Vallásközi krikett Angliában – a Vatikán csapatának részvételével

2018. július 3. kedd 19:58

A „Hit fénye” turné keretében utazott Angliába a Vatikán krikettcsapata. A canterburyi érsek híres Lord’s Cricket Ground klubjának játékosaival együtt egy muszlim, szikh, hindu, buddhista és zsidó játékosokból álló csapattal is megmérkőznek – a vallásközi párbeszéd jegyében.

A Szent Péter Krikettklub (Saint Peter’s Cricket Club) 2013-ban alakult Rómában tanuló papnövendékekből. A Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsához tartozó kezdeményezés célja a különböző keresztény felekezetek közötti és a vallások közti kapcsolatok erősítése a krikett iránti közös szenvedélyen keresztül. (A krikett a Brit Nemzetközösség országaiban népszerű labdajáték. Összetett szabályairól és a fair play kiemelt szerepéről nevezetes.)

Az immár negyedik alkalommal megrendezett „Light of Faith” (Hit fénye) turné Észak-Angliában kezdődik július 3-án, ahol először a 16. században jezsuiták által alapított, neves Stonyhurst College csapatával mérkőznek meg a Lord’s Cricket Ground klubjának játékosai. A vatikáni játékosok július 6-án Londonban csatlakoznak a canterburyi érsek híres csapatához, akikkel egy vallásközi meccset játszanak muszlim, szikh, hindu, buddhista és zsidó játékosok ellen. Összemérik tudásukat egy angol parlamenti csapattal, valamint a Commonwealth XI és a Royal Household Cricket Club játékosaival is a windsori kastélyban. Július 8-án az ifjú sportoló papnövendékek fölkeresnek egy központot, ahol fiatalkorú fogvatartottakkal foglalkoznak. 

A krikettmérkőzéseken túl a vatikáni csapat meglátogat egy mecsetet, egy szikh gurdvárát és egy hindu templomot, illetve egy zsinagógát. Ezzel a vallásközi kapcsolatokat kívánják erősíteni, és rávilágítani a hit alapvető szerepére a mai társadalomban.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
hogyan-lesz-egy-benzinkutasbol-diakonus-nyary-krisztiannal-beszelgetett-bela-atya
Hogyan lesz egy benzinkutasból diakónus? – Nyáry Krisztiánnal beszélgetett „Béla atya”

November 19-én, hétfőn este a budapesti Magvető Caféban Nyáry Krisztián, a Magvető Könyvkiadó igazgatója kérdezte Molnár-Gál Béla állandó diakónust, iskolaigazgatót, Röhrig Géza Kossuth-díjas színészt, írót, költőt és Nagy Szabolcs fotóriportert a szociális területen szerzett tapasztalataikról.

2018. november 20. kedd
elment-hang-meghalt-bozsony-ferenc
Elment a hang: meghalt Bőzsöny Ferenc

Az október 25-én, 87 éves korában elhunyt Bőzsöny Ferencet, a Magyar Rádió egykori főbemondóját november 21-én, a belvárosi Angolkisasszonyok templomában (Szent Mihály-templom, V. kerület, Váci utca 47/B) 14 órától tartott szentmise után helyezik örök nyugalomra. Süveges Gergő nekrológját közöljük.

2018. november 20. kedd