„Kimegyek a doberdói harctérre” – Negyedszer rendeznek zarándoklatot a katona Márton Áron nyomában

2019. január 7. hétfő, 14:00

Március 14. és 19. között immár negyedszer rendeznek zarándoklatot Doberdóba a katona Márton Áron nyomdokain az egykori harctéri helyszíneken.

A tizenkilencedik életévét épp csak betöltött Márton Áron a doberdói fennsíkon kezdte meg harctéri szolgálatát 1915. november 6-án. A 82. székely gyalogezred katonájaként a temesvári 61. gyalogezred 8. századához volt beosztva. 1916. július 19-én megsebesült: a lövés vállát és felkarját érte.

Megsebesülésének 100. évfordulóján (2016. július) szervezett először zarándoklatot a katona Márton Áron nyomdokain az egykori harctérre Kovács Gergely, az erdélyi főpásztor boldoggáavatási eljárásának posztulátora és Ferencz Kornélia, az erdélyi Mária Rádió önkéntes munkatársa.

Helyszín: Doberdói fennsík

Időpont: 2019. március 14–19. (6 nap / 5 éj)

A zarándoklat során a résztvevők Foglianóban az osztrák–magyar katonai temetőben megemlékeznek az elesett hősökről. Ezután Redipugliában felkeresik Olaszország legnagyobb katonai emlékművét, majd meglátogatják a helyi első világháborús múzeumot. Felkeresik Monte San Michelét, a véres harcok egyik fontos helyszínét, valamint a visintini magyar kápolnát.

Márton Áron emlékére ellátogatnak a San Martino del Carso falu közelében található egykori lövészárokhoz és a 61. temesvári gyalogezred (ennek soraiban harcolt Márton Áron) hajdani parancsnoki helyére A zarándokok leróják tiszteletüket a nagyváradi 4. honvéd gyalogezred emlékművénél, végül az egykori frontszakasz 18. és 19. szakaszának kavernáihoz, dolinájához és lövészárkaihoz mennek el, ahol Márton Áron is harcolt. A San Martino del Carsó-i templomban ünnepelt szentmise után meglátogatják a helyi barlangkutató csoport által létrehozott és működtetett múzeumot, amely Erdély későbbi nagy püspökének is emléket állít.

Részvételi díj: személyenként 300 euró. Ez tartalmazza az utazás, a szállás, szlovéniai és máriabesnyői teljes panziós ellátás költségét. A biztosítást mindenkinek egyénileg kell megkötnie.

A csoportkísérést és idegenvezetést ingyenesen nyújtja a San Martino del Carsó-i barlangkutató csoport, Kovács Gergely posztulátor tolmácsolásával.

További információ a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség honlapján olvasható.

Jelentkezés és információ: Ferencz Kornélia (e-mail: ferenczk@yahoo.com, telefon: 0726-107.002).

Forrás és fotó: Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
wallenberg-dijat-kapott-szekely-janos-puspok
Wallenberg-díjat kapott Székely János püspök

Január 16-án, szerdán délután adták át az idei Raoul Wallenberg-díjakat Budapesten, a Goldmark teremben. A kitüntetettek között van Székely János szombathelyi megyéspüspök is.

11:00
ferenc-papa-katekezise-hivjuk-papanak-istent-gyermeki-bizalommal
Ferenc pápa: Hívjuk papának Istent, gyermeki bizalommal!

Január 16-án a Szentatya folytatta a Miatyánknak szentelt katekézissorozatát. Az ima első szava kulcsszerepet játszik: mindig szólíthatjuk Istent atyánknak, apukánknak, s ezzel tudatosíthatjuk, hogy ő mindig velünk van, apai-anyai szeretete sosem szűnik meg.

2019. január 16. szerda