Az igazságra, csakis az igazságra törekedj – Ökumenikus imahét Sepsiszentgyörgyön

2019. január 30., szerda | 9:00

Sepsiszentgyörgyön január 18. és 27. között huszadik alkalommal zarándokoltak egymás templomába és imádkoztak együtt a történelmi magyar egyházak lelkipásztorai és tagjai az ökumenikus imahét keretében. A RomKat.ro oldalon olvasható beszámoló a Székely Hírmondó összefoglalója alapján készült.

„Az igazságra és csakis az igazságra törekedj…” – hangzott el estéről estére a megyeszékhelyen az ökumenikus imahét mottója, amelyet ebben az esztendőben az indonéz keresztény egyházak választottak Mózes ötödik könyvéből. Az imatized alatt megteltek a templomok Sepsiszentgyörgyön, a lelkipásztorok pedig a hagyományokhoz hűen ebből az alkalomból jótékony célra, egy bajba jutott ember anyagi megsegítésére gyűjtöttek. Idén egy baleset miatt lebénult fiatal édesanya került ily módon közelebb mozgásképessége visszaszerzéséhez.

Az ökumenikus imatized az állomási Szent Benedek katolikus templomban kezdődött, ahol Végh Nimród evangélikus lelkészjelölt mellett Ioan Cucu ortodox pap is szólt a keresztény egység nevében összegyűltekhez. Román és magyar nyelven elmondott beszédében a kölcsönös tisztelet, a felebaráti szeretet és az igazság gyakorlásának szükségességére hívta fel a figyelmet.

Másnap a Gyöngyvirág utcai református templomban Márkus András római katolikus plébános szólt az örök emberi értékekről, így az Istenbe vetett hitről, az egymás iránti megértésről, a türelemről és segítő szándékról.

„Ne csak ünnepi alkalmakból nézzünk magunkba és próbáljuk rendezni Istenhez és embertársainkhoz fűződő viszonyunkat, illetve javítani azon, hanem a hétköznapokon is. Ugyanakkor ne magyarázzuk a törvényt, hanem éljünk annak szellemében, és tartsuk szem előtt az igazságot” – szólított fel vasárnap az evangélikus templomban Hegyi István református lelkipásztor.

„Mi, emberek mindig a saját magunk igazságát akarjuk érvényre juttatni, ami nem helyes, hiszen ugyanarról a dologról különbözőképpen gondolkodunk. Az én igazságom tehát nem biztos, hogy a te igazságod is, éppen ezért ne próbáljuk azt másra ráerőltetni” – figyelmeztetett a Krisztus Király katolikus templomban igét hirdető Marosi Árpád református lelkipásztor.

A felújítás miatt jelenleg zárva tartó református vártemplom helyett az új gyülekezeti teremben tartották a következő alkalmat, melyen Kovács Károly katolikus segédlelkész elmélkedése hangzott el. Úgy fogalmazott: megfertőződött és pusztulásnak indult az emberiség nagy családfája, a benne élősködő kórokozóktól pedig csak Jézus segítségével tudjuk azt megtisztítani.

A Szent József katolikus templomban egybegyűltek Péterfy Ágnes unitárius lelkészt hallgathatták meg, aki a változás lehetőségét az Istenhez való visszatalálásban jelölte meg. A szemerjai református templomban Takács Dezső plébános hívta fel a figyelmet az emberiséget modern rabszolgaságba taszító és fogyasztói lénnyé alacsonyító pénzhajhászás veszélyeire.

A Szent Gellért katolikus templomban Müller Loránd református lelkipásztor hirdette az igét. Beszédének középpontjában a modern bálványimádás, vagyis a pénzközpontúság, öntömjénezés, élvezethajhászás és szerencsevadászat elítélése állt.

Az unitárius templomban Dénes Előd református lelkipásztor osztotta meg Istenhez kapcsolódó gondolatait, kiemelve a Teremtőnek is tetsző kitartás, önfeláldozás, másokért tenni akarás jelentőségét.

A tíz napon át tartó zarándoklat a belvárosi református templomban ért véget, ahol Elekes Szabolcs katolikus lelkész elemezte az igazsághoz fűződő viszonyunkat és annak értelmezéséből fakadó magatartásunkat, valamint rámutatott az egymás iránti kiengesztelődés és megbocsátás fontosságára is.

Forrás: Romkat.ro

Fotó: Székely Hírmondó

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Külhoni
Címkék: imádság, ökumené
Vezető híreink – olvasta már?
michael-blume-isten-kegyelmebol-hatalmunk-van-arra-hogy-atalakitsuk-vilagot
Michael A. Blume: „Isten kegyelméből hatalmunk van arra, hogy átalakítsuk a világot”

Magyarország apostoli nunciusát kérdeztük a húsvét misztériumáról és személyes tapasztalatairól.

2019. április 21., vasárnap
ferenc-papa-urbi-et-orbi-uzenete-husvet-vasarnapjan-az-elet-ura-ne-talaljon-minket-kozonyosnek
Ferenc pápa Urbi et Orbi üzenete húsvét vasárnapján: Az élet Ura ne találjon minket közönyösnek!

Április 21-én, húsvétvasárnap Urbi et Orbi üzenetében Ferenc pápa arról beszélt, hogy a feltámadt Krisztus nem hagyja magukra azokat, akiket próbatétel, fájdalom sújt. Imádkozott a Srí Lanka-i merényletek áldozataiért.

2019. április 21., vasárnap
Útravaló – 2019. április 22., húsvéthétfő

Útravaló – 2019. április 22., húsvéthétfő

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle