Tegyünk tanúságot a reményről – Pizzaballa érsek a jeruzsálemi egyházi vezetők húsvéti üzenetéről

2019. április 18., csütörtök | 13:22

A jeruzsálemi pátriárkák és keresztény egyházi vezetők a hagyományokhoz híven közös húsvéti üzenet tettek közzé. Ezzel kapcsolatban Pierbattista Pizzaballa érsek, a jeruzsálemi latin patriarkátus apostoli adminisztrátora április 17-én nyilatkozott a Vatican Newsnak.

Megosztottság, falak, széthúzás van a népek és a vallások, de a keresztények között is: ezért fontos a testvériségen munkálkodni – fogalmazott Pierbattista Pizzaballa érsek. Az ökumenikus húsvéti üzenet, melyet a jeruzsálemi pátriárkák és egyházi vezetők közösen adtak ki, mintegy megújítja Ferenc pápa és VI. Mohamed marokkói király közös felhívását: meg kell őrizni és erősíteni Jeruzsálem sajátos sokvallású és spirituális jellegét, valamint különleges kulturális önazonosságát.

Jeruzsálem az a hely, ahol Isten kinyilatkoztatta önmagát. Ahol zsidó, keresztény és muszlim közösségek együtt növekedtek századokon át, megadva a város sajátos arculatát. Ezt a hivatást meg kell őrizni. Ha bármi is elvész e sokszínűségből, akkor Jeruzsálem elveszíti egyetemes jellegét, ami pedig fő sajátossága.

A szentföldi keresztények számára húsvét elsősorban találkozás a meghalt és feltámadt Krisztussal. „Ez ad értelmet az ittlétünknek és ez irányítja cselekedeteinket, gondolatainkat és szavainkat” – vallja az érsek. Sajnos a nemzetközi közösség belefáradt a kilátástalannak tűnő izraeli–palesztin konfliktusba, ami az ott élők számára is állandóan zsongó darázsfészeknek bizonyul. Ennek ellenére igyekeznek fölmérni a lehetőségeket, és az újrakezdésen gondolkodnak; a szentföldi keresztények mindennap tanúságot tesznek a reményről. Jézus Isten végső igenje, amit az emberre mondott, az öröm és az élet igenje – tette hozzá Pierbattista Pizzaballa.

Az érsek kifejezte együttérzését a jeruzsálemi egyház és a latin patriarkátus nevében Michel Aupetit párizsi érseknek a Notre-Dame székesegyházban történt tűz miatt. „A tűz képei egy új kezdet szimbólumai lesznek, mert semmi sincs veszve. Ami nagyhétfőn Párizsban történt, az felébresztette az egység, a remény, az újjászületés iránti vágyunkat, éppen a nagyhéten” – mutatott rá a jeruzsálemi latin patriarkátus apostoli adminisztrátora. Erre van szükség a Szentföldön is: a barátság, a testvériség, a személyes kapcsolatok, az összetartozás szálait kell erősíteni. Az olyan dokumentumok kell hogy meghatározzák a szentföldi keresztények jövőjét, mint amilyen a Ferenc pápa és az al-Azhar egyetem és mecset főimámja által aláírt abu-dzabi nyilatkozat a vallások közötti békés együttélésről. Ha csak kívülről várjuk a megoldásokat, nem biztos, hogy megélhetjük az örömöt. Ha azonban az öröm egy belső, megfontolt, világos döntésből születik, akkor azt a Szentföldön is megélhetjük.

A jeruzsálemi pátriárkák és egyházi vezetők húsvéti üzenetükben arra buzdítják a híveket, hogy merítsenek erőt a húsvéti szertartásokból. A szentföldi keresztények sok gonddal küszködnek, de emellett sok menekültet befogadnak, például Jordániában; és nem szabad megfeledkezni Szíriáról, Irakról és a sok szenvedésről, mely az embereket a Szentföldön sújtja. A Gázai övezettel kapcsolatban Pizzaballa érsek elmondta: több mint egy éve tiltakoznak a blokád miatt, de még mindig rossz a helyzet. Nincs áram, kevés a víz, nincs munka, nincsenek kilátások – „olyan ez, mint a nagypéntek”.

Húsvét Krisztus halálának és feltámadásának ünnepe. „Nekünk, keresztényeknek mindig erről kell tanúságot tennünk, és nem szabad engednünk, hogy a halál a markában tartson minket. A halál nemcsak a fizikai halált jelenti, hanem azt is, hogy semmi nem változik az életünkben. Mi, keresztények nem tudjuk megváltoztatni a világot, biztosan nem változtatjuk meg a kétmillió gázai ember életét, de ahol jelen vagyunk, megpróbálhatjuk megélni az irgalmas szeretetet. Még ha keveset is tehetünk, de kapcsolatokat építhetünk, és fényt vihetünk oda, ahová lehet. A halál árnyéka a világ minden részén ott van, és mindenhol szükség van e kicsiny, de döntő tanúságtételre a reményről, mely a feltámadt Krisztustól származik” – zártanyilatkozatát Pierbattista Pizzaballa érsek.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
-miert-csak-szakallas-embereket-latni-templomi-kepeken-derus-egyuttlet2-gyori-szeretetnapon
„Miért csak szakállas embereket látni a templomi képeken?” – Derűs együttlét a győri Szeretetnapon

Május 25-én ismét szeretetnapot rendeztek Győrben, amelynek minden bevétele Böjte Csaba Szent Ferenc Alapítványát illeti. Nagyszalontai sportközpontra gyűjtenek.

19:24
a-keresztenyseg-hetkoznapokban-dol-el-interju-szilvasy-laszlo-uj-piarista-tartomanyfonokkel
A kereszténység a hétköznapokban dől el – Interjú Szilvásy László új piarista tartományfőnökkel

A Piarista Rend Magyar Tartományának káptalanja Szilvásy Lászlót, a tartomány ökonómusát választotta tartományfőnökké márciusban. Hogyan tölti be hivatását az egyén, a szerzetesközösség, az iskola életében? Sok egyéb mellett ezekről a kérdésekről beszélgettünk a provinciálissal.

19:59
Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle