Püspökségi területre helyezik át a franciaországi Ploërmelben Szent II. János Pál pápa szobrát

2018. március 3. szombat 14:30

A francia egyház húszezer euróért megveszi a breton kisváros, Ploërmel önkormányzatától és közterületről püspökségi területre helyezi át Szent II. János Pál pápa szobrát, amelynek keresztjét 2017 októberében törvényellenesnek nevezte és lebontásra ítélte a francia alkotmánytanács.

A kilencezer lakosú franciaországi kisváros önkormányzata március elsején szavazott a szobor átadásáról, amelyet tizenkét évvel ezelőtt állítottak fel a városháza melletti parkolóban.

Egy most nyilvánosságra hozott dokumentum szerint a vannes-i püspökség vállalja, hogy a Ploërmel városának 2006-ban Zurab Cereteli orosz szobrász által ingyen adományozott műemléket tulajdonba veszi és áthelyezi magánterületre. „A két fél közötti megállapodás értelmében a szobor húszezer eurós áron kerül átadásra” – olvasható a dokumentumban.

Az önkormányzati jóváhagyást követően a szobrot mintegy 15 méterrel helyezik arrébb – a Katolikus Egyház költségére –, a parkoló melletti katolikus középiskolához tartozó területre, ahol továbbra is látható és látogatható lesz a közterületről is. 

A szobor tetején egy 7,5 méter magas kereszt található, amely ellen már a 2006-os felavatás előtt tiltakozások voltak a városban, mondván, hogy az sérti a francia közélet és közterület vallási semlegességének alkotmányos elvét.

A közigazgatási legfelső bíróság szerepét betöltő francia államtanács 2017. október 25-én rendelte el a kereszt eltávolítását a lengyel pápa tiszteletére állított emlékműről. A törvényszék az Egyház és az állam szétválasztásáról rendelkező 1905. évi törvényre hivatkozva – amely tiltja vallási szimbólumok köztereken való kihelyezését – úgy határozott, hogy Zurab Cereteli orosz szobrász alkotásáról hat hónapon belül el kell távolítani a keresztet, különben az egész emlékművet lebontják.

Forrás: MTI

Fotó: a Ploërmel Jean Paul II Facebook-oldal

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
a-magyarorszagi-noi-szerzeteseket-kepviselo-szervezet-elnokeve-valasztottak-lobmayer-m-juditot
A magyarországi női szerzeteseket képviselő szervezet elnökévé választották Lobmayer M. Juditot

A Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciájának (MRK) rendes tagjai 2018. március 19-én új elnököt, és ugyanekkor elnökségi tagokat is választottak Budapesten, az MRK tavaszi ülésén.

2018. március 19. hétfő
alljatok-gyermekeitek-mellett-orizzetek-lepteiket-apak-napi-koszonto-ferenc-papaval
Álljatok gyermekeitek mellett, őrizzétek lépteiket! – Apák napi köszöntő Ferenc pápával

Apák napja alkalmából Ferenc pápa gondolataival és gyermekkorunk imájával szeretnénk köszönteni minden édesapát, és hálát adni értük az Úrnak most és az év minden napján. Imádkozzunk értük, és kérjük Szent József közbenjárására Isten gazdag áldását életükre!

2018. március 19. hétfő