Srí Lanka: döbbenet és szomorúság érezhető a merényletsorozat után

2019. április 23., kedd | 14:32

Szigorúak a biztonsági intézkedések, de nem állították le teljesen a turisták programjait. Néhány bolt már kinyitott, nagyon visszafogottan ugyan, de beindult az élet – számolt be a húsvéti terrortámadás utáni helyzetről az InfoRádiónak egy ott élő magyar.

Több turista sétál a colombói utcákon, mint őslakos, csak amikor kiderült, hogy megint bombát találtak Negombo környékén, és több tucat robbanószerkezetet a colombói buszpályaudvaron, akkor húzódott vissza az utcákról mindenki – mondta az InfoRádiónak Smidt József Tamás.

Arra a kérdésre, hogyan tudtak tájékozódni a történtekről, hiszen korlátozott az internet, a Magyarok Srí Lankán Utazási Iroda alapítója elmondta, képben vannak, ha nem férnek hozzá az internethez, telefonon szereznek információt, illetve a szingaléz televízió is, amennyire lehet, tájékoztat a helyzetről.

A turisták programjait sem állították le teljesen, csak azokat a kirándulásokat törölték, amelyek biztonsági okokból problémát jelentenek, illetve azokat az utakat, amelyek olyan helyre vezetnek, ahová nem juthatnának el, mert a rendőrök útközben visszafordítanák őket.

A turisták által látogatott helyeket és a nagyobb szállodákat nagyon szigorúan ellenőrzik. Smidt József Tamás szerint a magyarok sem érzik magukat veszélyben, és az utcán sem érezni félelmet. Mint emlékeztetett rá, nem ez az első a támadássorozat Srí Lankán. Smidt József Tamás arról is beszélt, hogy miután a szingalézek többsége a turizmusból él, nagyon elkeseredtek a terrortámadások miatt.

* * *

Mint arról az Infostart folyamatosan beszámolt, a húsvétvasárnap elkövetett kilenc robbantásos merényletben több mint háromszázan meghaltak, a sebesültek száma eléri a félezret. A kormány szerint egy Srí Lanka-i szélsőséges csoport, a Nemzeti Tauhít Dzsamaat követte el a támadásokat. A rendőrség újabb detonátorokra és robbanószerkezetekre bukkant a helyszínek közelében. (A legfrissebb hírek szerint az Iszlám Állam magára vállalta merényleteket – a szerk.)

Már negyven gyanúsítottat vettek őrizetbe a Srí Lanka-i hatóságok, köztük van az öngyilkos merénylőket szállító teherautó sofőrje és annak a háznak a tulajdonosa, ahol néhány terrorista lakott. A három templom és három luxusszálló ellen egy időben elkövetett támadásokban részt vevő hét öngyilkos merénylő mindegyike Srí Lanka-i állampolgár volt. A hatóságok azt gyanítják, hogy a szélsőségesek külföldi kapcsolatokkal rendelkeztek, nemzetközi terrorszervezet állhatott mögöttük.

Maitripala Sziriszena Srí Lanka-i elnök hétfőn szükségállapotot rendelt el „a közbiztonság, a közrend fenntartása, valamint a társadalmi élethez nélkülözhetetlen szolgáltatások és termékek biztosítására”. Az elnöki rendelet értelmében különleges felhatalmazást kapnak a biztonsági erők a gyanúsítottak őrizetbe vételére, illetve a vizsgálatok lefolytatásához szükséges házkutatások végrehajtásához.

Az elnök külföldi segítséget kért a szálak felgöngyölítéséhez, a nemzetközi rendőri együttműködési szervezet, az Interpol szakértői csoportot küldött a helyi hatóságok támogatására, közöttük vannak bűnügyi helyszínelők, tűzszerészek, terrorelhárítók és az áldozatok azonosításával foglalkozó szakemberek is.

A 21 millió lakosú Srí Lanka népességének 70 százaléka buddhista vallású, 12 százalék hindu, 10 százalék muszlim, 7 százalék, vagyis mintegy 1,2 millió lakos pedig katolikus.

A térségben tíz éve ért véget a véres polgárháború a szingaléz buddhisták ás a tamil hinduk között, de a konfliktus megmaradt, és a politikai vezetők között is feszültség van.

Ferenc pápa húsvétvasárnap az Urbi et Orbi áldás előtt, valamint húsvéthétfőn a Regina Caeli elimádkozása után is megemlékezett a Srí Lanka-i merényletek áldozatairól.

Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke húsvétvasárnap közleményt adott ki a Srí Lanka-i terrortámadás kapcsán.

Forrás és fotó: InfoStart

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
-miert-csak-szakallas-embereket-latni-templomi-kepeken-derus-egyuttlet2-gyori-szeretetnapon
„Miért csak szakállas embereket látni a templomi képeken?” – Derűs együttlét a győri Szeretetnapon

Május 25-én ismét szeretetnapot rendeztek Győrben, amelynek minden bevétele Böjte Csaba Szent Ferenc Alapítványát illeti. Nagyszalontai sportközpontra gyűjtenek.

19:24
a-keresztenyseg-hetkoznapokban-dol-el-interju-szilvasy-laszlo-uj-piarista-tartomanyfonokkel
A kereszténység a hétköznapokban dől el – Interjú Szilvásy László új piarista tartományfőnökkel

A Piarista Rend Magyar Tartományának káptalanja Szilvásy Lászlót, a tartomány ökonómusát választotta tartományfőnökké márciusban. Hogyan tölti be hivatását az egyén, a szerzetesközösség, az iskola életében? Sok egyéb mellett ezekről a kérdésekről beszélgettünk a provinciálissal.

19:59
Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle