Véget ért az ifjúságpasztorációs szimpózium Barcelonában

2017. április 3. hétfő, 20:49

Március 28. és 31. között ifjúságpasztorációs szimpóziumot rendeztek Barcelonában az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa szervezésében, melyen a püspöki konferenciák 275 munkatársa vett részt.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az eseményen hazánkat öt szakember képviselte, Kámán Veronika és Gábor Miklós az MKPK Ifjúsági Bizottsága, Vízvárdy Rita szociális testvér az Országos Hitoktatási Bizottság részéről, valamint Serfőző Levente, a Szeged-Csanádi Egyházmegye ifjúsági és kateketikai referense és Németh Norbert szombathelyi egyetemi lelkész. A konferencia munkáját egy magyar önkéntes, Szaplonczay Máté görögkatolikus papnövendék is segítette.

A résztvevők a fiatalok kísérésének különböző területeiről hallgathattak előadásokat a téma szakembereitől, valamint megismerhették egymás tapasztalatait, a „jó gyakorlatokat” és az új kezdeményezéseket az ifjúságpasztoráció terén.

A szimpózium liturgikus fénypontját a Sagrada Familia-székesegyházban március 30-án bemutatott szentmise jelentette, melynek főcelebránsa Angelo Bagnasco bíboros, genovai érsek, a CCEE elnöke volt. A szentmise előtt a résztvevőket Gaudí munkásságának két szakértője: Etsuro Sotoo szobrászművész és Armando Puig teológus vezette be a Sagrada Familia történetébe.

Március 31-én, az utolsó nap délelőttjén Lorenzo Baldisseri bíboros, a püspöki szinódus főtitkára a 2018-as, a fiatalokat középpontjába állító szinódus előkészületeiről beszélt a hallgatóságnak. Elmagyarázta a szinódus folyamatát és annak különböző állomásait, hogyan jutunk el az előkészítő dokumentumtól és az ahhoz kapcsolódó kérdőívtől az Instrumentum laborisig (Munkadokumentum), amely a szinódusi atyák megbeszéléseinek alapját képezi. Elmondta, hamarosan hozzáférhetővé válik a „fiatalok szinódusának” weboldala, melyen a kérdőív is megtalálható.

A barcelonai szimpózium tapasztalatait Angelo Bagnasco, a CCEE elnöke összegezte, aki a középpontba a nevelő alakját és küldetését állította a jelen korban, melyet „a semmi kultúrája” jellemez. A keresztény nevelőnek Krisztusra kell tekintenie. Ha napjaink kultúrája nem tudja megszólítani a fiatalokat, ha nem tud semmi olyat mondani, ami élettel tölti meg a szívet, akkor nézzünk Jézusra, akinek személyében minden emberi erény felfénylik, az emberi személy teljes embersége felragyog; az az emberség, amelyet korunk már nem feltétlenül ismer fel, mert egy változékony alakzattá redukálta az emberi személyt – fogalmazott Bagnasco bíboros.

A CCEE elnöke egy felhívással zárta az ifjúságpasztorációs szimpóziumot: „Nagy rokonszenvvel és bizalommal fordulunk a fiatalok nemzedékeihez; rajtunk múlik, hogy új evangelizálókká legyünk, meggyőződve arról, hogy napjainkban az evangelizálás annyit tesz: megtanítani az embereknek az élet mesterségét. Korunk sokat követel, és ezt a kort kaptuk a Gondviseléstől – öleljük magunkhoz bizalommal és szeretettel.”

Forrás: CCEE

Fotó: Conferencia Episcopal Española/Flickr

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
-az-legjobb-arvahaz-amit-soha-nem-epitenek-meg-bojte-csaba-hatvaneves
„Az a legjobb árvaház, amit soha nem építenek meg” – Böjte Csaba hatvanéves

„Hatvan év – mi ez az évmilliárdokhoz képest, amióta a mennyei Atya a világról gondoskodik! És a szeretet gyakorlása amúgy sem olyasmi, amiből bárki nyugdíjba mehetne” – vallja a ferences szerzetes, aki január 24-én ünnepli 60. születésnapját. Hivatásáról, életútjáról kérdeztük Csaba testvért.

2019. január 23. szerda
zenari-biboros-az-artatlanok-lemeszarlasa-ma-is-zajlik-sziriaban
Az ártatlanok lemészárlása ma is zajlik Szíriában – Interjú Zenari bíborossal

Mario Zenari bíboros, szíriai apostoli nuncius január 21-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében beszélt a szíriai nép szenvedéseiről, és köszönetet mondott, amiért a magyar kormány támogatja a katolikus kórházakat. Ebből az alkalomból kérdeztük a szíriai helyzetről.

2019. január 23. szerda