Jusszef Abszi a Melkita Görögkatolikus Egyház új pátriárkája

2017. június 26. hétfő 17:20

I. József néven új pátriárkát választott június 21-én a Melkita Görögkatolikus Egyház szinódusa Jusszef Abszi személyében, aki az elmúlt évtizedben damaszkuszi helynökként szolgált, valamint a szíriai karitászt vezette.


Kocsis Fülöp metropolita közel-keleti útja során
Jusszef Abszival is találkozott Damaszkuszban

A 71 éves, szíriai származású egyházfőt nagy egyetértésben választotta meg a görög melkita püspöki szinódus: másfél nap alatt döntöttek személyéről. Az előző pátriárka, III. Laham Gergely 85 évesen, május 6-án nyújtotta be lemondását, melyet Ferenc pápa elfogadott.

Az újonnan megválasztott görög melkita antiochiai pátriárka 1946-ban Damaszkuszban született. Belépett Szent Pál Missziós Társaságba (Societas Missionarium Sancti Pauli), 1973-ban szentelték pappá. 1999-ben a társaság legfőbb elöljárója lett; két évvel később az Antiochiai Melkita Patriarkátus püspökévé, illetve címzetes tarsusi érsekké nevezték ki. 2007-től volt a damaszkuszi melkita érsekség helynöke. A szíriai karitásznak 2001-től elnöke.

I. Józseftől elsősorban a pasztorális élet megújítását várják. A Melkita Görögkatolikus Egyház bizánci szertartású, keleti katolikus, önálló jogú részegyház, melynek mintegy másfél millió híve van. Többségük Szíriában és Libanonban él, és a legtöbb egyházmegye az arab világban található. Ugyanakkor vannak görög melkita közösségek Törökországban, Ausztráliában, Kanadában, Mexikóban, az Egyesült Államokban, Argentínában, Brazíliában és Venezuelában is.

Forrás: Catholic News Agency; Hajdúdorogi Főegyházmegye

Fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír
(sza)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
-tartos-szeretet-iden-is-rekordot-dontott-karitasz-nagybojti-elelmiszergyujtese
„Tartós szeretet” – Idén is rekordot döntött a Karitász nagyböjti élelmiszergyűjtése

Március 4. és 11. között rendezték meg idén templomainkban az immár hagyományos nagyböjti élelmiszergyűjtést. Spányi Antal, a Katolikus Karitász elnöke március 21-én a székesfehérvári adományátadón megköszönte az országos és az egyházmegyei központok, valamint a plébániai karitászcsoportok munkáját.

18:06
mysterium-fidei-megjelent-vi-pal-enciklikaja-magyar-nyelven
Mysterium fidei – Megjelent VI. Pál enciklikája magyar nyelven

A Magyar Kurír „Új Ember Kiadványok” című sorozatában, az Ecclesia Szövetkezettel együttműködésben – ötvenhárom év elteltével – először jelenik meg magyar nyelven VI. Pál pápa „Mysterium fidei” kezdetű enciklikája, a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való készület jegyében.

13:19