Szentmise bemutatása közben ölték meg Siméon Yampát Burkina Fasóban

2019. május 15., szerda | 17:31

A Burkina Fasó-i Dablóban május 12-én megtámadtak egy katolikus templomot. A terroristák a papot keresték, vele együtt öt hívőt is meggyilkoltak, majd felgyújtották az épületet.

A keresztények a világ számos országában a terroristák célkeresztjében vannak, a szentmise ünneplését egyre többször kíséri vérontás. Burkina Fasóban azon a napon gyilkoltak meg hat embert a Boldog Isidore Bakanja-templomban, amikor Srí Lanka templomai újra kinyitották kapuikat a húsvétvasárnapi mészárlás után.

Reggel kilenc óra volt, amikor a dablói katolikus templomot körülvette húsz motoros támadó. A terroristák célpontja a Burkina Fasó-i származású Siméon Yampa atya volt: egy 34 éves pap, aki egyházmegyéjében a vallásközi párbeszéd felelőse volt. A támadók kifejezetten őt keresték: „Hol van a pap, nem menekülhet, megöljük” – kiabálták. Amikor el akart menekülni, a dzsihadisták követték a sekrestyébe, és lelőtték. Aztán visszamentek a templomba, a híveknek megparancsolták, hogy feküdjenek a földre, kiválasztottak közülük ötöt, akiket szintén lelőttek. A támadók felgyújtották a templomot, aztán néhány üzletet és egy bárt, végül egy rendelőintézetre támadtak, és azt is felgyújtották.

Néhány héten belül ez volt a második keresztények ellen elkövetett támadás az országban: április végén öten haltak meg, miután fegyveresek lövöldöztek Sirgadji város egyik protestáns templomában.

Franciaország 2014 óta 4500 katonával van jelen a Száhel-övezetben, a dzsihadizmus ellen folytatott Barkhane fedőnevű hadművelet keretében, amelyben öt ország (Burkina Faso, Csád, Mali, Mauritánia és Niger) működik együtt, mégsem tudtak véget vetni az iszlamista Ansarul militáns csoport, az Iszlám Állam terrorszervezet szaharai alakulata tevékenységének, és azt az iszlámot és a muszlimokat támogató csoportot sem tudták megfékezni, amely 2015 óta 350 ember halálát okozta a térségben.

Az kayai egyházmegye püspöke, Théophile Nare a Fides katolikus hírügynökségnek így nyilatkozott: „Siméon Yampa atya alázatos, engedelmes ember volt, tele volt szeretettel, szerette a plébániai híveket, egészen élete feláldozásáig.”

A közösségi médiában terjedő fotókon az atya Boldog Charles de Foucauld, a sivatag szentje, a Jézus Kistestvérei közösség alapítója képét viseli ingén, akit 1916. december 1-jén egy muszlim szektához tartozó tuareg csapat gyilkolt meg az algériai Tamanrassetben.

Május 13-án, a merénylet áldozatainak temetési szertartásán a katolikus híveken kívül részt vettek protestánsok, muszlimok és a helyi vallások képviselői is. Séraphin François Rouamba, Koupéla érseke a temetésen a békére és békés együttélésre hívta az ország lakóit.

A temetés napján újabb támadás érte Burkina Fasóban a katolikusokat Singában, az ország középső területének északi részén, ugyanabban a régióban, ahol előző nap meggyilkolták Siméon atyát és öt hívőt. Ezúttal egy körmenet után gyilkoltak meg felfegyverzett milicisták négy hívet, akik Szűz Mária szobrát vitték vissza a templomba. 

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás: Famigliacristiana.it; Zenit.org

Fotó: Famigliacristiana.it; Zenit.org; Facebook

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
-miert-csak-szakallas-embereket-latni-templomi-kepeken-derus-egyuttlet2-gyori-szeretetnapon
„Miért csak szakállas embereket látni a templomi képeken?” – Derűs együttlét a győri Szeretetnapon

Május 25-én ismét szeretetnapot rendeztek Győrben, amelynek minden bevétele Böjte Csaba Szent Ferenc Alapítványát illeti. Nagyszalontai sportközpontra gyűjtenek.

19:24
a-keresztenyseg-hetkoznapokban-dol-el-interju-szilvasy-laszlo-uj-piarista-tartomanyfonokkel
A kereszténység a hétköznapokban dől el – Interjú Szilvásy László új piarista tartományfőnökkel

A Piarista Rend Magyar Tartományának káptalanja Szilvásy Lászlót, a tartomány ökonómusát választotta tartományfőnökké márciusban. Hogyan tölti be hivatását az egyén, a szerzetesközösség, az iskola életében? Sok egyéb mellett ezekről a kérdésekről beszélgettünk a provinciálissal.

19:59
Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle