Szentszéki sajtóközlemény Zanchetta argentin püspök lemondásáról

2019. január 7. hétfő 15:56

Alessandro Gisotti, a Szentszék Sajtótermének ideiglenes szóvivője január 4-én újságírók kérdésére válaszolva nyilatkozott Gustavo Óscar Zanchetta nyugalmazott oráni püspök lemondásának hátteréről.

Zanchetta püspököt nem távolították el az oráni egyházmegye éléről, ő maga mondott le az egyházmegye papjaival való nehéz, feszült kapcsolata miatt – tájékoztatta a sajtó munkatársait Alessandro Gisotti. A Szentszék Sajtótermének ideiglenes szóvivője elmondta: lemondása idején az önkényes magatartás vádja merült fel Gustavo Óscar Zanchetta püspök ellen, de az okok között nem szerepelt a szexuális visszaélések vádja. A fölmerült probléma ahhoz kapcsolódott, hogy képtelen volt vezetni az egyházmegye papságát. Lemondása után egy ideig Spanyolországban tartózkodott. Ezután – figyelembe véve képességeit az adminisztratív irányítás terén – kinevezték az APSA, a Szentszék vagyonkezelőségének tanácsosává.

Tanácsossá való kinevezése idején a szexuális visszaélések semmilyen vádja nem merült fel ellene. Ezek a vádak 2018 őszén hangzottak el. A vádak és a médiában megjelent hírek alapján Orán püspöke már összegyűjtött néhány tanúvallomást, melyeknek még meg kell érkezniük a Püspöki Kongregációhoz. Ha e mozzanatok megerősítést nyernek, az ügyet a püspökök ügyében illetékes különleges bizottság elé bocsátják. Az előzetes vizsgálat során Zanchetta püspök tartózkodik a munkától – ismertette a Szentszék Sajtótermének ideiglenes szóvivője.

* * *

Gustavo Óscar Zanchetta 1964. február 28-án született Argentína Rosario nevű településén. 1985-ben belépett a Regina Apostolorum szemináriumába, Quilmesben. 1991-ben szentelték pappá. Szolgálati éveinek elején mint káplán, plébános, püspöki titkár és teológiai tanár tevékenykedett.

2013. július 23-án Ferenc pápa kinevezte az észak-argentínai oráni egyházmegye püspökévé. Három évvel később, 2016. július 29-én lemondott püspöki szolgálatáról, egészségügyi okokra hivatkozva. 2017. december 19-én a Szentatya az APSA, a szentszéki vagyonkezelőség tanácsosává nevezte ki.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
alljatok-gyermekeitek-mellett-apak-napi-koszonto-ferenc-papaval
Álljatok gyermekeitek mellett! – Apák napi köszöntő Ferenc pápával

A Katolikus Egyházban hagyományosan Szent József ünnepén állítjuk a középpontba az apákat. Az alábbiakban teljes terjedelmében közreadjuk Ferenc pápa 2014. március 19-én elmondott katekézisét az apaságról. Imádkozzunk az apákért, és kérjük Szent József közbenjárására Isten gazdag áldását életükre!

08:01
papp-miklos-edzesterve-nagybojtre-iii-resz-olvass-nap-mint-nap-jakab-apostol-levelebol
Papp Miklós edzésterve nagyböjtre, III. rész: Olvass nap mint nap Jakab apostol leveléből!

Papp Miklós görögkatolikus parókus rendhagyó edzésre hív a nagyböjtben. Takarítsuk ki fejünk „faliújságját”, és olvassunk el mindennap egy fejezetet Jakab apostol leveléből – ajánlja a kihívás harmadik részében.

2019. március 18. hétfő
Útravaló – 2019. március 19., Szent József, a Boldogságos Szűz Mária jegyese

Útravaló – 2019. március 19., Szent József, a Boldogságos Szűz Mária jegyese

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. március 19.

Mai evangélium – 2019. március 19.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 1,16.18–21.24a

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle