Véget ért az ifjúságpasztorációs szimpózium Barcelonában

2017. április 3. hétfő 20:49

Március 28. és 31. között ifjúságpasztorációs szimpóziumot rendeztek Barcelonában az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa szervezésében, melyen a püspöki konferenciák 275 munkatársa vett részt.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az eseményen hazánkat öt szakember képviselte, Kámán Veronika és Gábor Miklós az MKPK Ifjúsági Bizottsága, Vízvárdy Rita szociális testvér az Országos Hitoktatási Bizottság részéről, valamint Serfőző Levente, a Szeged-Csanádi Egyházmegye ifjúsági és kateketikai referense és Németh Norbert szombathelyi egyetemi lelkész. A konferencia munkáját egy magyar önkéntes, Szaplonczay Máté görögkatolikus papnövendék is segítette.

A résztvevők a fiatalok kísérésének különböző területeiről hallgathattak előadásokat a téma szakembereitől, valamint megismerhették egymás tapasztalatait, a „jó gyakorlatokat” és az új kezdeményezéseket az ifjúságpasztoráció terén.

A szimpózium liturgikus fénypontját a Sagrada Familia-székesegyházban március 30-án bemutatott szentmise jelentette, melynek főcelebránsa Angelo Bagnasco bíboros, genovai érsek, a CCEE elnöke volt. A szentmise előtt a résztvevőket Gaudí munkásságának két szakértője: Etsuro Sotoo szobrászművész és Armando Puig teológus vezette be a Sagrada Familia történetébe.

Március 31-én, az utolsó nap délelőttjén Lorenzo Baldisseri bíboros, a püspöki szinódus főtitkára a 2018-as, a fiatalokat középpontjába állító szinódus előkészületeiről beszélt a hallgatóságnak. Elmagyarázta a szinódus folyamatát és annak különböző állomásait, hogyan jutunk el az előkészítő dokumentumtól és az ahhoz kapcsolódó kérdőívtől az Instrumentum laborisig (Munkadokumentum), amely a szinódusi atyák megbeszéléseinek alapját képezi. Elmondta, hamarosan hozzáférhetővé válik a „fiatalok szinódusának” weboldala, melyen a kérdőív is megtalálható.

A barcelonai szimpózium tapasztalatait Angelo Bagnasco, a CCEE elnöke összegezte, aki a középpontba a nevelő alakját és küldetését állította a jelen korban, melyet „a semmi kultúrája” jellemez. A keresztény nevelőnek Krisztusra kell tekintenie. Ha napjaink kultúrája nem tudja megszólítani a fiatalokat, ha nem tud semmi olyat mondani, ami élettel tölti meg a szívet, akkor nézzünk Jézusra, akinek személyében minden emberi erény felfénylik, az emberi személy teljes embersége felragyog; az az emberség, amelyet korunk már nem feltétlenül ismer fel, mert egy változékony alakzattá redukálta az emberi személyt – fogalmazott Bagnasco bíboros.

A CCEE elnöke egy felhívással zárta az ifjúságpasztorációs szimpóziumot: „Nagy rokonszenvvel és bizalommal fordulunk a fiatalok nemzedékeihez; rajtunk múlik, hogy új evangelizálókká legyünk, meggyőződve arról, hogy napjainkban az evangelizálás annyit tesz: megtanítani az embereknek az élet mesterségét. Korunk sokat követel, és ezt a kort kaptuk a Gondviseléstől – öleljük magunkhoz bizalommal és szeretettel.”

Forrás: CCEE

Fotó: Conferencia Episcopal Española/Flickr

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
fopasztori-szentmise-magyar-lengyel-baratsag-napja-alkalmabol-veszpremben
Főpásztori szentmise a magyar–lengyel barátság napja alkalmából Veszprémben

2007 óta rendezik meg a lengyel–magyar barátság napját – március 23-át, egyik évben Lengyelországban, a következő évben Magyarországon. Idén Veszprém városa nyerte el a rendezés jogát. Nem egy nap, hanem egy eseményekkel teli hét várta a veszprémieket, az idelátogatókat, köztük a lengyel vendégeket.

19:59
viragvasarnap-nagyhet-unnepelyes-megnyitasa-77068
Virágvasárnap a nagyhét ünnepélyes megnyitása

Virágvasárnappal megkezdődik a nagyhét, amely Jézus szenvedésén és kereszthalálán keresztül feltámadásának ünnepére, húsvétra vezet el minket. Virágvasárnap Jézus Jeruzsálembe való bevonulásáról emlékezik meg a Katolikus Egyház.

19:21