Ferenc pápa fogadta az ukrajnai nunciust

Január 21-én, hétfőn Ferenc pápa magánkihallgatáson fogadta Claudio Gugerotti érseket, Ukrajna apostoli nunciusát.

12:09

Házszentelést tartottak a Pápai Magyar Intézetben

Vízkereszt ünnepéhez kapcsolódóan január 13-án, vasárnap a római Pápai Magyar Intézetben hagyományos házszentelést tartottak, január 17-én, csütörtökön pedig Magyarország szentszéki nagykövetségének házszentelését ünnepelték.

2019. január 22. kedd

Ferenc pápa megszüntette az Ecclesia Dei Pápai Bizottságot

Ferenc pápa január 17-én kelt motu propio formájában megjelent levelében megszüntette az Ecclesia Dei Pápai Bizottságot, doktrinális illetékességét pedig – tekintettel a megváltozott körülményekre – átutalta a Hittani Kongregáció hatáskörébe.

2019. január 20. vasárnap

Ferenc pápa fogadta a Vatikánvárosban szolgálatot teljesítő rendőröket

Január 17-én a Vatikánban dolgozó közbiztonsági felügyelőség tagjait fogadta a Szentatya a Kelemen teremben. Elismeréssel szólt szakmai hozzáértésükről és nagylelkű szolgálatukról; arra buzdította őket, hogy mindig álljanak azok mellé, akik segítségre szorulnak.

2019. január 19. szombat

Megszerezte első érmét a vatikáni atlétikai csapat

A Szentszék első sportegyesülete, az Athletica Vaticana tagjaként Vincenzo Puccio szicíliai plébános ezüstérmet nyert a messinai maratonon január 15-én.

2019. január 17. csütörtök

Szentté- és boldoggáavatási dekrétumokat hagyott jóvá a pápa

Január 15-én Ferenc pápa kihallgatáson fogadta Angelo Becciu bíborost, a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusát. A közeljövőben egy új szenttel, egy új boldoggal, valamint két tiszteletreméltóval gazdagodik az Egyház.

2019. január 17. csütörtök

Ülésezett a kiskorúak védelmével foglalkozó februári találkozó szervezőbizottsága

Február 21. és 24. között rendezik meg a Vatikánban a püspökök kiskorúak védelmével foglalkozó találkozóját. Január 10-én ült össze a szervezőbizottság, melynek feladata, hogy előkészítse a találkozót.

2019. január 17. csütörtök

Panamaváros érseke: Imádkozva várjuk Ferenc pápát

Január 22-én kezdődik Panamában a 34. ifjúsági világtalálkozó, amelyen részt vesz Ferenc pápa is. A Vatikáni Rádió José Domingo Ulloa Mendietát, Panamaváros érsekét kérdezte a várakozásról.

2019. január 16. szerda

Ferenc pápa: Hívjuk papának Istent, gyermeki bizalommal!

Január 16-án a Szentatya folytatta a Miatyánknak szentelt katekézissorozatát. Az ima első szava kulcsszerepet játszik: mindig szólíthatjuk Istent atyánknak, apukánknak, s ezzel tudatosíthatjuk, hogy ő mindig velünk van, apai-anyai szeretete sosem szűnik meg.

2019. január 16. szerda

Ferenc pápa párbeszédre és kiengesztelődésre buzdította a chilei püspököket

A Szentatya január 14-én, hétfőn délelőtt magánkihallgatáson fogadott a Vatikánban öt chilei főpásztort, akikkel zárt ajtók mögött beszélgettek. A találkozó után Ramos Pérez püspök, a chilei püspöki konferencia főtitkára nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak.

2019. január 16. szerda

Ferenc pápa a Pax Christi mozgalomhoz: Tovább a nukleáris leszerelés útján

Ferenc pápa január 12-én magánkihallgatáson fogadta a Pax Christi nemzetközi békemozgalom tanácsosait. A velük folytatott beszélgetés során a békére nevelésről és az atomfegyverek leszereléséről volt szó – mondta el a Vatikáni Rádiónak Giovanni Ricchiuti, a mozgalom... »

2019. január 15. kedd

Új őrnagy-parancsnoka van a Svájci Gárdának

Ferenc pápa január 12-én kinevezte a Svájci Gárda új őrnagy-parancsnokává Martin Kurmannt.

2019. január 13. vasárnap

Ahol a pápa nap mint nap misézik

A Szent Péter-bazilika és a Sixtus-kápolna jól ismertek a Vatikánba zarándoklók előtt. A törpeállamnak azonban van több olyan imahelye, melyek csak korlátozva látogathatók. Ezek egyike a Szent Márta-ház kápolnája, ahol a pápa mindennap szentmisét mutat be.

2019. január 10. csütörtök

Gyászmise a római magyar kápolnában Seregély István és Miklósházy Attila lelki üdvéért

Január 8-án a Szent Péter-bazilika Magyarok Nagyasszonya-kápolnájában Németh László olaszországi magyar főlelkész gyászmisét mutatott be a közelmúltban elhunyt két magyar püspök, Seregély István nyugalmazott egri érsek és Miklósházy Attila, a külföldi magyarok nyugalmazott... »

2019. január 10. csütörtök

55 éve tett zarándoklatot VI. Pál pápa a Szentföldre – Második rész

1964. január 4. és 6. között Szent VI. Pál pápa apostoli látogatást tett a Szentföldön. A Vatikáni Rádió sorozata az ötvenöt évvel ezelőtti zarándokút főbb eseményeit eleveníti fel.

2019. január 8. kedd

Szentszéki sajtóközlemény Zanchetta argentin püspök lemondásáról

Alessandro Gisotti, a Szentszék Sajtótermének ideiglenes szóvivője január 4-én újságírók kérdésére válaszolva nyilatkozott Gustavo Óscar Zanchetta nyugalmazott oráni püspök lemondásának hátteréről.

2019. január 7. hétfő

Ferenc pápa bizonyos esetekben jóváhagyta a méheltávolítást

A Hittani Kongregáció állásfoglalást tett közzé, amelyben választ ad egy a méheltávolításra vonatkozó erkölcsi kérdésre. Olyan esetekről van szó, amelyekben a méh már nem alkalmas az utód kihordására, és amikor orvosilag bizonyított, hogy egy esetleges terhesség spontán... »

2019. január 4. péntek

Megjelent Tomka Ferenc könyve a pápáról – Provokatívan napjaink Egyházáról

Tomka Ferenc ajánlja olvasóink figyelmébe „Ferenc pápa – próféta vagy eretnek? Új korszak az Egyház életében” címmel decemberben megjelent kötetét.

2019. január 4. péntek

Ferenc pápa újévi Angelusa: Jó évünk lesz, ha befogadjuk Isten jóságát!

Újév napján a szokásos déli Angelus elimádkozásakor a Szentatya arra hívta fel a figyelmet, hogy valamennyien felelősek vagyunk a társadalom életéért, a közjóért; és el kell végeznünk a magunk feladatát ott, ahol élünk.

2019. január 1. kedd

Ferenc pápa szilveszter estéjén: A szeretet ad értelmet és teljességet mindennek!

December 31-én este Ferenc pápa hálaadó szertartást vezetett a Szent Péter-bazilikában, melynek keretében elénekelték a Te Deumot, és a Szentatya szentségi áldást adott.

2018. december 31. hétfő

tovább »