Püspökségi területre helyezik át a franciaországi Ploërmelben Szent II. János Pál pápa szobrát

2018. március 3. szombat 14:30

A francia egyház húszezer euróért megveszi a breton kisváros, Ploërmel önkormányzatától és közterületről püspökségi területre helyezi át Szent II. János Pál pápa szobrát, amelynek keresztjét 2017 októberében törvényellenesnek nevezte és lebontásra ítélte a francia alkotmánytanács.

A kilencezer lakosú franciaországi kisváros önkormányzata március elsején szavazott a szobor átadásáról, amelyet tizenkét évvel ezelőtt állítottak fel a városháza melletti parkolóban.

Egy most nyilvánosságra hozott dokumentum szerint a vannes-i püspökség vállalja, hogy a Ploërmel városának 2006-ban Zurab Cereteli orosz szobrász által ingyen adományozott műemléket tulajdonba veszi és áthelyezi magánterületre. „A két fél közötti megállapodás értelmében a szobor húszezer eurós áron kerül átadásra” – olvasható a dokumentumban.

Az önkormányzati jóváhagyást követően a szobrot mintegy 15 méterrel helyezik arrébb – a Katolikus Egyház költségére –, a parkoló melletti katolikus középiskolához tartozó területre, ahol továbbra is látható és látogatható lesz a közterületről is. 

A szobor tetején egy 7,5 méter magas kereszt található, amely ellen már a 2006-os felavatás előtt tiltakozások voltak a városban, mondván, hogy az sérti a francia közélet és közterület vallási semlegességének alkotmányos elvét.

A közigazgatási legfelső bíróság szerepét betöltő francia államtanács 2017. október 25-én rendelte el a kereszt eltávolítását a lengyel pápa tiszteletére állított emlékműről. A törvényszék az Egyház és az állam szétválasztásáról rendelkező 1905. évi törvényre hivatkozva – amely tiltja vallási szimbólumok köztereken való kihelyezését – úgy határozott, hogy Zurab Cereteli orosz szobrász alkotásáról hat hónapon belül el kell távolítani a keresztet, különben az egész emlékművet lebontják.

Forrás: MTI

Fotó: a Ploërmel Jean Paul II Facebook-oldal

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-meg-kell-tanulnunk-bizni-istenben-es-elcsendesedni-miszteriuma-elott
Ferenc pápa: Meg kell tanulnunk bízni Istenben és elcsendesedni misztériuma előtt!

Június 24-én a Szentatya Keresztelő János születésének csodás körülményeiről, és annak üzenetéről elmélkedett a közös déli Mária-imádság alkalmából. Ferenc pápa beszédének fordítását teljes terjedelmében közöljük.

17:41
erdo-peter-biboros-szent-adalbert-dijjal-tuntette-ki-tarlos-istvan-fopolgarmestert
Erdő Péter bíboros Szent Adalbert-díjjal tüntette ki Tarlós István főpolgármestert

Erdő Péter bíboros, prímás főcelebrálásával mutattak be ünnepi szentmisét az óbudai Szent Péter és Pál-főplébánia búcsúján, június 24-én. A szentmise végén a bíboros kitüntetést és pápai áldást tartalmazó oklevelet adott át Tarlós Istvánnak, Budapest főpolgármesterének 70. születésnapja alkalmából.

16:30