Mauro Longhi II. János Pál látomásairól: invázió, Európa jövője és Bush elnöknek mondott szavai

2017. november 27., hétfő | 19:25

Mauro Longhi, az Opus Dei prelátusa egy rendezvényen II. János Pállal kapcsolatos emlékeiről beszélt. Minderről tudomása és engedélye nélkül filmfelvétel készült, melyet – szintén jóváhagyása nélkül – közzétettek a YouTube videómegosztó portálon.

A most 68 éves Mauro Longhi az Opus Dei tagja, a Klérus Kongregációja egykori munkatársa. Diákkorában, 1985 és 1995 között gyakran elkísérte II. János Pál pápát nagyobb túrákra, illetve síelni. A pápa mindig egy szerény külsejű autóval hagyta el a Vatikánt, hogy ne keltsen feltűnést, és az Abruzzo közeli hegyekben, az Opus Dei épületében szállt meg. Éjszaka II. János Pál gyakran a kápolna tabernákuluma előtt térdelt, és az Úrral társalgott, néha egészen heves tónusban.

Mauro atya a pápát misztikusnak tartja, aki társalgott a Szűzanyával, és akinek prófétai látomásai voltak. Minderről az észak-olaszországi Biennóban található Szent Péter és Pál-remeteségben beszélt; a rendezvényen készült videó Mauro atya sajnálatára felkerült a YouTube-ra, ahonnan az „iszlamista invázió” hívószónak köszönhetően bejárt számos portált.

1992-ben II. János Pál egyszer arról számolt be Mauro atyának, hogy különös látomása volt Európa jövőjéről: „Mondd el ezt azoknak, akikkel találkozol majd a harmadik évezred Egyházában. Úgy látom, az Egyház halálos sebet kap valamitől. Mélyebb, fájdalmasabb sebet, mint amiket ebben az évezredben szenvedett el – utalt a pápa a kommunizmusra és a náci diktatúrára. – Iszlamizmusnak hívják. Elözönlik Európát. Láttam a hordákat, melyek nyugatról keletre indulnak – majd sorolta az országokat, kezdve Marokkótól, Líbián át Egyiptomig, és tovább, kelet felé. – Elözönlik Európát; Európa olyan lesz, mint egy pince: régi relikviák, félhomály, pókhálók. Családi ereklyék. Nektek, a harmadik évezred Egyházának kell megállítani az inváziót. Nem fegyverekkel, az már nem lesz elegendő, hanem a hitetekkel, amelyet hitelesen éltek meg.”

Mauro Longhi visszaemlékezése és az abban felidézett erős kép természetesen gyorsan terjedt, különösen azok között, akik maguk is régóta félnek egy „iszlamista inváziótól”.

Mauro Longhit elszomorította a tudta és engedélye nélkül készült videofelvétel utóélete, tudta meg a Vatican Insider napilap, melynek további érdekes történeteket is felidézett, például hogy II. János Pálnak egyszer a Szűzanya azt mondta: „A háború nem vallások között lesz, hanem ateisták és hívők között, azok között, akik Isten nélkül élnek, és a hívők között.”

Mauro atya ezenkívül megosztott egy George W. Bush amerikai elnökkel kapcsolatos történetet is. 2004-ben találkozott Wojtyła pápa az Egyesült Államok akkori elnökével; Oszama bin Laden terrorista akciói és az Afganisztán elleni amerikai támadás után, amikor a nyugati országok biztonsága állandó napirendi pont volt. Bush elnök azt mondta a pápának: „Őszentsége, mi csak biztonságot akarunk!” Mire ő így felelt: „Ez előtt a bálvány, a biztonság bálványa előtt ön fel akar áldozni minden emberi méltóságot.”

* * *

II. János Pál pápa sokat tett a keresztény–muszlim vallásközi dialógus előmozdításáért; ő volt az első katolikus egyházfő, aki látogatást tett egy mecsetben (2001-ben, Damaszkuszban). 2003-as Ecclesia in Europa kezdetű apostoli buzdításában így fogalmazott:

„Különösen fontos a tisztességes kapcsolat az iszlámmal. Ezt a dialógust, miként az elmúlt években már többször fölmerült az európai püspökökben, »okosan, a lehetőségek és határok pontos ismeretében és Istennek minden gyermekére vonatkozó üdvözítő terve iránti bizalommal kell folytatni«. Többek között szem előtt kell tartani a mélyen keresztény gyökerű európai kultúra és az iszlám gondolkodás közötti különbséget.

Ebből a szempontból azokat a keresztényeket, akik mindennapi kapcsolatban élnek az muszlimokkal, megfelelően föl kell készíteni arra, hogy tárgyilagosan ismerjék meg az iszlámot, s megfelelően tudjanak viselkedni; különös gondot kell fordítani a szeminaristák, a papok és a lelkipásztori munkatársak felkészítésére.”

Forrás és fotó: Vatican Insider; Catholic Herald

Magyar Kurír
(vn)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
-lelkem-gyerekkoromtol-igazgatva-volt-isten-az-eg-fele-latogatoban-horvath-gyula-k
„Elégettem az összes könyvemet, a Biblia kivételével” – Látogatóban Horváth Gyula költőnél

Horváth Gyula 1959-ben született a Borsod megyei, kétezer lakosú Alsóvadászon, egy cigánytelepen. Napjaink egyik legnagyobb költője. Tizenhat évesen publikált először, ezután versei rendszeresen megjelentek az Élet és Irodalomban, a Vigiliában, az Új Írásban, a Tiszatájban.

2019. március 25., hétfő
ferenc-papa-loretoban-ferfi-es-no-hazassagan-alapulo-csalad-nelkulozhetetlen
Ferenc pápa Loretóban: A férfi és a nő házasságán alapuló család nélkülözhetetlen

Március 25-én mintegy tízezer hívőt köszöntött a Szentatya a loretói kegyhely előtti téren, miután misét mutatott be Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén, és aláírta az ifjúságnak szentelt szinódus utáni apostoli buzdítását, amelyet április 2-án tesznek majd közzé.

2019. március 25., hétfő
Útravaló – 2019. március 26.

Útravaló – 2019. március 26.

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. március 26.

Mai evangélium – 2019. március 26.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 18,21–35

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle