A húsz évvel ezelőtti kárpátaljai árvízre emlékeztek Munkácson

2018. november 28. szerda, 15:39

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ) közreműködésével emlékeztek meg november 17-én a húsz évvel ezelőtt pusztító kárpátaljai árvízről Munkácson. A szentmisét Majnek Antal munkácsi megyéspüspök és Kozma Imre, az MMSZ alapítója mutatta be.

Az 1998. november 4–5-én Kárpátalja szinte egész területén végigzúduló árvíz több ezer családot sodort a kilátástalanság szélére. Az ár 269 település 40 793 lakóházát öntötte el. A természeti katasztrófa során és az azt követő helyreállítás időszakában több magyarországi keresztény szervezet, köztük a Magyar Máltai Szeretetszolgálat nyújtott segítséget a bajba jutott embereknek. A húsz évvel ezelőtti természeti katasztrófáról november 17-én szentmisében emlékeztek meg Munkácson.

A szentmisét találkozó követte a Munkácsi Szent István Katolikus Líceumban. A rendezvényen Majnek Antal megyéspüspök, Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke, Adányi László, a Katolikus Karitász egykori főtitkára és az árvízi segélyezés kárpátaljai résztvevői emlékeztek a természeti katasztrófára és az utána következő nehéz időszakra.

A találkozón oklevelet adtak át Kozma Imrének, Adányi Lászlónak, Tegze Józsefnek, Farkas Györgynek, Béres Attilának, Gor Józsefnek, Mikulyák Lászlónak, Török Dénesnek és Orsolyának, Gajdos Katalinnak és Nobilis Kingának az árvíz idején kifejtett áldozatos munkásságukért. Oklevelet kapott Papp Tihamér, Hidász Ferenc, Mészáros Domonkos, Roska Péter, Mékli Attila, Juhász János, Papp Anikó nővér, Dudinszki József, Kozma József, Popovics Márta és Haraszti István, akik nem tudtak személyesen részt venni a megemlékezésen.

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Videó: Kárpátaljai Ferences Misszió Alapítvány

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink – olvasta már?
nem-jo-az-embernek-egyedul-lennie
Nem jó az embernek egyedül lennie

Tizenkettedik alkalommal rendezték meg hazánkban a házasság hetét, amely február 17-én ért véget. A házasság öröméről, hivatásáról és küldetéséről Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató írását olvashatják.

19:58
vasarnap-orszagos-gyujtes-lesz-katolikus-iskolak-javara-94565
Vasárnap országos gyűjtés lesz a katolikus iskolák javára

A katolikus iskolák javára gyűjtenek Magyarország összes katolikus templomában február 24-én, a hónap utolsó vasárnapján. Az adakozás évről évre bizonyítja, hogy milyen sokan szívükön viselik az Egyház oktatási-nevelési szolgálatának támogatását.

19:24