Nemzetközi konferenciát tartottak Rómában a Szentszék kétoldalú egyezményeinek alakulásáról

2019. március 3., vasárnap | 17:01

Február 28-án és március 1-jén Rómában, a Pápai Gergely Egyetemen és az École Françiase épületében rendeztek tanácskozást arról, hogyan alakultak a Szentszék kétoldalú egyezményei a 19. századtól napjainkig.

A konferenciát Pietro Parolin bíboros államtitkár nyitotta meg, az előadók rangos francia, spanyol, máltai, angol, lengyel egyetemekről érkeztek. Magyarországot Fejérdy András történész, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontja Történettudományi Intézetének igazgatóhelyettese képviselte.

A francia forradalomtól a II. vatikáni zsinaton át a kommunista diktatúrákkal való párbeszédig, és egészen napjainkig, a Kína felé történő rendezési tervig nagy ívű áttekintésre vállalkozott a kétnapos konferencia, amelyen rangos európai egyetemek előadói vettek részt. Az eseményt a szentszéki államtitkár nyitotta meg, vázolva a Szentszéknek a különböző államokkal való egyezményeit, azok modelljeit és alakulását az Egyház és az állam szétválasztásától a vallásszabadsághoz való jog érvényesítéséig. A különböző konkordátumok között számos párhuzam fedezhető föl, bizonyos modelleket a Szentszék következetesen tovább visz, hiszen a bevált tapasztalatot érdemes fölhasználni más országok esetében is.

A bilaterális kapcsolatok különösen a II. vatikáni zsinat után élénkültek meg. Az egyezmények az esetek nagy részében garantálják a laicitást, ugyanakkor a vallásszabadsághoz való jogot is. A konferencián tárgyalták a szekularizáció és annak visszarendeződése kérdését, azok megjelenési formáit az egyes országokban. Szóltak továbbá a vallási együttélés és a vallási pluralizmus jelenségeiről.

Pietro Parolin bíboros a Vatikáni Rádiónak elmondta: a Kínai Népköztársasággal kötött megállapodás hosszú munka eredménye, mely remélhetőleg az Egyház és Kína javát egyaránt szolgálja majd. Hamarosan várható új konkordátumok megkötése egyes afrikai országokkal.

Fejérdy András, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontja Történettudományi Intézetének igazgatóhelyettese, aki a tanácskozás egyik moderátora volt, előadásában az úgynevezett Ostpolitik, a Vatikán keleti politikája konkordátumainak gyakorlatát ismertette. A Vatikáni Rádió magyar nyelvű honlapján meghallgatható a beszélgetés, amelyet a rádió munkatársa készített a történésszel, aki kitért az Ostpolitik és a jelenlegi kínai püspöki kinevezések ügyének összefüggéseire is.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
csiksomlyoi-papalatogatas-elkeszultek-szektorbeosztasok-kiosztottak-belepoket
Csíksomlyói pápalátogatás – Elkészültek a szektorbeosztások, kiosztották a belépőket

A jegyek kézbesítésével a csíksomlyói pápalátogatásra regisztráltak számára immár az is egyértelművé vált, hogy ki honnan követheti a csíksomlyói nyeregben a Ferenc pápa által június elsején celebrált szentmisét. A Gyulafehérvári Főegyházmegye rövid összefoglalóját adjuk közre.

2019. május 23., csütörtök
-ne-borongjunk-regi-dicsosegunkon-hanem-most-akarjunk-megterni-papi-zarandoklat-mariagyudon
„Ne borongjunk a »régi dicsőségünkön«, hanem most akarjunk megtérni” – Papi zarándoklat Máriagyűdön

Május 21-én búcsún vett részt a Pécsi Egyházmegye papsága Máriagyűdön. Udvardy György megyéspüspök meghívására Varga László kaposvári főpásztor tartott előadást.

2019. május 23., csütörtök