Véget ért az ifjúságpasztorációs szimpózium Barcelonában

2017. április 3. hétfő 20:49

Március 28. és 31. között ifjúságpasztorációs szimpóziumot rendeztek Barcelonában az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa szervezésében, melyen a püspöki konferenciák 275 munkatársa vett részt.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az eseményen hazánkat öt szakember képviselte, Kámán Veronika és Gábor Miklós az MKPK Ifjúsági Bizottsága, Vízvárdy Rita szociális testvér az Országos Hitoktatási Bizottság részéről, valamint Serfőző Levente, a Szeged-Csanádi Egyházmegye ifjúsági és kateketikai referense és Németh Norbert szombathelyi egyetemi lelkész. A konferencia munkáját egy magyar önkéntes, Szaplonczay Máté görögkatolikus papnövendék is segítette.

A résztvevők a fiatalok kísérésének különböző területeiről hallgathattak előadásokat a téma szakembereitől, valamint megismerhették egymás tapasztalatait, a „jó gyakorlatokat” és az új kezdeményezéseket az ifjúságpasztoráció terén.

A szimpózium liturgikus fénypontját a Sagrada Familia-székesegyházban március 30-án bemutatott szentmise jelentette, melynek főcelebránsa Angelo Bagnasco bíboros, genovai érsek, a CCEE elnöke volt. A szentmise előtt a résztvevőket Gaudí munkásságának két szakértője: Etsuro Sotoo szobrászművész és Armando Puig teológus vezette be a Sagrada Familia történetébe.

Március 31-én, az utolsó nap délelőttjén Lorenzo Baldisseri bíboros, a püspöki szinódus főtitkára a 2018-as, a fiatalokat középpontjába állító szinódus előkészületeiről beszélt a hallgatóságnak. Elmagyarázta a szinódus folyamatát és annak különböző állomásait, hogyan jutunk el az előkészítő dokumentumtól és az ahhoz kapcsolódó kérdőívtől az Instrumentum laborisig (Munkadokumentum), amely a szinódusi atyák megbeszéléseinek alapját képezi. Elmondta, hamarosan hozzáférhetővé válik a „fiatalok szinódusának” weboldala, melyen a kérdőív is megtalálható.

A barcelonai szimpózium tapasztalatait Angelo Bagnasco, a CCEE elnöke összegezte, aki a középpontba a nevelő alakját és küldetését állította a jelen korban, melyet „a semmi kultúrája” jellemez. A keresztény nevelőnek Krisztusra kell tekintenie. Ha napjaink kultúrája nem tudja megszólítani a fiatalokat, ha nem tud semmi olyat mondani, ami élettel tölti meg a szívet, akkor nézzünk Jézusra, akinek személyében minden emberi erény felfénylik, az emberi személy teljes embersége felragyog; az az emberség, amelyet korunk már nem feltétlenül ismer fel, mert egy változékony alakzattá redukálta az emberi személyt – fogalmazott Bagnasco bíboros.

A CCEE elnöke egy felhívással zárta az ifjúságpasztorációs szimpóziumot: „Nagy rokonszenvvel és bizalommal fordulunk a fiatalok nemzedékeihez; rajtunk múlik, hogy új evangelizálókká legyünk, meggyőződve arról, hogy napjainkban az evangelizálás annyit tesz: megtanítani az embereknek az élet mesterségét. Korunk sokat követel, és ezt a kort kaptuk a Gondviseléstől – öleljük magunkhoz bizalommal és szeretettel.”

Forrás: CCEE

Fotó: Conferencia Episcopal Española/Flickr

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
a-beke-hidjai-bolognaban-tartjak-vallasok-kozotti-nemzetkozi-talalkozot
A béke hídjai – Bolognában tartják a vallások közötti nemzetközi találkozót

Idén október 14. és 16. között 32. alkalommal szervezi meg a Sant’Egidio közösség azt a nemzetközi béketalálkozót, amelyen – a II. János Pál pápa által Assisiben 1986-ban megrendezett találkozó nyomán – a világ vallási vezetői párbeszédet folytatnak és hitet tesznek a béke mellett.

2018. október 15. hétfő
huseges-imadsaguk-tartja-meg-vilagot-nagyszulok-zarandoklata-az-alsoszentivani-kegyhelyre
Hűséges imádságuk tartja meg világot – Nagyszülők zarándoklata az alsószentiváni kegyhelyre

Október 13-án Alsószentivánon, a Fatimai Szűz első hazai kegyhelyén tartott Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök ünnepi szentmisét, amelyben a nagyszülőket külön áldásban részesítette.

2018. október 15. hétfő