Sandri bíboros: Örömteli és testvéri volt a bari ökumenikus imatalálkozó

2018. július 12. csütörtök 15:28

Leonardo Sandri bíboros, a Keleti Egyházak Kongregációjának prefektusa egyértelműen pozitív mérleget vont a július 7-i bari találkozóról, amelyen Ferenc pápa együtt imádkozott a békéért a keleti egyházak vezetőivel.

A L’Osservatore Romano napilapnak adott interjúban Leonardo Sandri bíboros örömteli, boldog napnak nevezte július 7-ét, mely a testvéri közösség, az egység, a közös aggódás és a békekeresés jegyében telt Kelet és Nyugat közös szentje, Mirai Szent Miklós városában. Együtt imádkoztak a szeretett és meggyötört Szíriáért és Irakért, megerősítve közös elkötelezettségüket a háborútól, üldözéstől, hatalomharctól szenvedő keresztény testvérekért, akik egy olyan érdekkonfliktus kereszttüzében vannak, amely idegen a térségtől, a lakosságtól. Ez azonban hallatlan menekültáradatot indított el, és szörnyű sebet ejtett a keresztény jelenléten, mely egyre csökken a Közel-Keleten. Ezért mondta a pápa, hogy a Közel-Kelet a keresztények nélkül elveszíti sajátos arculatát.

A közel-keleti pátriárkák lelkesen és örömmel vettek részt a találkozón, annál is inkább, mert a kezdeményezés ötlete tőlük indult. Káld és ortodox püspökök is kérték Ferenc pápát, hogy tegyen valamit a közös fellépés érdekében. Közel-keleti püspökök írtak a Szentatyának, hogy hívjon össze egy ülést, amelyen katolikusok, ortodoxok összegyűlnek a térség keresztényeinek megsegítésére – mondta el a vatikáni napilapnak Sandri bíboros. Hozzátette, nagy öröm volt számukra, hogy a pápa meghallgatta őket. Nagyra értékelték Bari városának és az érsekségnek a vendéglátását, és büszkén álltak Ferenc pápa mellett. Ami a Keleti Egyházak Kongregációjának kompetenciáját illeti, a katolikus pátriárkák szinte valamennyien jelen voltak. Csupán a melkita pátriárka nem tudott eljönni, mivel nem szakíthatta félbe amerikai látogatását – az aleppói metropolita, Jean-Clément Jeanbart érsek képviselte őt.

„Konkrét előrelépésről beszélhetünk a bari találkozóval kapcsolatban, mely nem tárgyalóasztalnál, hanem a közösségből született. Olyasformán, mintha rátalálnánk az ima és a beszélgetés új formájára, amivel megmutathatjuk a világnak azt az egységet, amelyet annyira siratunk, mert elvesztettünk – magyarázta a bíboros. – Azt az egységet, amely felé mind haladni akarunk. Amikor körülnéztünk, megállapíthattuk: milyen szép és örömteli, amikor a testvérek együtt vannak!”

Pierbattista Pizzaballa érsek, a jeruzsálemi latin patriarkátus apostoli adminisztrátora felszólalásán túl mindenki elmondhatta véleményét a Szent Miklós-bazilikában, ahol zárt ajtók mögött zajlott a megbeszélés a pápa és a keleti egyházak vezetői között. Pizzaballa érsek beszámolója mindenkire nagy hatással volt, és ezzel kapcsolatos észrevételeiket meg is osztották egymással, kezdve a Szentatyával. Valóban újdonságnak számít, hogy az egyes felszólalásokat, nézőpontokat, véleményeket összegyűjtve beszélgettünk egymással, és ez előrevetíti a jövőbeli közös munkát – jegyezte meg a vatikáni bíboros.

Miért éppen Barit választották a találkozó színhelyéül? Bariba a világ minden tájáról érkeznek zarándokok, nemcsak Európából, hanem a Közel-Keletről is. A katolikusok és az ortodoxok is előszeretettel keresik föl Szent Miklós városát, hiszen a mirai püspök keleten és nyugaton is nagy tiszteletnek örvend. Bari őrzi az Úti Boldogasszony ősi ikonját, amely előtt a város érsekével, két keleti pátriárkával, püspökökkel és papokkal vasárnap szentmisét mutattak be a székesegyház kriptájában. Az első századokat idéző szentkép előtt misézni az ökumenizmusról tanúskodik. A Szűzanya kezének mozdulatával jelzi az utat a pápának, a pátriárkának, mindenkinek: Íme az út, Jézus. Ha Jézus tanúi vagyunk és az ő igéjét hirdetjük – nemcsak szóval, hanem életünkkel is – akkor éljük meg a valódi ökumenizmust. A szervezés, a közös ima, a lakosság részvétele az eseményen Bariban, melyet a Kelet ablakának neveznek, nagyszerű kezdeményezés volt, amely igazán jól sikerült – jelentette ki a bíboros.

Leonardo Sandri a jövőbeli távlatokról szólva már nem nyilatkozott ilyen optimistán, hiszen a Közel-Keletről érkező aggasztó hírek mindenkit lesújtanak. „Ekkora szenvedés láttán elakad a szó. Csak remélhetjük, hogy a háborús katasztrófa felelősei meghallgatják a bari találkozó üzenetét. Békét kíván az emberiség. Vessenek véget az emberek, a gyermekek szenvedésének, ahogyan azt a Szentatya kérte, amikor a Szent Miklós-bazilika előtt galambokat eresztettek az égbe. »Jöjjön el neked a béke!« Nincs más út a jövő építésére, csak ha biztosítjuk a békét és a biztonságot, a szabadságot és az igazságosságot, valamint a fejlődést e térségben.”

A július 7-i imatalálkozó megmutatta, hogy Olaszország és Bari milyen szerepet játszik a Krisztus nevében való békére és igazságosságra épülő jövő megteremtésében – zárta a L’Osservatore Romanónak adott interjút Leonardo Sandri bíboros, a Keleti Egyházak Kongregációjának prefektusa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
hogyan-lesz-egy-benzinkutasbol-diakonus-nyary-krisztiannal-beszelgetett-bela-atya
Hogyan lesz egy benzinkutasból diakónus? – Nyáry Krisztiánnal beszélgetett „Béla atya”

November 19-én, hétfőn este a budapesti Magvető Caféban Nyáry Krisztián, a Magvető Könyvkiadó igazgatója kérdezte Molnár-Gál Béla állandó diakónust, iskolaigazgatót, Röhrig Géza Kossuth-díjas színészt, írót, költőt és Nagy Szabolcs fotóriportert a szociális területen szerzett tapasztalataikról.

20:40
elment-hang-meghalt-bozsony-ferenc
Elment a hang: meghalt Bőzsöny Ferenc

Az október 25-én, 87 éves korában elhunyt Bőzsöny Ferencet, a Magyar Rádió egykori főbemondóját november 21-én, a belvárosi Angolkisasszonyok templomában (Szent Mihály-templom, V. kerület, Váci utca 47/B) 14 órától tartott szentmise után helyezik örök nyugalomra. Süveges Gergő nekrológját közöljük.

16:04