Nonstop templomi szertartás mentett meg a kitoloncolástól egy örmény családot Hollandiában

2019. február 1., péntek | 19:59

A Tamrazyan család kilenc éve menekült Hollandiába, mert Örményországban az édesapát politikai okokból halállal fenyegették. Tavaly októberben nem újították meg a tartózkodási engedélyüket, ezért egy templomba menekültek, ahol a helyi közösség 95 napon át folyamatosan szertartást végzett értük.

Hiába él a Tamrazyan család kilenc éve Hollandiában, a közelmúltban lejárt a tartózkodási engedélyük, kiutasították őket az országból, visszavonták tőlük a menedékjogot. A hágai Bethel protestáns templomban több mint három hónapon át imádkoztak kitartóan az emberek, napi 24 órában, hogy a Tamrazyan családot ne utasítsák ki az országból.

Hollandiában a rendőrök nem léphetnek be egy templomba, ahol szertartás zajlik, nem szakíthatják félbe az istentiszteletet. Az örmény család hívő, rendszeresen járnak templomba, ezért a közösség javaslatára tavaly október 26-án ott kértek „menedéket”. A több mint három hónapon át zajló, „maratoni” szertartáson 650 lelkipásztor és hívő vett részt az ország minden részéről, de Franciaországból, Németországból és Belgiumból is jöttek vendégek, hogy felváltva védelmezzék a családot, részt vegyenek a szertartáson. Axel Wicke lelkipásztor maga is elcsodálkozott azon, mennyi embert vonzott a kezdeményezés, karácsony környékén szinte zarándokhellyé vált a kis templom.

Január 28-án este a hágai koalíciós kormány megegyezésre jutott az ügyben: a három gyerek iskolába jár (közülük a legnagyobb, 21 éves lány már egyetemre), ezzel az indokkal lehetséges, hogy nem utasítják ki őket az országból, szüleikkel együtt maradhatnak. Nem csak ők kapták meg a menedékjogot, a holland kormány mostani döntése hétszáz kiskorú menekültet érint, valamint a családjaikat, akiknek a közelmúltban bírálták volna felül a tartózkodási engedélyét.

A szolidaritás különösen erőteljes megnyilvánulása volt ez az imamaraton, amelynek segítségével a Tamrazyan család előtt megnyílt az út, hogy Hollandiában folytathassák életüket. „Hónapokon át tápláltuk a reményt, és ez a remény most megvalósul” – nyilatkozta a protestáns gyülekezet egyháztanácsának elnöke.

Forrás: Avvenire; Agensir

Fotó: Avvenire

Magyar Kurír
(tzs)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
akikert-harang-nem-szolt-tiz-eve-segiti-magzatvesztoket-kovacs-ferenc-es-treer-maria
Akikért a harang nem szólt – Tíz éve segíti a magzatvesztőket Kovács Ferenc és Treer Mária

Tabukat döntöget Kovács Ferenc diakónus és felesége, Treer Mária mentálhigiénés lelkigondozó: abortuszon átesettek, valamint gyermeküket vetélés, halvaszületés miatt elvesztők számára szerveznek lelkigyakorlatokat 2009 óta. A tíz év alatt közel négyszáz szülő oszthatta meg velük fájdalmát, „amiről nem illik beszélni”.

2019. április 23., kedd
husvetvasarnapi-szentmisek-puspoki-szekhelyeken
Húsvétvasárnapi szentmisék a püspöki székhelyeken

Országszerte szentmiséken ünnepeltük április 21-én, húsvétvasárnap Urunk, Jézus Krisztus feltámadását. A püspöki székhelyek ünnepi szertartásairól adunk körképet.

2019. április 23., kedd