Sako káld pátriárka: Egymillió keresztény hagyta el Irakot az elmúlt években

2019. január 31., csütörtök | 17:54

Az elmúlt években az iraki lakosság migrációs hullámával mintegy egymillió őslakos keresztény hagyta el Irakot. Louis Raphaël Sako káld pátriárka a megválasztásának hatodik évfordulója alkalmából, január 31-én közzétett üzenetében számolt be erről.

A pátriárka röviden ismertette azokat az eseményeket, amelyek meghatározták főpásztori szolgálatának éveit, számba véve mindazokat a problémákat, nehézségeket, kezdeményezéseket és reményeket, amelyek az iraki káld katolikus közösség életét kísérték.

A káld egyház vezetője a súlyos helyzetek közül kiemelte a keresztény lakosság elmenekülését az Iszlám Állam dzsihadistái által meghódított Moszulból és Ninivei-síkságról, valamint a több tízezer menekült lelkipásztori és anyagi ellátásának nehézségeit, ami már több mint három éve jelent problémát. A pátriárka üzenetében utalt a Krisztus-hívők elleni gyűlöletkeltő kampányokra és erőszakra, a Bagdadban és más iraki városokban nyilvántartott keresztény otthonok elkobzására is, valamint a problematikus viszonyra „egyes keresztény politikusokkal, akik személyes érdekeiket a keresztény közösség érdeke fölé helyezik”.

Ami a pozitív fejleményeket illeti, Sako pátriárka megemlítette a káld egyház finanszírozásának megteremtését, a liturgia megújítását, a Káld Szövetség (Chaldean League) megalapítását, valamint a vallásközi párbeszéd bizottság létrehozását, mely a keresztények, síiták, szunniták, mandeusok és jazidik közötti dialógust szolgálja, hogy ellensúlyozzák a szélsőségek térnyerését.

A Ferenc pápa által bíborossá kreált Louis Raphaël Sako hangsúlyozta: a patriarkátust főleg olyan emberek támadják, akik „nem tudják elfogadni, hogy az elmúlt hat év során felmerülő nehézségek ellenére a káld egyház »újjászületett«, és kiemelkedő szerepet tölt be mind helyi, mind globális szinten”.

Forrás: Fides

Fotó: Saintadday.com

Magyar Kurír
(szi)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
michael-blume-isten-kegyelmebol-hatalmunk-van-arra-hogy-atalakitsuk-vilagot
Michael A. Blume: „Isten kegyelméből hatalmunk van arra, hogy átalakítsuk a világot”

Magyarország apostoli nunciusát kérdeztük a húsvét misztériumáról és személyes tapasztalatairól.

2019. április 21., vasárnap
ferenc-papa-urbi-et-orbi-uzenete-husvet-vasarnapjan-az-elet-ura-ne-talaljon-minket-kozonyosnek
Ferenc pápa Urbi et Orbi üzenete húsvét vasárnapján: Az élet Ura ne találjon minket közönyösnek!

Április 21-én, húsvétvasárnap Urbi et Orbi üzenetében Ferenc pápa arról beszélt, hogy a feltámadt Krisztus nem hagyja magukra azokat, akiket próbatétel, fájdalom sújt. Imádkozott a Srí Lanka-i merényletek áldozataiért.

2019. április 21., vasárnap
Útravaló – 2019. április 22., húsvéthétfő

Útravaló – 2019. április 22., húsvéthétfő

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle