Véget ért az ifjúságpasztorációs szimpózium Barcelonában

2017. április 3. hétfő 20:49

Március 28. és 31. között ifjúságpasztorációs szimpóziumot rendeztek Barcelonában az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa szervezésében, melyen a püspöki konferenciák 275 munkatársa vett részt.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az eseményen hazánkat öt szakember képviselte, Kámán Veronika és Gábor Miklós az MKPK Ifjúsági Bizottsága, Vízvárdy Rita szociális testvér az Országos Hitoktatási Bizottság részéről, valamint Serfőző Levente, a Szeged-Csanádi Egyházmegye ifjúsági és kateketikai referense és Németh Norbert szombathelyi egyetemi lelkész. A konferencia munkáját egy magyar önkéntes, Szaplonczay Máté görögkatolikus papnövendék is segítette.

A résztvevők a fiatalok kísérésének különböző területeiről hallgathattak előadásokat a téma szakembereitől, valamint megismerhették egymás tapasztalatait, a „jó gyakorlatokat” és az új kezdeményezéseket az ifjúságpasztoráció terén.

A szimpózium liturgikus fénypontját a Sagrada Familia-székesegyházban március 30-án bemutatott szentmise jelentette, melynek főcelebránsa Angelo Bagnasco bíboros, genovai érsek, a CCEE elnöke volt. A szentmise előtt a résztvevőket Gaudí munkásságának két szakértője: Etsuro Sotoo szobrászművész és Armando Puig teológus vezette be a Sagrada Familia történetébe.

Március 31-én, az utolsó nap délelőttjén Lorenzo Baldisseri bíboros, a püspöki szinódus főtitkára a 2018-as, a fiatalokat középpontjába állító szinódus előkészületeiről beszélt a hallgatóságnak. Elmagyarázta a szinódus folyamatát és annak különböző állomásait, hogyan jutunk el az előkészítő dokumentumtól és az ahhoz kapcsolódó kérdőívtől az Instrumentum laborisig (Munkadokumentum), amely a szinódusi atyák megbeszéléseinek alapját képezi. Elmondta, hamarosan hozzáférhetővé válik a „fiatalok szinódusának” weboldala, melyen a kérdőív is megtalálható.

A barcelonai szimpózium tapasztalatait Angelo Bagnasco, a CCEE elnöke összegezte, aki a középpontba a nevelő alakját és küldetését állította a jelen korban, melyet „a semmi kultúrája” jellemez. A keresztény nevelőnek Krisztusra kell tekintenie. Ha napjaink kultúrája nem tudja megszólítani a fiatalokat, ha nem tud semmi olyat mondani, ami élettel tölti meg a szívet, akkor nézzünk Jézusra, akinek személyében minden emberi erény felfénylik, az emberi személy teljes embersége felragyog; az az emberség, amelyet korunk már nem feltétlenül ismer fel, mert egy változékony alakzattá redukálta az emberi személyt – fogalmazott Bagnasco bíboros.

A CCEE elnöke egy felhívással zárta az ifjúságpasztorációs szimpóziumot: „Nagy rokonszenvvel és bizalommal fordulunk a fiatalok nemzedékeihez; rajtunk múlik, hogy új evangelizálókká legyünk, meggyőződve arról, hogy napjainkban az evangelizálás annyit tesz: megtanítani az embereknek az élet mesterségét. Korunk sokat követel, és ezt a kort kaptuk a Gondviseléstől – öleljük magunkhoz bizalommal és szeretettel.”

Forrás: CCEE

Fotó: Conferencia Episcopal Española/Flickr

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-temucoban-az-egyseg-nem-egy-iroasztalnal-gyakorolt-muveszet
Ferenc pápa Temucóban: Az egység nem egy íróasztalnál gyakorolt művészet!

Chilei látogatása során második szentmiséjét január 17-én a Temucótól öt kilométerre fekvő Maquehue repülőtéren, a mapucse indiánok ősi földjén mutatta be a Szentatya. Az egység erőszakmentes építésére biztatta a chilei hívőket.

2018. január 17. szerda
eszkozei-vagyunk-tanitasnak-halaado-szentmiset-mutattak-be-maria-radio-szuletesna
Eszközei vagyunk a tanításnak – Hálaadó szentmisét mutattak be a Mária Rádió születésnapján

Január 16-án, a magyarországi Mária Rádió tizenkettedik születésnapján hálaadó szentmisét mutatott be a Béke téri Szent László-templomban Lépes Lóránt, aki január elseje óta a Mária Rádió műsorigazgatója.

2018. január 17. szerda