Sako káld pátriárka: Egymillió keresztény hagyta el Irakot az elmúlt években

2019. január 31. csütörtök, 17:54

Az elmúlt években az iraki lakosság migrációs hullámával mintegy egymillió őslakos keresztény hagyta el Irakot. Louis Raphaël Sako káld pátriárka a megválasztásának hatodik évfordulója alkalmából, január 31-én közzétett üzenetében számolt be erről.

A pátriárka röviden ismertette azokat az eseményeket, amelyek meghatározták főpásztori szolgálatának éveit, számba véve mindazokat a problémákat, nehézségeket, kezdeményezéseket és reményeket, amelyek az iraki káld katolikus közösség életét kísérték.

A káld egyház vezetője a súlyos helyzetek közül kiemelte a keresztény lakosság elmenekülését az Iszlám Állam dzsihadistái által meghódított Moszulból és Ninivei-síkságról, valamint a több tízezer menekült lelkipásztori és anyagi ellátásának nehézségeit, ami már több mint három éve jelent problémát. A pátriárka üzenetében utalt a Krisztus-hívők elleni gyűlöletkeltő kampányokra és erőszakra, a Bagdadban és más iraki városokban nyilvántartott keresztény otthonok elkobzására is, valamint a problematikus viszonyra „egyes keresztény politikusokkal, akik személyes érdekeiket a keresztény közösség érdeke fölé helyezik”.

Ami a pozitív fejleményeket illeti, Sako pátriárka megemlítette a káld egyház finanszírozásának megteremtését, a liturgia megújítását, a Káld Szövetség (Chaldean League) megalapítását, valamint a vallásközi párbeszéd bizottság létrehozását, mely a keresztények, síiták, szunniták, mandeusok és jazidik közötti dialógust szolgálja, hogy ellensúlyozzák a szélsőségek térnyerését.

A Ferenc pápa által bíborossá kreált Louis Raphaël Sako hangsúlyozta: a patriarkátust főleg olyan emberek támadják, akik „nem tudják elfogadni, hogy az elmúlt hat év során felmerülő nehézségek ellenére a káld egyház »újjászületett«, és kiemelkedő szerepet tölt be mind helyi, mind globális szinten”.

Forrás: Fides

Fotó: Saintadday.com

Magyar Kurír
(szi)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
-felfigyelt-rank-vilag-harminceves-magyar-maltai-szeretetszolgalat
„Felfigyelt ránk a világ” – Harmincéves a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnökét, Kozma Imrét kérdeztük a szervezet múltjáról, jelenéről, jövőjéről.

2019. február 17. vasárnap
ferenc-papa-jezus-segit-hogy-kigyogyuljunk-kronikus-rovidlatasbol2
Ferenc pápa: Jézus segít, hogy kigyógyuljunk a krónikus rövidlátásból

Február 17-én a délben a Szentatya Jézus boldogmondásairól és az úgynevezett „jaj-mondásairól” elmélkedett. Rámutatott: a szenvedők nem azért boldogok, mert szenvednek, hanem mert Jézus szabadulást hoz nekik.

2019. február 17. vasárnap