Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve – Fábry Kornél tartott előadást Pozsonyban

2018. január 18. csütörtök 15:51

A pozsonyi magyar katolikus közösség január 12-én, pénteken beszélgetést szervezett Fábry Kornéllal, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) Általános Titkárságának vezetőjével a Pozsonyi Magyar Intézetben. Az est szentségimádással és magyar nyelvű szentmisével kezdődött a ferences templomban.

A Pozsonyi Magyar Intézetben tartott esten Molnár Tamás, a pozsonyi magyar katolikus hívek lelkipásztora köszöntötte Fábry Kornélt. A 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Általános Titkárságának vezetője KiNEK? MiNEK? MindenkiNEK! című előadásában az eucharisztikus kongresszusok történetéről, a 2020-as kongresszus célkitűzéseiről, valamint az előkészületekről beszélt.

Elmondta, a kongresszust a NEK Általános Titkársága szervezi és bonyolítja le; a nagyszabású rendezvény előkészületi munkálatai és megvalósítása az olimpiáéhoz hasonlatos méretűek.

A teológiai bizottság három témát dolgozott ki – az első év tematikája a „Keresztény életünk forrása az Eucharisztia” volt, a másodiké „Az Eucharisztia az Egyház életének forrása”, a harmadiké „Az Eucharisztia forrás a világ számára” –, amit tavaly márciusban mutattak be Ferenc pápának. Azóta megszületett a döntés, hogy a kongresszus mottója a 87. zsoltár 7. verse: „Minden forrásom belőled fakad” – ismertette Fábry Kornél.

Elkészült az alapdokumentum, melyről márciusban tárgyalnak a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Tanácsának plenáris ülésén. A kongresszus honlapján fel lehet iratkozni a hírlevelekre; imádságot, elmélkedést is találhatunk itt, ugyanígy az egyházmegyék képviselőinek elérhetőségeit is, továbbá egy ötletládát, ahova bárki „bedobhatja” ötleteit, „amit aztán mérlegelünk, hogy mennyire reális a megvalósítás” – mondta a NEK Általános Titkárságának vezetője.

Szót ejtett a már lezárult logópályázatról, illetve a himnuszpályázatról, melynek március 20. a határideje, illetve arról is, hogy missziós küldöttek képzését indítják el, plébániákról, iskolákból, egyházközösségekből érkező résztvevők számára, akik így hozzájárulhatnak az eucharisztikus élet előmozdításához saját közösségükben.

A jelenlévők arról is értesülhettek, hogy NEKed! – Veled! címmel ötletfüzetet adnak ki, amely a 2020-as kongresszus első felkészülési évére vonatkozó ötleteket tartalmaz plébániáknak, közösségeknek, családoknak. „Az Eucharisztika mindig közösség, Krisztus és az Egyház cselekménye. Forrás fakad belőle, mely táplálja és megújítja keresztény életünket. Sőt, Krisztus melletti tanúságtételünk által meg akarja újítani az egész világot” – fogalmaz Erdő Péter bíboros az ötletfüzetben is olvasható ajánlásában.

Megjelent egy imakártya az eucharisztikus kongresszusért szóló imádsággal, amelyet azóta tizenhat nyelvre fordítottak le, de indul egy Adorapp elnevezésű applikáció is, amely lényegében egy szentségimádás-kereső lesz – hangzott el a Pozsonyi Magyar Intézetben; miként az is, hogy a 2020-as kongresszus szimbóluma, a missziós kereszt – amelyet 2007-ben készített Ozsvári Csaba ötvösművész, és Ferenc pápa 2017. november 20-án, a magyar főpásztorok ad limina látogatása alkalmával áldott meg – országjárásra indul.

A NEK szervezői segítséget nyújtanak az érdeklődőknek az adorációs iskolához: országszerte több helyen elindult a szentségimádás iskolája; az erről készült videók megtalálhatók a kongresszus honlapján – mondta el Fábry Kornél, aki előadásában a NEK történetének legfőbb állomásait is ismertette. Emlékeztetett: a magyar hívők számára óriási jelentőséggel bírt az 1938-ban Budapesten megrendett eucharisztikus kongresszus, melynek jelszava „Eucharistia vinculum caritatis”, az „Eucharisztia a szeretet köteléke” volt, himnusza pedig a Győzelemről énekeljen Napkelet és Napnyugat kezdetű ének.

„Ha belegondolunk, hogy milyen történelmi környezetben énekelték ezt, akkor egészen más jelentést kap. Hiszen 1939-ben kitör a második világháború, ez tehát az utolsó nagy békés esemény, egyfajta békekiáltás is volt” – mondta az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Általános Titkárságának vezetője Pozsonyban.

Szöveg és fotó: Dunajszky Éva/Felvidék.ma

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
szentmisevel-emlekezett-alapitojara-comunione-e-liberazione-mozgalom
Szentmisével emlékezett alapítójára Comunione e Liberazione mozgalom

A budavári Nagyboldogasszony- (Mátyás-) templomban Erdő Péter bíboros prímás mutatott be emlékmisét február 23-án a Comunione e Liberazione (Közösség és Szabadság) mozgalom alapítója, Don Luigi Giussani halálának tizenharmadik évfordulóján.

13:33
isten-szeretet-ezert-szeretett-lenyek-vagyunk-eloadas-sorozat-belso-varkastely
Isten a szeretet, ezért szeretett lények vagyunk – „A belső várkastély”-ról a D18 kávézóban

A budapesti D18 könyvesbolt-kávézó előadás-sorozatot indított Avilai Nagy Szent Teréz „A belső várkastély” című művéről. A negyedik előadást február 22-én tartotta Baráth Évi orvos. Előadótársa, Béri Renátó kármelita szerzetes betegség miatt nem tudott jelen lenni.

2018. február 23. péntek
Mai evangélium – 2018. február 24.

Mai evangélium – 2018. február 24.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Jn 15,9–17

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
Nagyböjti kalendárium – 2018. február 24.

Nagyböjti kalendárium – 2018. február 24.

Idei nagyböjti készületünkben az Ószövetségi Szentírást idézzük napról napra. Készüljünk együtt Jézus megváltó kereszthalálára és a feltámadásának ünnepére!

Előző napok »

hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István RádióMagyar Katolikus Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPKÚj Ember  Magyar Katolikus Rádió Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle