A húsz évvel ezelőtti kárpátaljai árvízre emlékeztek Munkácson

2018. november 28. szerda 15:39

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ) közreműködésével emlékeztek meg november 17-én a húsz évvel ezelőtt pusztító kárpátaljai árvízről Munkácson. A szentmisét Majnek Antal munkácsi megyéspüspök és Kozma Imre, az MMSZ alapítója mutatta be.

Az 1998. november 4–5-én Kárpátalja szinte egész területén végigzúduló árvíz több ezer családot sodort a kilátástalanság szélére. Az ár 269 település 40 793 lakóházát öntötte el. A természeti katasztrófa során és az azt követő helyreállítás időszakában több magyarországi keresztény szervezet, köztük a Magyar Máltai Szeretetszolgálat nyújtott segítséget a bajba jutott embereknek. A húsz évvel ezelőtti természeti katasztrófáról november 17-én szentmisében emlékeztek meg Munkácson.

A szentmisét találkozó követte a Munkácsi Szent István Katolikus Líceumban. A rendezvényen Majnek Antal megyéspüspök, Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke, Adányi László, a Katolikus Karitász egykori főtitkára és az árvízi segélyezés kárpátaljai résztvevői emlékeztek a természeti katasztrófára és az utána következő nehéz időszakra.

A találkozón oklevelet adtak át Kozma Imrének, Adányi Lászlónak, Tegze Józsefnek, Farkas Györgynek, Béres Attilának, Gor Józsefnek, Mikulyák Lászlónak, Török Dénesnek és Orsolyának, Gajdos Katalinnak és Nobilis Kingának az árvíz idején kifejtett áldozatos munkásságukért. Oklevelet kapott Papp Tihamér, Hidász Ferenc, Mészáros Domonkos, Roska Péter, Mékli Attila, Juhász János, Papp Anikó nővér, Dudinszki József, Kozma József, Popovics Márta és Haraszti István, akik nem tudtak személyesen részt venni a megemlékezésen.

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Videó: Kárpátaljai Ferences Misszió Alapítvány

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
-koszonom-hogy-hazajohettem-osei-szulofalujaba-latogatott-michael-august-blume
„Köszönöm, hogy hazajöhettem!” – Ősei szülőfalujába látogatott Michael August Blume

Michael August Blume-mal, hazánk apostoli nunciusával és Veres András győri megyéspüspökkel, az MKPK elnökével ünnepelte az öröm vasárnapját Himod hívő népe és mindazok, akik a rábaközi faluba érkeztek december 16-án, advent harmadik vasárnapján.

2018. december 16. vasárnap
eljunk-ugy-hogy-annak-isten-is-oruljon-pal-feri-atya-az-oromrol
Éljünk úgy, hogy annak Isten is örüljön – Pál Feri atya az örömről

Pál Feri katolikus pappal, mentálhigiénés szakemberrel az örömről beszélgettünk a Gaudete vasárnap apropóján.

2018. december 16. vasárnap
Adventi kalendárium – 2018. december 17.

Adventi kalendárium – 2018. december 17.

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

Mai evangélium – 2018. december 17.

Mai evangélium – 2018. december 17.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 1,1–17

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle