Rómában ismét megnyitották a Szent Kallixtusz-templomot a hajléktalanok számára

2019. január 5. szombat, 18:02

A Pápai Alamizsnahivatal a januári hidegben még több hálózsákot oszt ki, több helyet alakítottak ki az „Irgalmasság ajándéka” elnevezésű szállón és megnyitották a Szent Kallixtusz-templomot a hajléktalanok számára.

A Pápai Alamizsnahivatal tevékenysége a téli hidegben még intenzívebbé vált, nem érte őket váratlanul a Rómába hirtelen beköszöntő fagy. Kétszer annyi hálózsákot osztottak ki a szegények és hajléktalanok között, mint az enyhébb hetekben, és a férőhelyek számát is megemelték a Vatikántól néhány lépésre, a Via dei Penitenzierin található hajléktalanszállón, amelyet 2015 októberében Ferenc pápa áldott meg. A Szeretet Misszionáriusai három szerzetesnővére működteti a házat két önkéntes segítségével, akik korábban hajléktalanként éltek. 

A Trastevere negyedben megnyitották a Szent Kallixtusz-templomot, amely a Vatikán területén kívül áll, de a Szentszék tulajdonában van. A Sant’Egidio közösség kapta meg használatra a templomot, ők segítik az ott elszállásolt, mintegy harminc hajléktalant is. A vendégek a Dandolo úton található ingyenkonyhán kapnak vacsorát. 

Nem messze innen található a Genti di pace elnevezésű központ, ahol a pápa mosodája működik: a Pápai Alamizsnahivatal hívta életre a Sant’Egidio közösséggel együttműködve, és önkéntesek segítségével mossák, szárítják és vasalják azoknak a ruháit és ágyneműit, akik egyéb módon nem tudják ezeket tisztíttatni. 

A Santa Maria Immacolata all’Esquilino templomban, Konrad Krajewski címtemplomában hetente kétszer meleg ételt adnak a fedél nélkülieknek. A pápai szeretetszolgálat Róma vasúti pályaudvarain is visz ételt a hajléktalanoknak. Krajewski érsek még a kutyáikra is gondolt: a Szuverén Máltai Lovagrend és egy állatkórház segítségével minden hónap harmadik vasárnapján ingyen állatorvosi ellátásban részesítik őket.

Forrás és fotó: Vatican Insider

Magyar Kurír
(tzs)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
wallenberg-dijat-kapott-szekely-janos-puspok
Wallenberg-díjat kapott Székely János püspök

Január 16-án, szerdán délután adták át az idei Raoul Wallenberg-díjakat Budapesten, a Goldmark teremben. A kitüntetettek között van Székely János szombathelyi megyéspüspök is.

11:00
ferenc-papa-katekezise-hivjuk-papanak-istent-gyermeki-bizalommal
Ferenc pápa: Hívjuk papának Istent, gyermeki bizalommal!

Január 16-án a Szentatya folytatta a Miatyánknak szentelt katekézissorozatát. Az ima első szava kulcsszerepet játszik: mindig szólíthatjuk Istent atyánknak, apukánknak, s ezzel tudatosíthatjuk, hogy ő mindig velünk van, apai-anyai szeretete sosem szűnik meg.

2019. január 16. szerda