Nonstop templomi szertartás mentett meg a kitoloncolástól egy örmény családot Hollandiában

2019. február 1. péntek, 19:59

A Tamrazyan család kilenc éve menekült Hollandiába, mert Örményországban az édesapát politikai okokból halállal fenyegették. Tavaly októberben nem újították meg a tartózkodási engedélyüket, ezért egy templomba menekültek, ahol a helyi közösség 95 napon át folyamatosan szertartást végzett értük.

Hiába él a Tamrazyan család kilenc éve Hollandiában, a közelmúltban lejárt a tartózkodási engedélyük, kiutasították őket az országból, visszavonták tőlük a menedékjogot. A hágai Bethel protestáns templomban több mint három hónapon át imádkoztak kitartóan az emberek, napi 24 órában, hogy a Tamrazyan családot ne utasítsák ki az országból.

Hollandiában a rendőrök nem léphetnek be egy templomba, ahol szertartás zajlik, nem szakíthatják félbe az istentiszteletet. Az örmény család hívő, rendszeresen járnak templomba, ezért a közösség javaslatára tavaly október 26-án ott kértek „menedéket”. A több mint három hónapon át zajló, „maratoni” szertartáson 650 lelkipásztor és hívő vett részt az ország minden részéről, de Franciaországból, Németországból és Belgiumból is jöttek vendégek, hogy felváltva védelmezzék a családot, részt vegyenek a szertartáson. Axel Wicke lelkipásztor maga is elcsodálkozott azon, mennyi embert vonzott a kezdeményezés, karácsony környékén szinte zarándokhellyé vált a kis templom.

Január 28-án este a hágai koalíciós kormány megegyezésre jutott az ügyben: a három gyerek iskolába jár (közülük a legnagyobb, 21 éves lány már egyetemre), ezzel az indokkal lehetséges, hogy nem utasítják ki őket az országból, szüleikkel együtt maradhatnak. Nem csak ők kapták meg a menedékjogot, a holland kormány mostani döntése hétszáz kiskorú menekültet érint, valamint a családjaikat, akiknek a közelmúltban bírálták volna felül a tartózkodási engedélyét.

A szolidaritás különösen erőteljes megnyilvánulása volt ez az imamaraton, amelynek segítségével a Tamrazyan család előtt megnyílt az út, hogy Hollandiában folytathassák életüket. „Hónapokon át tápláltuk a reményt, és ez a remény most megvalósul” – nyilatkozta a protestáns gyülekezet egyháztanácsának elnöke.

Forrás: Avvenire; Agensir

Fotó: Avvenire

Magyar Kurír
(tzs)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
nemzetkozi-eucharisztikus-kongresszus-kivul-es-belul-tizenot-kerdes-es-valasz-segit-keszuletben
Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kívül és belül – Tizenöt kérdés és válasz segít a készületben

Fábry Kornélt, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) általános titkárát kérdeztük a budapesti találkozó előkészületeiről, tudnivalóiról. A kérdéseket és a válaszokat két részben adjuk közre. Az alábbiakban az első rész olvasható.

2019. február 18. hétfő
isten-tud-kozel-hozni-minket-egymashoz-uzeni-hazassag-hete
Isten tud közel hozni minket egymáshoz – üzeni a házasság hete

A hazánkban tizenkettedszer megrendezett házasság hete programsorozat záró szentmiséjére február 17-én, a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban került sor. A liturgiát Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök vezette.

2019. február 18. hétfő
Útravaló – 2019. február 19.

Útravaló – 2019. február 19.

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Februárban Juhász Ferenc miskolc-mindszenti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. február 19.

Mai evangélium – 2019. február 19.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mk 8,14–21

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle