Csak azok képesek védelmezni, akik szeretettel szolgálnak! – Ferenc pápáert adtak hálát Budapesten

Ferenc pápa megválasztásának hatodik évfordulója alkalmából Michael August Blume érsek, apostoli nuncius ünnepi hálaadó szentmisét mutatott be magyar nyelven, Szent József főünnepén, március 19-én a budapesti Szent István-bazilikában.

2019. március 19. , kedd

Kisléghi Nagy Ádám festőművész a Pápai Szépművészeti Akadémia tiszteletbeli tagja lett

A Pápai Szépművészeti Akadémia tiszteletbeli tagjává választották Kisléghi Nagy Ádámot. A magyar festőművész március 19-én, Szent József ünnepén a római Pantheonban celebrált szentmise végén veheti át kinevezési oklevelét Gianfranco Ravasi bíborostól, a Pápai Akadémiák... »

2019. március 18. , hétfő

Tanúskodjatok a Mester irgalmas szeretetéről! – Ferenc pápa kamilliánus szerzeteseket fogadott

A Szent Kamill lelkiségéhez tartozó női és férfi szerzeteseket fogadott Ferenc pápa március 18-án az Apostoli Palota Kelemen termében.

2019. március 18. , hétfő

Cantalamessa első nagyböjti prédikációja a Vatikánban: Tiszta szívvel lássuk meg az Istent

Március 15-én reggel éppen csak véget ért a pápa és a Római Kúria számára tartott ötnapos lelkigyakorlat Aricciában, amikor kilenc órakor az Apostoli Palota Redemptoris Mater-kápolnájában megkezdődött a vatikáni nagyböjti prédikációsorozat.

2019. március 18. , hétfő

Magyar tanulmányok is megjelentek a vatikáni levéltár legújabb eredményeit bemutató kötetben

Március 8-án a római Szent Péter tér mellett található Augustinianum Patrisztikai Intézetben ismerhette meg a vatikáni és római nemzetközi történésztársadalom a Sergio Paganónak, a Vatikáni Titkos Levéltár püspök-prefektusának ajánlott monumentális emlékkönyvet.

2019. március 18. , hétfő

Először van jelen a Vatikán az ENSZ nőkkel foglalkozó ülésszakán

A Vatikáni Múzeumok igazgatója, Barbara Jatta személyében a Vatikán is jelen van az ENSZ nők helyzetével foglalkozó bizottságának 63. ülésszakán, melyet március 11–22. között tartanak New Yorkban.

2019. március 15. , péntek

Megújult a svájci gárda honlapja

A több mint ötszáz éves, dicső múltú Pápai Svájci Gárda töretlen hűséggel szolgálja Péter utódát, ugyanakkor lépést tart az idővel: megújult honlappal jelentkezik. Ezen minden szükséges információt megtalálhatnak az érdeklődők, legyenek jövőbeli jelentkezők vagy... »

2019. március 15. , péntek

A pápa részvétét fejezte ki az új-zélandi mecsetek ellen elkövetett terrortámadás miatt

Mély fájdalmának ad hangot Ferenc pápa a táviratban, amelyet a legalább 49 emberéletet követelő, március 15-i kettős terrortámadás hírére küldött. A Szentatya szolidaritásáról biztosítja a muszlim közösséget, amelynek tagjai értelmetlen erőszak áldozatai lettek.

2019. március 15. , péntek

Pápai lelkigyakorlat Aricciában: A valódi jézusi tanúságtételhez testvéri szeretetközösség kell

Ferenc pápa és a Római Kúria lelkigyakorlatának negyedik napján, szerdán délután Bernardo Francesco Maria Gianni bencés apát folytatta elmélkedését Mario Luzi firenzei költő versének egy részletéből kiindulva: „Fogjuk meg egymás kezét”.

2019. március 15. , péntek

Parolin bíboros a lengyel püspöki konferencia jubileumi ülésének díszvendége

Március 12-én megkezdődött a száz éve alakult lengyel püspöki konferencia 382. közgyűlése, amelynek díszvendége Pietro Parolin bíboros, vatikáni államtitkár.

2019. március 14. , csütörtök

Pápai lelkigyakorlat Aricciában: Az idő Istené

Március 12-én, kedden délután tartott elmélkedésében Bernardo Gianni az emlékezetről beszélt a pápa és a Római Kúria számára tartott aricciai lelkigyakorlaton. Szabadon fogalmazott hosszú beszédében a bencés apát a tanúságtétel összefüggésében elemezte az emlékezés... »

2019. március 13. , szerda

Pápai lelkigyakorlat Aricciában: Keressük az Istentől való szépséget és mértéket!

A közöny, a másik ember előtt való bezárkózás ellentétes az evangélium üzenetével. Isten a föld porából teremtett minket, hagyjuk hát el a beképzeltséget; teljes szívünkből szeressük az Urat, hogy visszanyerjük szépségünket – mondta a nagyböjti lelkigyakorlat szónoka március... »

2019. március 13. , szerda

Re bíboros köszöntötte Ferenc pápát megválasztásának hatodik évfordulóján

A pápa és a Római Kúria munkatársai nagyböjti lelkigyakorlaton vesznek részt március 10. és 15. között. Március 13-án, a reggeli szentmise előtt Giovanni Battista Re, a legidősebb jelen lévő bíboros köszöntötte a bíborosi kollégium nevében a pápát megválasztása hatodik... »

2019. március 13. , szerda

Hat év börtönre ítélték Pell bíborost kiskorúak elleni visszaélésekért

George Pell ausztráliai bíborosra a területi bíróság március 12-én nem jogerősen hat év letöltendő börtönbüntetést szabott ki kiskorúak ellen elkövetett visszaélések miatt. Az elítélt három év és nyolc hónap letöltött börtönbüntetés után óvadék ellenében kérheti... »

2019. március 13. , szerda

Pápai lelkigyakorlat Aricciában: Azért vagyunk itt, hogy felélesszük a parazsat

Ferenc pápa és a Római Kúria nagyböjti lelkigyakorlatának második napján, március 11-én, hétfőn délután Bernardo Gianni arról beszélt elmélkedésében, hogy föl kell élesztenünk magunkban hivatásunk lángját, és késznek kell lennünk az újjászületésre.

2019. március 12. , kedd

Pápai lelkigyakorlat Aricciában: Városaink váljanak a testvériség és a befogadás jelképeivé

„Giorgio La Pira álma” – e témáról beszélt második elmélkedésében március 11-én, hétfőn délelőtt Bernardo Francesco Maria Gianni, a firenzei San Miniato bencés apátság elöljárója Aricciában, Ferenc pápa és a Római Kúria nagyböjti lelkigyakorlatán.

2019. március 12. , kedd

Pápai lelkigyakorlat Aricciában: Isten tekintetével nézzünk a világra!

Ferenc pápa és a Római Kúria tagjai március 10-én, vasárnap délután autóbusszal az albanói hegyek között fekvő Ariccia lelkigyakorlatos házába utaztak, ahol Bernardo Francesco Maria Gianni, a firenzei San Miniato al Monte bencés kolostor apátja vezetésével nagyböjti lelkigyakorlaton... »

2019. március 11. , hétfő

Nőtt a katolikusok, csökkent a papok száma – Megjelentek az egyházi statisztikai évkönyvek

A 2019-es Pápai Évkönyvet (Annuario Pontificio) és a 2017-es esztendőre vonatkozó Egyházi Statisztikai Évkönyvet (Annuarium Statisticum Ecclesiae) március 6-án mutatták be a Vatikánban.

2019. március 11. , hétfő

A Papi Kongregáció prefektusa: Egy papnak, ha gyermeke van, elsődlegesen vele kell törődnie

Andrea Tornielli, a Vatican News igazgatója február 27-én interjút készített Beniamino Stella bíborossal, a Papi Kongregáció prefektusával arról, mi az Egyház eljárásmódja a latin rítusú (nőtlen) katolikus papok ügyében, akiknek gyermekük van. Az interjú második részét... »

2019. március 7. , csütörtök

A gyermekek java számít – A Papi Kongregáció prefektusa azokról a papokról, akiknek gyermekük van

Andrea Tornielli, a Vatican News igazgatója február 27-én interjút készített Beniamino Stella bíborossal, a Papi Kongregáció prefektusával arról, mi az Egyház eljárásmódja a latin rítusú (nőtlen) katolikus papok ügyében, akiknek gyermekük van.

2019. március 5. , kedd

tovább »