A húsz évvel ezelőtti kárpátaljai árvízre emlékeztek Munkácson

2018. november 28., szerda | 15:39

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ) közreműködésével emlékeztek meg november 17-én a húsz évvel ezelőtt pusztító kárpátaljai árvízről Munkácson. A szentmisét Majnek Antal munkácsi megyéspüspök és Kozma Imre, az MMSZ alapítója mutatta be.

Az 1998. november 4–5-én Kárpátalja szinte egész területén végigzúduló árvíz több ezer családot sodort a kilátástalanság szélére. Az ár 269 település 40 793 lakóházát öntötte el. A természeti katasztrófa során és az azt követő helyreállítás időszakában több magyarországi keresztény szervezet, köztük a Magyar Máltai Szeretetszolgálat nyújtott segítséget a bajba jutott embereknek. A húsz évvel ezelőtti természeti katasztrófáról november 17-én szentmisében emlékeztek meg Munkácson.

A szentmisét találkozó követte a Munkácsi Szent István Katolikus Líceumban. A rendezvényen Majnek Antal megyéspüspök, Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke, Adányi László, a Katolikus Karitász egykori főtitkára és az árvízi segélyezés kárpátaljai résztvevői emlékeztek a természeti katasztrófára és az utána következő nehéz időszakra.

A találkozón oklevelet adtak át Kozma Imrének, Adányi Lászlónak, Tegze Józsefnek, Farkas Györgynek, Béres Attilának, Gor Józsefnek, Mikulyák Lászlónak, Török Dénesnek és Orsolyának, Gajdos Katalinnak és Nobilis Kingának az árvíz idején kifejtett áldozatos munkásságukért. Oklevelet kapott Papp Tihamér, Hidász Ferenc, Mészáros Domonkos, Roska Péter, Mékli Attila, Juhász János, Papp Anikó nővér, Dudinszki József, Kozma József, Popovics Márta és Haraszti István, akik nem tudtak személyesen részt venni a megemlékezésen.

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Videó: Kárpátaljai Ferences Misszió Alapítvány

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
eletunk-egyetlen-celja-odaadni-onmagunkat-istennek-rank-bizottakert-apor-vilmos-unnep-gyorben
Életünk egyetlen célja odaadni önmagunkat Istennek a ránk bízottakért – Apor Vilmos-ünnep Győrben

Május 23-án Székely János szombathelyi megyéspüspök mutatott be ünnepi szentmisét Boldog Apor Vilmos püspök emlékére a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban, Veres András győri megyéspüspök koncelebrálásával és a Győri Egyházmegye papságának részvételével.

13:26
csiksomlyoi-papalatogatas-elkeszultek-szektorbeosztasok-kiosztottak-belepoket
Csíksomlyói pápalátogatás – Elkészültek a szektorbeosztások, kiosztották a belépőket

A jegyek kézbesítésével a csíksomlyói pápalátogatásra regisztráltak számára immár az is egyértelművé vált, hogy ki honnan követheti a csíksomlyói nyeregben a Ferenc pápa által június elsején celebrált szentmisét. A Gyulafehérvári Főegyházmegye rövid összefoglalóját adjuk közre.

2019. május 23., csütörtök
Útravaló – 2019. május 24.

Útravaló – 2019. május 24.

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. május 24.

Mai evangélium – 2019. május 24.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 1,18–23

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle