A Felvidékre érkezett a missziós kereszt

2019. január 14. hétfő, 14:15

Január 11-én Szepsiben kezdődött a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós keresztjének zarándokútja a Kassai Főegyházmegyében. A keresztet január 11. és 28. között Szepsit és Bodollót követően Kassán és Radon fogadják.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A kereszt fogadását követően a szepsi hívek elimádkozták az irgalmasság rózsafüzérét, majd a dicsőséges rózsafüzért, amit a Mária Rádió is közvetített. A nap szentmisével zárult.

Másnap a templomban egész napos szentségimádást tartottak a hívek lelki megújulásáért.

A kereszt útja január 13-án a bodollói filiában folytatódott, ahol jelenlétében tartották meg az idei első fatimai engesztelő imatalálkozót, melyre az anyaországból is érkeztek zarándokok.

Az imatalálkozó ünnepi szentmiséjének főcelebránsa Szerencsés Zsolt, az esztergomi főkáptalan tiszteletbeli kanonoka volt, aki átadta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek ajándékát, a kassai vértanúk ereklyéjét.

A relikviákat május 13-án, a három vértanú pap kivégzésének 400. évfordulója alkalmából fogja elhelyezni a bodollói templom szárnyasoltárán Bernard Bober kassai érsek.

A missziós kereszt útja január 15-én a kassai teológiai főiskolán folytatódik, ahol a vértanúk jubileuma alkalmából konferenciát rendeznek. Az esemény keretében Bernard Bober kassai érsek ünnepélyesen elhelyezi a közelmúltban boldoggá avatott Anna Kolesárova vértanú ereklyéit a missziós kereszten. Ezt követően Radra szállítják az alkotást, az 1600-as évek minorita vértanúinak működési és temetési helyére.

A kereszt január 24-én újból Kassán, a premontrei templomban lesz látogatható, ahol a főegyházmegye magyar anyanyelvű papjai fognak rekollekciót tartani jelenlétében.

Forrás és fotó: Gábor Bertalan/Szepsi Római Katolikus Esperesség

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink – olvasta már?
nemzetkozi-eucharisztikus-kongresszus-kivul-es-belul-tizenot-kerdes-es-valasz-segit-keszuletben
Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kívül és belül – Tizenöt kérdés és válasz segít a készületben

Fábry Kornélt, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) általános titkárát kérdeztük a budapesti találkozó előkészületeiről, tudnivalóiról. A kérdéseket és a válaszokat két részben adjuk közre. Az alábbiakban az első rész olvasható.

2019. február 18. hétfő
isten-tud-kozel-hozni-minket-egymashoz-uzeni-hazassag-hete
Isten tud közel hozni minket egymáshoz – üzeni a házasság hete

A hazánkban tizenkettedszer megrendezett házasság hete programsorozat záró szentmiséjére február 17-én, a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban került sor. A liturgiát Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök vezette.

2019. február 18. hétfő