Rómában ismét megnyitották a Szent Kallixtusz-templomot a hajléktalanok számára

2019. január 5., szombat | 18:02

A Pápai Alamizsnahivatal a januári hidegben még több hálózsákot oszt ki, több helyet alakítottak ki az „Irgalmasság ajándéka” elnevezésű szállón és megnyitották a Szent Kallixtusz-templomot a hajléktalanok számára.

A Pápai Alamizsnahivatal tevékenysége a téli hidegben még intenzívebbé vált, nem érte őket váratlanul a Rómába hirtelen beköszöntő fagy. Kétszer annyi hálózsákot osztottak ki a szegények és hajléktalanok között, mint az enyhébb hetekben, és a férőhelyek számát is megemelték a Vatikántól néhány lépésre, a Via dei Penitenzierin található hajléktalanszállón, amelyet 2015 októberében Ferenc pápa áldott meg. A Szeretet Misszionáriusai három szerzetesnővére működteti a házat két önkéntes segítségével, akik korábban hajléktalanként éltek. 

A Trastevere negyedben megnyitották a Szent Kallixtusz-templomot, amely a Vatikán területén kívül áll, de a Szentszék tulajdonában van. A Sant’Egidio közösség kapta meg használatra a templomot, ők segítik az ott elszállásolt, mintegy harminc hajléktalant is. A vendégek a Dandolo úton található ingyenkonyhán kapnak vacsorát. 

Nem messze innen található a Genti di pace elnevezésű központ, ahol a pápa mosodája működik: a Pápai Alamizsnahivatal hívta életre a Sant’Egidio közösséggel együttműködve, és önkéntesek segítségével mossák, szárítják és vasalják azoknak a ruháit és ágyneműit, akik egyéb módon nem tudják ezeket tisztíttatni. 

A Santa Maria Immacolata all’Esquilino templomban, Konrad Krajewski címtemplomában hetente kétszer meleg ételt adnak a fedél nélkülieknek. A pápai szeretetszolgálat Róma vasúti pályaudvarain is visz ételt a hajléktalanoknak. Krajewski érsek még a kutyáikra is gondolt: a Szuverén Máltai Lovagrend és egy állatkórház segítségével minden hónap harmadik vasárnapján ingyen állatorvosi ellátásban részesítik őket.

Forrás és fotó: Vatican Insider

Magyar Kurír
(tzs)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
megnyitja-kapuit-gyori-puspokvar-palotaszarnya
Megnyitja kapuit a győri Püspökvár palotaszárnya

Aki szívesen járna Boldog Apor Vilmos püspök és Szent II. János Pál pápa nyomában, érdemes ellátogatnia a győri Káptalandombra. Március 21-től újabb terek nyílnak meg: az érdeklődők minden csütörtökön csoportos vezetéssel betekintést nyerhetnek a Püspökvár palotaszárnyába és a kertbe is.

15:41
szetmallo-hangerdo-nuncius-latogatasa-pannonhalman-szent-benedek-tavaszi-unnepen
Szétmálló hangerdő – A nuncius látogatása Pannonhalmán Szent Benedek tavaszi ünnepén

Szent Benedek tavaszi ünnepét Pannonhalmán, Michael August Blume apostoli nunciussal és a szerzetesi közösséggel együtt misével és utána a „Csend” kiállítás megnyitójával ültük meg március 21-én.

12:44
Útravaló – 2019. március 22.

Útravaló – 2019. március 22.

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. március 22.

Mai evangélium – 2019. március 22.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 21,33–43; 45–46

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle