Búcsút vettek a múlt héten elhunyt Gilberto Agustoni bíborostól

A vatikáni Szent Péter-bazilika katedraoltáránál mutattak be szentmisét január 17-én, kedden a 93 éves korában elhunyt svájci olasz származású Gilberto Agustoni bíborosért, ezt követte a temetési szertartás.

2017. január 18. szerda

Ferenc pápa: Legyetek bátor keresztények!

Legyetek bátor keresztények, a reménybe horgonyozva, viseljétek el a nehéz pillanatokat is – erre buzdított a pápa január 17-én, kedden reggel a vatikáni Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmisén.

2017. január 17. kedd

Ferenc pápa részvéttávirata a Kirgizisztánban történt repülőgép-szerencsétlenség után

A szentatya a Pietro Parolin bíboros államtitkár aláírásával ellátott üzenetében együttérzését fejezte ki a légi katasztrófát követően: január 16-án, hétfőn lakóházakra zuhant egy török teherszállító repülőgép Kirgizisztánban, a szerencsétlenségnek 32 halálos áldozata... »

2017. január 17. kedd

Ferenc pápa Twitter-üzenete január 17-én

A szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán.

2017. január 17. kedd

A guineai elnököt fogadta a pápa

Ferenc pápa január 16-án délelőtt fogadta a Vatikánban a Guineai Köztársaság elnökét, Alpha Condét és kíséretét.

2017. január 17. kedd

Ferenc pápa a földrengés sújtotta olasz térségben született gyermekeket keresztelt

Ferenc pápa január 14-én a vatikáni Szent Márta-ház kápolnájában megkeresztelt tizenhárom kisgyermeket, akik a földrengés sújtotta olasz térségben születtek az augusztus 24-i természeti katasztrófa után.

2017. január 16. hétfő

Ferenc pápa fogadta Mahmúd Abbász palesztin elnököt

A szentatya január 14-én, szombaton fogadta Mahmúd Abbászt, Palesztina elnökét és kíséretét. A palesztin elnök a pápai audienciát követően találkozott Pietro Parolin bíboros államtitkárral és Paul Richard Gallagher érsekkel, a Vatikán államközi kapcsolataiért felelős... »

2017. január 16. hétfő

Elhunyt Gilberto Agustoni bíboros

Életének 95. évében, január 13-án Rómában elhunyt Gilberto Agustoni bíboros, az Apostoli Szignatúra, a Szentszék legfelsőbb bírósága nyugalmazott prefektusa. Ferenc pápa az elhunyt bíboros unokahúgának, Luisa Santandreának részvéttáviratot küldött január 14-én.

2017. január 16. hétfő

Ferenc pápa: Az általános kihallgatásokra szóló jegyek ingyenesek

Ferenc pápa a január 11-i, szerdai általános kihallgatás végén felhívta a figyelmet arra, hogy az általános kihallgatásra (mind a VI. Pál terembe, mind a Szent Péter térre) szóló belépőjegyek, amelyeket előzetesen az Apostoli Ház Prefektúrájától lehet igényelni, ingyenesek.

2017. január 16. hétfő

Ferenc pápa: Az Egyháznak is Jézust és nem önmagát kell hirdetnie!

Január 15-én a vasárnap déli Mária-imádsághoz fűzött beszédében a szentatya a Jézusra mutató Keresztelő János alakját állította a hívők elé. Nyomatékosan felhívta a figyelmet a sok veszélynek kitett gyermekekkel való különleges törődésre is. Beszédét teljes terjedelemben... »

2017. január 15. vasárnap

Bemutatták a püspöki szinódus következő rendes közgyűlésére készített munkadokumentumot

Január 13-án Lorenzo Baldisseri bíboros, a püspöki szinódus főtitkára és helyettese, Fabio Fabene érsek a Szentszéki Sajtóközpontban bemutatta az újságíróknak a következő, 2018-ban esedékes XV. rendes közgyűlésre készített munkadokumentumot.

2017. január 13. péntek

Ferenc pápa a fiataloknak: Hallassátok hangotokat, jusson el pásztoraitok fülébe is!

Január 13-án a szentatya levélben fordult a fiatalokhoz a püspöki szinódus következő, 2018-ban esedékes rendes közgyűlésére készített munkadokumentum bemutatásának alkalmából. Levelét teljes terjedelmében közöljük.

2017. január 13. péntek

A Szentek Ügyeinek Kongregációja szavazott Francesco Convertini szalézi szerzetes ügyéről

Január 10-én, a Szentek Ügyeinek Kongregációja rendes ülésén a bíborosok és a püspökök igenlő szavazatot adtak Isten Szolgája Francesco Convertini szalézi szerzetes, misszionárius ügyében, elismerve, hogy hősiesen gyakorolta a keresztény erényeket.

2017. január 12. csütörtök

Ferenc pápa: A jelen a szívünkben dől el

Az életünk a mában zajlik, nem megismételhető módon. Ne keményítsük meg a szívünket, ne legyünk hitetlenek, hanem nyíljunk meg az Úr előtt! A szívünkben dől el ugyanis a jelen – mondta január 12-én a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmisén a pápa.

2017. január 12. csütörtök

Ferenc pápa: Ne bálványokba, hanem az élő és igaz Istenbe vessük bizalmunkat!

Január 11-én a szentatya a hamis reményektől és a világ által kínált bálványoktól óvott az általános kihallgatás keretében mondott beszédében. Életünkben nemcsak a vagyon, a hatalom, a siker vagy a testi szépség lehetnek bálványok, hanem a magunk gyártotta istenképek is.

2017. január 11. szerda

Ferenc pápa a szentszéki diplomatáknak: Az igazság nem áll szemben a megbocsátással

Ferenc pápa január 9-én az Apostoli Palota királyi termében fogadta a szentszéki diplomáciai testület tagjait, és az új évben köszöntötte őket. A szentatya a találkozón elmondott beszédében a békét helyezte középpontba.

2017. január 11. szerda

A kisteleki „háromkirályok” meghódították a Vatikánt

A Nemzetközi Ökocivilizációs és Betlehemes Verseny győztesei, a Kisteleki Betlehemezők három tagja Rómába látogatott december 29-től január 4-ig. Ferenc pápa meghívására részt vettek a január 1-jén, Isten anyjának ünnepén bemutatott szentmisén a Szent Péter-bazilikában.

2017. január 10. kedd

Ferenc pápa: Szeretek arra gondolni, hogy Jézus első prédikációja a sírás volt!

Január 8-án, Jézus megkeresztelkedésének ünnepén a szentatya huszonnyolc újszülöttet keresztelt meg a Sixtus-kápolnában bemutatott szentmisén. Rövid, rögtönzött beszédét teljes egészében közöljük.

2017. január 8. vasárnap

Ferenc pápa: Senki sem jut el Jézushoz, aki nem hajlandó elindulni és változni!

Január 6-án, vízkereszt ünnepén a szentatya szentmisét mutatott be a Szent Péter-bazilikában. Beszédében az újdonságra való nyitottságot, a változtatásra való készséget és a világias kategóriákban való gondolkodás elhagyását hangoztatta. Homíliáját teljes terjedelmében... »

2017. január 6. péntek

Ferenc pápa a hivatáspasztorációról: Hallgassuk meg a fiatalokat, és adjunk nekik feladatokat!

Ferenc pápa január 5-én, csütörtökön délelőtt fogadta a Vatikánban az olasz püspöki kar hivatáspasztorációs konferenciájának mintegy 800 résztvevőjét. Az összejövetel témája – „Kelj föl, menj, és ne félj” – kapcsolódik a 2018-ra meghirdetett püspöki... »

2017. január 6. péntek

tovább »