A bodrogközi Radra érkezett a missziós kereszt

2019. január 18., péntek | 15:47

Folytatódik a szakrális ötvösmű zarándokútja a Kassai Főegyházmegyében. A Budapesten 2020. szeptember 13. és 20. között megrendezendő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós keresztje január 15-én a bodrogközi Radra érkezett, Iglódy István minorita vértanú és társai emlékhelyére.

A missziós kereszt nyolcnapos radi tartózkodása során a hívek és zarándokok szentmiséken, szentségimádáson vehetnek részt, és katekéziseket hallgathatnak a plébániatemplomban.

Január 16-án Pavol Hudák atya, a Kolesár Anna Lelkipásztori Központ rektora tartott szlovák nyelvű katekézist, Boldog Kolesár Anna és az Eucharisztia címmel, „A vértanúság és az Eucharisztia – A szűzi szentek tisztelete” mottóval. Ezt követően szlovák nyelvű szentmisét mutattak be.

17-én Seregély István érsek Az Élet kenyere című (a „Papság és az Eucharisztia – A papi, püspöki szentek tisztelete” mottójú) katekézisét hallgathatták meg a hívek felvételről.

Koncelebrált szentmisét mutatott be Gábor Bertalan szepsi esperes-plébános az esperesi körzet papjaival. A szentmise keretében elhelyezék a három szent kassai vértanú ereklyéjét a missziós keresztben.

Pénteken A fiatalok és az Eucharisztia címmel („Az ifjúság és az Eucharisztia – A fiatal szentek tisztelete” mottóval) Lóczi Tamás atya, a miskolci Fráter György-gimnázium igazgatója tart katekézist; majd szentmisét mutat be.

Január 19-én Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita a Keleti liturgia és az Eucharisztia címmel („A Keleti egyház és az Eucharisztia – A görögkatolikus szentek tisztelete” mottóval) meghirdetett katekézisét hallhatják a jelenlévők; majd görögkatolikus liturgia következik, Vaszily József bodrogközi esperes-parókus vezetésével.

Vasárnap Pehm Ernő Ferenc, a Szent Ferenc Kistestvérei szerzetesközösség elöljárója tart katekézist A lelkiség és az Eucharisztia címmel („Lelkiségek és az Eucharisztia – A ferences és máriás szentek tisztelete” mottóval). Előadása után szentmisét celebrál.

Hétfőn Mátyás Gáspár ajaki plébános A házasság és az Eucharisztia című („A házasság, a család és az Eucharisztia – A családos szentek tisztelete” mottójú) katekézisén, majd szentmisén vehetnek részt a hívek.

Január 22-én Böőr Roland radi plébános vezetésével szentségimádást tartanak, és szentmisében mondanak köszönetet a kapott kegyelmekért.

A missziós keresztet a radi plébániatemplomból visszaviszik a kassai premontrei templomba, mely azon a helyen épült, ahol a három 17. századi szent vértanúhalált szenvedett.

*

Január 24-én Radon tartja hagyományos papi rekollekcióját a Kassai Főegyházmegye magyar anyanyelvű papsága, „A szeretet hiteles jele: a másokkal való osztozás” mottóval – Fábry Kornél, a NEK főtitkára vezetésével és Legeza László közreműködésével.

Forrás és fotó: Szepsi Római Katolikus Esperesség

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Külhoni
Vezető híreink – olvasta már?
michael-blume-isten-kegyelmebol-hatalmunk-van-arra-hogy-atalakitsuk-vilagot
Michael A. Blume: „Isten kegyelméből hatalmunk van arra, hogy átalakítsuk a világot”

Magyarország apostoli nunciusát kérdeztük a húsvét misztériumáról és személyes tapasztalatairól.

2019. április 21., vasárnap
ferenc-papa-urbi-et-orbi-uzenete-husvet-vasarnapjan-az-elet-ura-ne-talaljon-minket-kozonyosnek
Ferenc pápa Urbi et Orbi üzenete húsvét vasárnapján: Az élet Ura ne találjon minket közönyösnek!

Április 21-én, húsvétvasárnap Urbi et Orbi üzenetében Ferenc pápa arról beszélt, hogy a feltámadt Krisztus nem hagyja magukra azokat, akiket próbatétel, fájdalom sújt. Imádkozott a Srí Lanka-i merényletek áldozataiért.

2019. április 21., vasárnap
Útravaló – 2019. április 22., húsvéthétfő

Útravaló – 2019. április 22., húsvéthétfő

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle