Vallásközi krikett Angliában – a Vatikán csapatának részvételével

2018. július 3. kedd, 19:58

A „Hit fénye” turné keretében utazott Angliába a Vatikán krikettcsapata. A canterburyi érsek híres Lord’s Cricket Ground klubjának játékosaival együtt egy muszlim, szikh, hindu, buddhista és zsidó játékosokból álló csapattal is megmérkőznek – a vallásközi párbeszéd jegyében.

A Szent Péter Krikettklub (Saint Peter’s Cricket Club) 2013-ban alakult Rómában tanuló papnövendékekből. A Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsához tartozó kezdeményezés célja a különböző keresztény felekezetek közötti és a vallások közti kapcsolatok erősítése a krikett iránti közös szenvedélyen keresztül. (A krikett a Brit Nemzetközösség országaiban népszerű labdajáték. Összetett szabályairól és a fair play kiemelt szerepéről nevezetes.)

Az immár negyedik alkalommal megrendezett „Light of Faith” (Hit fénye) turné Észak-Angliában kezdődik július 3-án, ahol először a 16. században jezsuiták által alapított, neves Stonyhurst College csapatával mérkőznek meg a Lord’s Cricket Ground klubjának játékosai. A vatikáni játékosok július 6-án Londonban csatlakoznak a canterburyi érsek híres csapatához, akikkel egy vallásközi meccset játszanak muszlim, szikh, hindu, buddhista és zsidó játékosok ellen. Összemérik tudásukat egy angol parlamenti csapattal, valamint a Commonwealth XI és a Royal Household Cricket Club játékosaival is a windsori kastélyban. Július 8-án az ifjú sportoló papnövendékek fölkeresnek egy központot, ahol fiatalkorú fogvatartottakkal foglalkoznak. 

A krikettmérkőzéseken túl a vatikáni csapat meglátogat egy mecsetet, egy szikh gurdvárát és egy hindu templomot, illetve egy zsinagógát. Ezzel a vallásközi kapcsolatokat kívánják erősíteni, és rávilágítani a hit alapvető szerepére a mai társadalomban.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
erdo-peter-mindszenty-biboros-kereszteny-erenyekrol-hosiesen-tett-tanusagot
Erdő Péter: Mindszenty bíboros a keresztény erényekről hősiesen tett tanúságot

Február 13–15. között plenáris tanácskozást tartott az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció, melyen részt vett Erdő Péter bíboros, prímás is. A tanácskozás után, Budapesten kérdeztük a bíborost a találkozóról és a Mindszenty József boldoggá avatásának határkövét jelentő pápai döntésről.

2019. február 19. kedd
tornya-erika-rscj-jezusnak-nagyon-sok-arca-lehet-es-ez-gyonyoru
Tornya Erika RSCJ: Jézusnak nagyon sok arca lehet, és ez gyönyörű!

Tornya Erika Sacré Coeur-nővér január 27-én tette le örökfogadalmát Rómában. Arról kérdeztük – Európa és a világ sokféle vidékén tapasztalatokat szerzett szerzetesként –, hogyan éli meg hivatását, mit jelent az Egyház egyetemessége.

2019. február 19. kedd