A Muszlim Világliga főtitkárával találkozott a pápa

Ferenc pápa szeptember 20-án fogadta Mohammad bin Abdul Karim Al-Isszát, a Muszlim Világliga főtitkárát és küldöttségét – adta hírül a Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsa.

2017. szeptember 25. hétfő

Ferenc pápa a trappisták nagykáptalanjához: Szeretetben születő egység jelei vagytok!

A Szentatya szeptember 23-án, szombaton délben a Kelemen teremben fogadta a ciszterciek szigorú szabályzatát követő trappista rend nagykáptalanjának 230 tagját.

2017. szeptember 24. vasárnap

Százéves Antonio Stefanizzi, a pápák rádiósa

Szeptember 18-án töltötte be századik életévét a Vatikáni Rádió egykori főigazgatója, Antonio Stefanizzi. Vértesaljai László, a Vatikáni Rádió magyar adása főszerkesztőjének jegyzetét közöljük.

2017. szeptember 23. szombat

A Szentszék ratifikálta az atomfegyvereket betiltó egyezményt

Paul Richard Gallagher érsek, a Szentszék államközi kapcsolatokért felelős titkára szeptember 20-án az ENSZ New York-i székházában Vatikán Városállam nevében aláírta az atomfegyvereket betiltó egyezményt, amelyet július 7-én fogadott el a világszervezet.

2017. szeptember 23. szombat

Együttműködési megállapodást írt alá a jezsuita rend és a vatikáni Kommunikációs Titkárság

A Jézus Társasága és a vatikáni Kommunikációs Titkárság közötti együttműködés aláírására szeptember 21-én, néhány nappal Antonio Stefanizzi, a Vatikáni Rádió egykori igazgatója századik születésnapja után került sor – mondta Dario Edoardo Viganò prelátus, a Kommunikációs... »

2017. szeptember 22. péntek

Ferenc pápa: Zéró tolerancia a szexuális visszaélésekkel szemben

Szeptember 21-én, csütörtökön délelőtt fogadta Ferenc pápa a Kiskorúak Védelmének Pápai Bizottsága 18 tagját plenáris ülésük alkalmából. Előre elkészített spanyol nyelvű beszédét átadta a jelenlevőknek, és rögtönzött szavakkal fordult hozzájuk.

2017. szeptember 22. péntek

Házasság és család – Ferenc pápa megújította a II. János Pál-intézetet

Ferenc pápa szeptember 8-án keltezett, szeptember 19-én nyilvánosságra hozott motu propriója értelmében újjáalakul a II. János Pál pápáról elnevezett, a család és a házasság kérdéseivel foglalkozó intézet, és bővül kompetenciájának köre.

2017. szeptember 21. csütörtök

Filoni bíboros lelkipásztori látogatása Japánban: „Reméljük, megmutatja az utat”

Fernando Filoni bíboros, a Népek Evangelizációja Kongregációjának prefektusa szeptember 17. és 26. között tesz lelkipásztori látogatást Japánban.

2017. szeptember 20. szerda

A Summorum pontificum tizedik évfordulóján rendeztek zarándoklatot Rómában

2007 szeptemberében lépett hatályba XVI. Benedek pápa „Summorum pontificum” kezdetű motu propriója, mely lehetővé tette az úgynevezett régi római rítus püspöki engedély nélküli, nyilvános bemutatását. Az évforduló alkalmából nemzetközi zarándoklatot szerveztek Rómában... »

2017. szeptember 20. szerda

Szentszék: Hamis az Emanuela Orlandi-ügy kapcsán megjelentetett dokumentum

Két olasz napilap egy megjelenés előtt álló könyv beharangozására közölt egy állítólagos szentszéki dokumentumot az 1983-ban Rómában eltűnt Emanuela Orlandi ügyével kapcsolatban. A szentszéki államtitkárság szeptember 19-i közleményében határozottan cáfolja a dokumentum... »

2017. szeptember 20. szerda

A pápa a japán püspököknek: Az átmenetiség kultúrája helyett a tartós szeretetre kell buzdítani

Ferenc pápa szeptember 14-i keltezéssel a Japánban lelkipásztori úton tartózkodó Fernando Filoni bíboros által levelet küldött az ország katolikus püspökeinek.

2017. szeptember 19. kedd

Nemzetközi tanulmányi napokkal készültek a fiatalokkal foglalkozó jövő évi püspöki szinódusra

Politikai szerepvállalás, identitás, migráció, képzési helyek és növekedés – többek között ezekkel a témákkal foglalkoztak a szeptember 11. és 15. között Rómában tartott nemzetközi szemináriumon.

2017. szeptember 19. kedd

A pápa kinevezte az új izraeli nunciust

Ferenc pápa szeptember 13-án, szerdán kinevezte Leopoldo Girelli érseket Izrael apostoli nunciusává, illetve Jeruzsálem és Palesztina apostoli delegátusává.

2017. szeptember 14. csütörtök

Az orosz bíróság döntött: vissza kell szolgáltatni az elkobzott katolikus épületeket Moszkvában

Nem sokkal Parolin bíboros látogatása után az orosz fellebbviteli bíróság másodfokon is döntött: vissza kell szolgáltatni a Katolikus Egyháznak a Szovjetunió idején elkobzott épületeit.

2017. szeptember 14. csütörtök

A végéhez közeledik a vatikáni reform – Ülésezett a kilenctagú bíborosi tanács

Szeptember 11. és 13. között tartotta ülését a C9 néven ismert kilenctagú bíborosi testület, amelyet Ferenc pápa négy évvel ezelőtt hozott létre azzal a céllal, hogy segítse őt a világegyház kormányzásában, illetve a Római Kúria reformjában.

2017. szeptember 13. szerda

XXIII. János pápa lett az olasz hadsereg védőszentje

Az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció június 17-én kiadott dekrétuma Ferenc pápa felhatalmazásával Szent XXIII. Jánost az olasz hadsereg védőszentjévé nyilvánította.

2017. szeptember 13. szerda

Elhunyt Carlo Caffarra bíboros, Bologna nyugalmazott érseke

Hosszú betegség után szeptember 6-án elhunyt Carlo Caffarra bíboros, Bologna nyugalmazott érseke. A főpásztor 2004 és 2015 között vezette az észak-olaszországi főegyházmegyét.

2017. szeptember 7. csütörtök

Ferenc pápa fogadta Honduras püspökeit

A Szentatya szeptember 4-én hétfőn fogadta Jorge Vázquezt, az argentínai Moróni Egyházmegye püspökét, Kiko Argüellót, a Neokatekumenális Út alapítóját, az ad limina látogatáson részt vevő hondurasi főpásztorokat, majd a Shalom katolikus közösség tagjait.

2017. szeptember 5. kedd

Elhunyt Cormac Murphy-O’Connor bíboros

Vincent Nichols bíboros, jelenlegi westminsteri érsek szeptember 1-jén, pénteken délután jelentette be Londonban, hogy elődje „aznap délután békésen elszenderedett, miközben családtagjai és barátai vették körül”.

2017. szeptember 2. szombat

A párbeszéd termékeny pillanata – Európai, amerikai és izraeli rabbikat fogadott a pápa

„A katolikusok és a zsidók a párbeszéd termékeny pillanatát élik meg” – ezekkel a szavakkal fogadta Ferenc pápa augusztus 31-én az Európai Rabbik Konferenciája, az Amerikai Központi Rabbinikus Tanács és az Izraeli Főrabbinátus képviselőit.

2017. szeptember 1. péntek

tovább »