Vallásközi krikett Angliában – a Vatikán csapatának részvételével

2018. július 3. kedd 19:58

A „Hit fénye” turné keretében utazott Angliába a Vatikán krikettcsapata. A canterburyi érsek híres Lord’s Cricket Ground klubjának játékosaival együtt egy muszlim, szikh, hindu, buddhista és zsidó játékosokból álló csapattal is megmérkőznek – a vallásközi párbeszéd jegyében.

A Szent Péter Krikettklub (Saint Peter’s Cricket Club) 2013-ban alakult Rómában tanuló papnövendékekből. A Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsához tartozó kezdeményezés célja a különböző keresztény felekezetek közötti és a vallások közti kapcsolatok erősítése a krikett iránti közös szenvedélyen keresztül. (A krikett a Brit Nemzetközösség országaiban népszerű labdajáték. Összetett szabályairól és a fair play kiemelt szerepéről nevezetes.)

Az immár negyedik alkalommal megrendezett „Light of Faith” (Hit fénye) turné Észak-Angliában kezdődik július 3-án, ahol először a 16. században jezsuiták által alapított, neves Stonyhurst College csapatával mérkőznek meg a Lord’s Cricket Ground klubjának játékosai. A vatikáni játékosok július 6-án Londonban csatlakoznak a canterburyi érsek híres csapatához, akikkel egy vallásközi meccset játszanak muszlim, szikh, hindu, buddhista és zsidó játékosok ellen. Összemérik tudásukat egy angol parlamenti csapattal, valamint a Commonwealth XI és a Royal Household Cricket Club játékosaival is a windsori kastélyban. Július 8-án az ifjú sportoló papnövendékek fölkeresnek egy központot, ahol fiatalkorú fogvatartottakkal foglalkoznak. 

A krikettmérkőzéseken túl a vatikáni csapat meglátogat egy mecsetet, egy szikh gurdvárát és egy hindu templomot, illetve egy zsinagógát. Ezzel a vallásközi kapcsolatokat kívánják erősíteni, és rávilágítani a hit alapvető szerepére a mai társadalomban.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-fiataloknak-vilniusban-az-elet-nem-videojatek-es-nem-labirintus
Ferenc pápa a fiataloknak Vilniusban: Az élet nem videójáték és nem labirintus!

Szeptember 22-én este a Szentatya a litván fiatalokkal találkozott a vilniusi székesegyház előtti téren. Az énekekkel és tánccal kísért találkozón először egy lány és egy fiú tanúságtétele hangzott el, ezt követően mondta el beszédét a pápa, melynek magyar fordítását teljes egészében közöljük.

13:01
erdo-peter-pozna-ban-adjatok-egy-fix-pontot-es-en-kiforditom-sarkaibol-vilagot
Erdő Péter Poznańban: „Adjatok egy fix pontot, és én kifordítom sarkaiból a világot”

A Lengyel Püspöki Konferencia szervezésében szeptember 22-én Poznańban tartották az Országos Lelkipásztori Fórumot. Stanisław Gądecki érsek, a Lengyel Püspöki Konferencia elnökének meghívására Erdő Péter bíboros, prímás vezetésével szentmisét ünnepeltek.

2018. szeptember 22. szombat