Találkozás, derű, imádság, tánc – A lednicai ifjúsági találkozón fiatalok tízezrei voltak „jelen”

2018. június 3. vasárnap, 22:11

Június 2-án huszonkettedik alkalommal találkoztak Poznań közelében, a Lednica mezőn a lengyel fiatalok, hogy együtt ünnepeljék a keresztény hit ajándékát. A közel 85 ezer fiatalt üzenetében Ferenc pápa is üdvözölte.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A legnagyobb lengyelországi katolikus ifjúsági találkozót 1997-ben, II. János Pál pápa hatodik lengyelországi zarándokútja alkalmából szervezte meg először a 2015-ben tragikusan elhunyt Jan Góra domonkos atya (földi maradványa Lednicai mezején nyugszik, Szent II. János Pál mellszobra tövében).

„Jestem”, vagyis „Jelen vagyok” – ezzel a mottóval rendezték meg szombaton a 22. Lednicai Ifjúsági Találkozót. Az idei évben, amikor függetlensége visszaszerzésének 100. évfordulóját ünnepli Lengyelország, a találkozón részt vett Andrzej Duda köztársasági elnök is, aki lengyel zászlókat ajándékozott a jelenlévőknek. A találkozó résztvevőinek Ferenc pápa külön üdvözletet küldött.

A fiatalokat reggel 8 órától várták a lednicai mezőn, ahol szentgyónáshoz járulhattak. 12 órakor közösen elimádkozták az Úrangyalát, majd 15 órakor az irgalmasság rózsafüzérét. A találkozó hivatalosan az ereklyékkel való ünnepélyes bevonulással vette kezdetét. Jelen volt többek között a lengyel köztársasági elnök, Andrzej Duda; Lengyelország prímása, Wojciech Polak érsek, valamint a lengyel püspöki konferencia elnöke, Stanisław Gądecki is.

A találkozó megnyitóján Paweł Kozacki domonkos tartományfőnök a lednicai találkozók kezdetét idézte fel.

Ezt követően Lengyelország prímása kifejezte örömét, hogy a lengyel fiatalok ismét ilyen nagy számban gyűltek össze a lednicai mezőn. „Örülök, hogy úgy jövünk ide, mint forráshoz. Jan atya mondta, hogy ezen a helyen magunk elé képzelhetjük Jézust, aki – mint a Galilei-tónál – a Lednica vizén jön felénk. Azért jövünk ide, hogy Jézussal találkozzunk, és hangosan kimondjuk: »Íme, itt vagyok, Uram!«” – mondta a gnieznoi metropolita.

„Köszönöm, hogy vagytok”

„Itt vagyok, és köszönöm nektek, hogy vagytok – kezdte beszédét a köztársasági elnök. – Meghatódva nézlek benneteket az idei különleges évben, amikor a függetlenség visszanyerésének 100. évfordulóját ünnepli Lengyelország. Van lengyel ifjúság, együtt van, énekel, imádkozik, közösséget épít, és felettük fehér-vörös zászlók lobognak. Nagyon köszönöm ezt nektek.”

Az elnök megköszönte a fiataloknak, hogy elfogadták tőle az ajándék zászlókat. „Vigyétek haza magatokkal, őrizzétek, tiszteljétek.”

„Ti vagytok a következő generáció, a lányom generációja – hangsúlyozta Andrzej Duda –, akik a jövőben tovább építitek hazánkat. Hiszem, hogy a jelenlétetek, a közösségépítés által hazánk évről évre szépülni fog azzal, amivel hozzájárultok fejlődéséhez. Az Úr néz benneteket az égből, mosolyog, és örül, hogy együtt vagytok. Valahol az Úr trónjánál bizonyára örül Mieszko fejedelem is, hogy emlékeztek és kitartotok amellett, amit több mint ezer éve a legfontosabbnak tartott Lengyelország számára – a keresztény hit mellett, amire később felépült egész nagy és nagyszerű hagyományunk, amelynek köszönhető állami létünk, és az, hogy mindig meg tudtuk védeni magunkat Grünwaldnál, Bécsnél, majd 1920-ban Varsónál” – mondta az elnök.

Andrzej Duda a nemzeti zászlók mellett az ősi lengyel Mária-ének, a Bogurodzica (Istenszülő) legrégebbi kéziratának másolatát ajándékozta a fiataloknak. Az ajándékot eredetileg Krzysztof Szopiński ezredes ejtőernyős ugrással hozta volna el a Lednica-tóhoz, de ezt az időjárási körülmények megakadályozták.

Viszonzásul a köztársasági elnök a találkozó jelképes ajándékát vehette át a résztvevőkkel együtt. Ez idén egy tükör volt, az Úr Jézus gravírozott képével. A tükörnek köszönhetően – ahogy a szervezők mondják – Jézus szemébe nézhetünk, és azt is megláthatjuk, hogy ahogy Ő ránk néz, megláthatjuk magunkat Isten szemében.

Andrzej Duda a találkozón együtt énekelt a fiatalokkal, és közös táncukba is bekapcsolódott.

„Állj fel és gyere ide középre!”

20 órakor kezdődött az ünnepi szentmise, amelynek főcelebránsa Wojciech Polak érsek volt. Szentbeszédet mondott Grzegorz Ryś érsek. A łódzi metropolita beszédében azt hangsúlyozta: ma is mindnyájunknak szól Jézus felszólítása: „Állj fel, és gyere ide középre!”. Az embernek kell az Egyház középpontjában állnia. Neked kell ott állnod. Krisztus azt akarja, hogy te légy az Egyház középpontjában. Krisztus nem keresi a maga dicsőségét. Nem azért hívott ide bennünket, hogy azt mondja: „Nézzétek, itt vagyok!” Ő azért gyűjtött itt össze bennünket, hogy azt mondja: melletted vagyok, érted vagyok, rád figyelek.

A szentmise evangéliumára hivatkozva Ryś érsek hangsúlyozta, hogy a közösség középpontjában az éhes és elsorvadt kezű ember áll. Ám Jézus kivételével senki sem őt látja a középpontban, hanem az előírást. Jézusnak nincs joga bármit tenni, mert ez ellenkezik a szombat törvényével. Jézus kétszer száll vitába a vallásos emberekkel arról, hogy ki legyen a hit középpontjában. Azt mondja nekik, hogy az éhes embernek kell a középpontban állnia, az embernek az ő gyengeségeivel, és nem az előírásoknak – hangsúlyozta az érsek.

„Jézus azt mondja: melletted vagyok, te vagy a középpontban, rád figyelek, a lelkedbe nézek. Nem csak a felszínt nézem. Azt nézem, mit tesz a betegséged a lelkeddel. Ezt jelenti középpontba állítani az embert – meglátni a lelkét, megmenteni a lelkét, meglátni azt, ami benne rejlik, meglátni a vágyait, az álmait, a reményeit…

Állj a középre, ne félj! Isten akarja, hogy középre állj, ne szégyelld magad. Engedd, hogy rád tekintsen, mert Ő a szívével lát, és a pillantása a lelkedig hatol, és megmenekül a lelked” – buzdította a fiatalokat Ryś érsek.

Lednica és Szent II. János Pál

21.37-kor „II. János Pál – szabadságunk atyja” mottóval idén is megünnepelték a résztvevők „II. János Pál óráját”. A lengyel pápával kapcsolatos új momentum volt az idei találkozón az a fotel, amelyen II. János Pál a lengyel parlamentben ült.

A résztvevőknek Ferenc pápa külön üdvözletet küldött. A találkozó témáját idézve a Szentatya arra buzdította a fiatalokat, hogy életük minden pillanatában igyekezzenek Jézusra figyelni és az Ő szemével tekinteni magukra, és vegyék észre azokat, akiknek szükségük van rájuk. „Hazátok függetlenségének 100. évfordulóját ünnepelve Szent II. János Pál pápa gesztusával csókoljátok meg nevemben is a lengyel földet. Mária, Lengyelország Királynője oltalmába ajánllak, és szívből megáldalak benneteket” – fejezte be üzenetét Ferenc pápa. Miután meghallgatták a pápa üdvözletét, a fiatalok megcsókolták szülőföldjüket.

Éjfél előtt elcsendesedett a lednicai mező, és elkezdődött a Szentségimádás, amelynek célja, hogy felkészítse a fiatalokat Krisztus választására. Az előző évekhez hasonlóan ennek jelképe a hal-kapun való átlépés volt, ami a lednicai találkozók záró momentuma.

Lednica és az ifjúsági találkozók

A Lednica egy 7,3 km hosszú tó Nyugat-Lengyelországban, Gniezno és Poznań között. Öt szigete közül a legnagyobb az Ostrów Lednicki: az államalapító I. Mieszko fejedelem megkeresztelkedésének (966) feltételezett helye, az egyik legjelentősebb történelmi hely Lengyelországban.

A tó melletti mezőn szervezte meg első alkalommal 1997-ben Jan Góra atya azt a nagyszabású ifjúsági találkozót, amely mára szorosan összefonódott Lednica nevével. Az első találkozó apropóját II. János Pál pápa 1997-es lengyelországi látogatása és a közelgő 2000. év nagy jubileuma adta. Fontos események és jubileumok éve volt ez az év Lengyelországban. A wrocławi Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus mellett a Szentatya részt vett a krakkói Jagelló Egyetem Teológiai Tanszékének hatszáz éves jubileumi megemlékezésein, és ezen a zarándokútján avatta szentté Hedvig királynőt is, a tanszék alapítóját. Gnieznóban Szent Adalbert vértanúságának ezeréves jubileumát ünnepelték ebben az évben. A keresztény múlt, jelen és jövő találkozására utalt a pápalátogatás mottója is: „Krisztus tegnap, ma és mindörökké”. Ebben a kivételes légkörben született meg az ifjúsági találkozó álma a poznańi domonkos szerzetes, Jan Góra atya szívében.

A lednicai mezőn felállított óriás hal-kapu a keresztség szentségének megújítására hívja a résztvevőket. Bár a Szentatya zsúfolt programja miatt az ifjúsági találkozón nem vett részt, az 1997-es találkozón mintegy húszezer fiatal gyűlt össze. Ez a létszám később évről évre növekedett. A 2000-es évek elején a résztvevők száma meghaladta a százezret, az utóbbi években 70-80 ezer körül állapodott meg.

Az idei lednicai találkozón körülbelül 85 ezer fiatal vett részt. A szervezésben évente mintegy négyezren vesznek részt: cserkészek, egészségügyi személyzet, énekesek, táncosok, ministránsok. A találkozók időpontja kezdetben pünkösd vigíliája volt, 2005-től június első szombatja. A találkozók szervezői és résztvevői egyik legfontosabb feladatuknak tekintik „a fiatalok pápája”, Szent II. János Pál tanításának, szellemi hagyatékának megőrzését és továbbadását.

Fordította: Koncz Éva

Forrás: Ekai.pl 

Fotó: Lednica2000.pl

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
a-pajzs-megerosit-es-felvertez-szabo-ferenc-sj-kapta-iden-parma-fidei-hit-pajzsa-dijat
A pajzs megerősít és felvértez – Szabó Ferenc SJ kapta idén a Parma fidei – Hit pajzsa díjat

A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából a Parma fidei – Hit pajzsa díjat idén Szabó Ferenc SJ kapta. A tizennyolcadik alkalommal megrendezett díjátadót február 23-án tartották Budapesten, a jezsuiták Párbeszéd Háza dísztermében. Az eseményen Erdő Péter bíboros is részt vett.

20:08
vasarnap-orszagos-gyujtes-lesz-katolikus-iskolak-javara-94565
Vasárnap országos gyűjtés lesz a katolikus iskolák javára

A katolikus iskolák javára gyűjtenek Magyarország összes katolikus templomában február 24-én, a hónap utolsó vasárnapján. Az adakozás évről évre bizonyítja, hogy milyen sokan szívükön viselik az Egyház oktatási-nevelési szolgálatának támogatását.

2019. február 22. péntek