A bántalmazás megelőzéséről tanácskoztak a Szatmári Egyházmegye hitoktatói

2018. október 16. kedd, 16:53

A Szatmári Egyházmegye hitoktatóinak éves találkozóját október 13–15-ig rendezték meg a partiumi Nagyszokondon. Idén a szükséget szenvedő, bántalmazott nőket felkaroló SOLWODI Hungary Egyesület két tagja tartott továbbképzést.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Minden év októberében egy hétvégét  arra szánnak a Szatmári Egyházmegye hitoktatói, hogy találkozzanak és továbbképzésen vegyenek részt a nagyszokondi Szent Ignác lelkigyakorlatos központban. Idén a SOLWODI (a szolidaritás a szükséget szenvedő nőkkel angol betűszava) Hungary Egyesület két tagja, Mézinger Gabriella nővér, a Jézus Szíve Társasága rend tagja, illetve Moser Erika szalvátor nővér mutatták be tevékenységüket.

A SOLWODI-t 1985-ben alapították, Magyarországon 2017 februárja óta működik. A magyar tagszervezetet szerzetesnővérek vezetik, jelenleg hét rend együttműködésével segít kiszolgáltatott, nehéz sorsú lányoknak és nőknek.

Mézinger Gabriella és Moser Erika előadásukban nagyobb spektrumban vizsgálták a kiszolgáltatott élethelyzeteket, kiemelve azokat a lehetőségeket, amelyekben a pedagógus, a hitoktató segítőként jelen lehet. Így a nevelő, oktató beszélhet a fiataloknak mindarról, mire szükséges ahhoz figyelniük, hogy szabadságukat megtarthassák. Ehhez tudatosítani kell az istengyermekség örömét. Hiszen Isten mindenkit saját képmására teremtett, szeretetre és közösségre: „Arra vagyunk teremtve, hogy szeretetközösségben éljünk, szeretetet adjunk és kapjunk. Ez folyamatos önátadás, amelyben nem kényszerből, hanem szabadon vagyunk jelen. Vágyunk arra, hogy szeretve legyünk, hogy odaajándékozzuk önmagunkat, azonban vigyáznunk kell arra, hogy a másik személy ne éljen vissza a szeretetvágyunkkal, ne használja azt fel akármilyen céljainak elérésére. Éreznünk kell, mi Isten szava, és mi a kísértő szava. Ez utóbbi eszköze a megtévesztés, vagyis a jó, a boldogság, a szabadság látszata alatt megtöretéshez vezet.”


Az előadók elmondták, újabban az interneten, közösségi felületeken is gyakori jelenség, hogy fiatalokat, de idősebbeket is kihasználnak, becsapnak, akár otthonuk elhagyására, külföldre utazásra is rábírják őket olyan „virtuális személyek”, akikkel élőben soha nem találkoznak áldozataik. Ezért fontos a fiatalok érzékenyítése és nevelése ezen a téren, hogy ne essenek a vágyaikat kihasználó zaklatók áldozataivá. A SOLWODI Magyarországon nem csupán ismeretterjesztéssel, népszerűsítéssel, az áldozatokért mondott imával végzi tevékenységét, de az áldozatok mentésében is részt vesz. Ez utóbbi hosszú előkészítést igénylő feladat, amelyet a nővérek sokoldalú együttműködésben végeznek.

A hitoktatók számára a szombati nap folyamán Egeli Ferenc kökényesdi plébános tartott hivatáserősítő előadást, vasárnap pedig közös szentmisén vettek részt, melyet Barta Barnabás püspöki titkár, ifjúsági és ministránslelkész mutatott be. Szentbeszédében arra kérte őket, segítsék a fiatalokat az értékek melletti kitartásban, kereszténységük megerősítésében. Találkozójuk végül a versenyekkel, továbbképzésekkel, fokozati vizsgákkal, lelkigyakorlatokkal, illetve az új hittankönyvekkel kapcsolatos kérdések megvitatásával zárult.

Forrás és fotó: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
zenari-biboros-budapesten-keresztenyek-irgalmas-szamaritanusok-sziriai-foldi-pokolban
Zenari bíboros Budapesten: A keresztények irgalmas szamaritánusok a szíriai földi pokolban

Mario Zenari bíboros, szíriai apostoli nuncius január 21-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében beszélt a szíriai nép, különösen a gyermekek szenvedéseiről. Bemutatták a magyar kormány által támogatott kórházi programot is, amely a szegények kezelését teszi lehetővé.

12:53
jakubinyi-gyorgy-ersek-kiterjeszti-csiksomlyoi-bucsut-papalatogatas-napjara-is
Jakubinyi György érsek kiterjeszti a csíksomlyói búcsút a pápalátogatás napjára is

Jakubinyi György gyulafehérvári érsek január 21-én ünnepi körlevelet adott ki a pápalátogatással kapcsolatban.

08:01
Seregély István: Útravaló – 2019. január 22.

Seregély István: Útravaló – 2019. január 22.

Seregély István nyugalmazott egri érsek szívügyének tekintette, hogy nyugdíjas éveiben elmélkedéseket írjon az Adoremusba. A múlt esztendő utolsó napján elhunyt főpapra emlékezve napról napra minden reggel közreadjuk a 2019. januári számba Útravaló címmel írt... »

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. január 22.

Mai evangélium – 2019. január 22.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mk 2,23-28

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle