hozzátette, hogy a francia társadalom különböző képviselői már jelentős érdeklődést mutattak arra vonatkozóan, hogyan lehet tovább fejleszteni a kapcsolatokat a struktúrán belül és kívül.

Párizsban a moszkvai pátriárka többek között találkozott François Hollande köztársasági elnökkel, akivel mindenekelőtt a közel-keleti keresztények védelméről és az ukrajnai válságról beszélt.

„Az emberek sorsa és az emberi életek – ezek a legfőbb dolgok és pontosan ezekről beszéltem Ferenc pápával Havannában. Az orosz egyház készen áll arra, hogy együttműködjön a témában érdekelt minden féllel a közel-keleti keresztények védelméről” – állapította meg Kirill összorosz pátriárka.
A franciaországi ortodox püspökök közgyűlése, élén lelki vezetőjével, Emmanuel metropolitával, az Európai Egyházak Konferenciájának elnökével, közleményben adott hangot örömének, hogy Kirill pátriárkával együtt ünnepelhette az isteni liturgiát az új templom felszentelésekor. Ez a tény ismét bizonyítja, hogy Franciaországban egységes az ortodox egyházi család.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
Címkék: ökumené
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
a-gondviseles-az-uristen-iranyitotta-sorsomat-koszontjuk-85-eves-jelenits-istvant
A Gondviselés, az Úristen irányította a sorsomat – Köszöntjük a 85 éves Jelenits Istvánt

Jelenits István piarista szerzetes, pap, teológus, irodalomtörténész, középiskolai és egyetemi tanár, a mai katolikus közélet kimagasló képviselője. Ma ünnepli nyolcvanötödik születésnapját. Ebből az alkalomból beszélgettünk vele.

2017. december 16. szombat
lezarult-brenner-janos-emlekev
Lezárult a Brenner János-emlékév – A boldoggá avatásra készül a Szombathelyi Egyházmegye

Vesperessál és ünnepi szentmisével ért véget december 15–16-án a Brenner János-emlékév a Szombathelyi Egyházmegyében. Az ünnep azonban folytatódik: jövőre május 1-jén Szombathelyen boldoggá avatják a hatvan évvel ezelőtt vértanú halált halt lelkipásztort.

2017. december 16. szombat
Mai evangélium – 2017. december 16.

Mai evangélium – 2017. december 16.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 17,10-13

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István RádióMagyar Katolikus Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPKÚj Ember  Magyar Katolikus Rádió Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle