Történelmi ítéletet született pénzmosási perben a vatikáni bíróságon

2018. december 27. csütörtök 11:40

A Szentszék Sajtóterme december 27-én jelentette be: a történelem során először ítélt el valakit pénzmosás miatt a vatikáni büntetőbíróság.

Az ítélet, miszerint Angelo Proietti építési vállalkozó bűnös a pénzmosás vádjában, december 17-én született meg. A bíróság két év és hat hónap börtönbüntetésre ítélte, továbbá elkoboztak tőle több mint egymillió eurót, mely a bankszámláján volt, amit 2014-ben, a nyomozás kezdetekor zároltak.

Angelo Proietti a vatikáni banknál (Vallási Művek Intézete; IOR) lévő számlája segítségével próbálkozott pénzmosással. A Szentszék a nyomozásban együttműködött az olasz hatóságokkal. Az építési vállalkozót az olasz rendőrség 2016-ban helyezte házi őrizet alá.

A vatikáni sajtóközlemény rámutatott, e történelmi ítélet kulcsfontosságú a Szentszék gazdasági bűnözés, illetve a terrorizmus finanszírozása ellen folytatott küzdelmében.

Egy évvel ezelőtt, 2017 decemberében az Európa Tanács pénzmosás elleni bizottsága (Moneyval) bírálta a Vatikánt, mert egyetlen sikeres bűnvádi eljárást sem folytatott le pénzmosási ügyekben. Ez volt az első alkalom, hogy a Vatikán ilyen vádat emelt valaki ellen azóta, hogy 2010-ben, a Szentszék pénzügyi reformja keretében bűncselekménnyé nyilvánították a pénzmosást.

Forrás: Vatican News; MTI

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
alljatok-gyermekeitek-mellett-apak-napi-koszonto-ferenc-papaval
Álljatok gyermekeitek mellett! – Apák napi köszöntő Ferenc pápával

A Katolikus Egyházban hagyományosan Szent József ünnepén állítjuk a középpontba az apákat. Az alábbiakban teljes terjedelmében közreadjuk Ferenc pápa 2014. március 19-én elmondott katekézisét az apaságról. Imádkozzunk az apákért, és kérjük Szent József közbenjárására Isten gazdag áldását életükre!

08:01
papp-miklos-edzesterve-nagybojtre-iii-resz-olvass-nap-mint-nap-jakab-apostol-levelebol
Papp Miklós edzésterve nagyböjtre, III. rész: Olvass nap mint nap Jakab apostol leveléből!

Papp Miklós görögkatolikus parókus rendhagyó edzésre hív a nagyböjtben. Takarítsuk ki fejünk „faliújságját”, és olvassunk el mindennap egy fejezetet Jakab apostol leveléből – ajánlja a kihívás harmadik részében.

2019. március 18. hétfő