Ferenc pápa részvétét fejezte ki Attilio Nicora bíboros halála miatt

A pápa részvétét fejezte ki a nyugalmazott főpásztor halála miatt. Az Assisi Szent Ferenc- és az Angyalos Szűz Mária-bazilika pápai legátusa április 22-én hunyt el 80 éves korában egy római klinikán.

2017. április 24. hétfő

A Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsa üzenetben fordult a buddhistákhoz főünnepük alkalmából

A keresztények és buddhisták együtt haladjanak az erőszakmentesség útján – a Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsa április 22-én ezzel a felhívással fordult üzenetében a buddhistákhoz, akik május 10-én tartják Buddha születésének, megvilágosodásának és halálának emléknapját,... »

2017. április 24. hétfő

Ferenc pápa Twitter-üzenete az Isteni Irgalmasság vasárnapján, április 23-án

Ferenc pápa az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán.

2017. április 23. vasárnap

Ferenc pápa: Az irgalom megtapasztalása is valódi megismerési forma

Április 23-án, fehérvasárnap, az irgalmasság vasárnapján a szentatya arról elmélkedett a déli Regina Caeli imádság előtt, hogy az irgalmasság megnyitja elménk és szívünk ajtaját, és új fogékonysággal ajándékoz meg minket.

2017. április 23. vasárnap

Poupard bíboros képviseli a pápát az avignoni megemlékezéseken

Ferenc pápa április 22-én különleges küldöttévé nevezte ki Paul Poupard bíborost, az egykori Kultúra Pápai Tanácsának nyugalmazott elnökét a pápák avignoni tartózkodásának hetedik centenáriuma alkalmából június 23. és 25. között tartandó megemlékezésekre.

2017. április 23. vasárnap

A visegrádi országok közösen ünneplik Szent Adalbert emléknapját a Vatikánban

Magyarország Szentszéki Nagykövetségének tájékoztatása szerint a 2016-ban elindított hagyományt folytatva a visegrádi országok a soros elnök, Lengyelország szervezésében közösen, szentmisében ünneplik Szent Adalbert emléknapját április 24-én Szent II. János Pál sírjánál.

2017. április 22. szombat

Luís Dri, a mindig a gyóntatószékben ülő pap

Április 17-én ünnepelte születésnapját Ferenc pápa honfitársa, a kapucinus Luís Dri, akire a szentatya is sokszor hivatkozik beszédeiben. A pápa legutóbb a nagyböjt kezdetén ajándékozott neki egy kötetet, amely római papok tanúságtételeit gyűjti egybe „Ne félj megbocsátani”... »

2017. április 21. péntek

Ferenc pápa: Isten a legkopárabb kövek közül hajtatja ki legszebb virágait

Április 19-én az általános kihallgatás keretében a feltámadt Jézusról, a feltámadásról mint a hit alapjáról elmélkedett a szentatya, folytatva a keresztény remény témájának szentelt katekézissorozatát. Beszédét teljes terjedelmében közöljük.

2017. április 19. szerda

Felköszöntötték a kilencvenesztendős emeritus pápát

Húsvétvasárnap, április 16-án a legszűkebb körben ülte meg 90. születésnapját XVI. Benedek; az egyetlen születésnapi vendég az ünnepelt 93 éves bátyja, a Németországból érkező Georg Ratzinger volt. Hivatalos ünnepséget nem szerveztek a Vatikánban.

2017. április 18. kedd

Nagyszombat: az „Anya órája” a Santa Maria Maggiore-bazilikában

Rómában a Santa Maria Maggiore pápai bazilikában nagyszombaton délelőtt fél 11-kor tartották az „Anya órája” szertartást, vagyis Mária hitének óráját, aki várakozik Fia feltámadására. A szertartást Stanislaw Rylko bíboros, a Santa Maria Maggiore bazilika főpapja vezette.

2017. április 15. szombat

A Pápai Ház szónokának nagypénteki homíliája

Ferenc pápa nagypénteken a Szent Péter-bazilikában öt órakor kezdte meg Urunk szenvedésének az ünneplését. A János evangélium passiójának elhangzása után Raniero Cantalamessa kapucinus, a Pápai Ház szónoka tartotta a hagyománynak megfelelően a homíliát.

2017. április 15. szombat

Bíborosi konzisztóriumra készülnek szenttéavatási ügyekben

Ferenc pápa húsvét után nyilvános konzisztóriumot tart több boldog kanonizálása ügyében.

2017. április 13. csütörtök

Újabb szalézi szerzetes ügyével kapcsolatban foglalt állást a Vatikán

A Szentek Ügyeinek Kongregációja teológiai bizottsága különleges ülésén, április 4-én pozitív véleményt adott Isten szolgája Elia Comini (1910–1944) szalézi szerzetes pap ügyében, amely szerint hősies fokon gyakorolta a keresztény erényeket.

2017. április 13. csütörtök

A gyengédség és a szeretet „orvosságára” van szükség – Beteg gyermekeket fogadott a pápa

Ferenc pápa április 10-én, hétfőn a római Bambino Gesù gyermekkórházban ápolt beteg gyermekek egy csoportjával találkozott, akiket elkísértek a szüleik és orvosaik, ápolóik. Az 5 és 18 év közötti gyerekek és fiatalok közreműködésével a RAI olasz állami televízió tízrészes... »

2017. április 12. szerda

Fókuszban: az ifjúsági világtalálkozók és a 2018-as „fiatalok szinódusa”

Száz ország és negyven lelkiségi mozgalom háromszáz ifjúságpasztorációért felelős munkatársa vett részt a Világiak, Család és Élet Dikasztériuma által szervezett, „Krakkótól Panamáig: A szinódus úton a fiatalokkal” című konferencián, melyet április 5–9. között tartottak... »

2017. április 11. kedd

A pápa az olasz biobiztonsági bizottsághoz: A technológia szolgálja a méltó és egészséges életet

Vigyázzunk, hogy ne használjuk helytelenül a biológiai technológiát – figyelmeztetett április 10-én Ferenc pápa, amikor fogadta a Vatikánban az Olasz Biobiztonsági, Biotechnológiai és Élettudományi Bizottság mintegy harminc tagját.

2017. április 10. hétfő

Ferenc pápa üzenetben köszöntötte a „Romák helyzete Európában” konferencia résztvevőit

Ferenc pápa üzenetben köszöntötte a Magyarország Szentszéki Nagykövetsége által Rómában, április 7-én szervezett „Romák helyzete Európában” című konferencia résztvevőit. A rendezvény a romák tágabb európai közösségbe történő integrációjának témáját járta... »

2017. április 8. szombat

Hogyan érzik magukat a fiatalok az Egyházban? – a Hajdúdorogi Főegyházmegye kérdőíve

Kocsis Fülöp érsek-metropolita kérésére szeretnék minél több fiatalhoz eljuttatni azokat a kérdéseket, amelyek kapcsán elmondhatják meglátásaikat mai helyzetükről a világban és az Egyházban. A felmérés apropója a jövő évi vatikáni püspöki szinódus, amelynek témája éppen az... »

2017. április 7. péntek

Ferenc pápa együtt virraszt a fiatalokkal az ifjúsági világnap előestéjén

Április 8-án, szombaton délután Ferenc pápa a Santa Maria Maggiore pápai bazilikában imavirrasztást vezet római, valamint Lazio tartomány többi egyházmegyéjéből való fiatalok részvételével a 32. – idén egyházmegyei szinten meghirdetett – ifjúsági világnap előestéjén.

2017. április 7. péntek

Brit muszlim küldöttséget fogadott a pápa

Április 5-én, a szerda délelőtti általános kihallgatás előtt találkozott Nagy-Britannia muszlim vezetőinek küldöttségével, valamint Nichols és Tauran bíborossal Ferenc pápa.

2017. április 6. csütörtök

tovább »