Az olasz csizma sarkában – Zarándokúton a Pápai Magyar Intézet növendékei

2019. május 15., szerda | 10:27

A Pápai Magyar Intézetben, Rómában tanulmányokat folytató papok azzal a céllal indultak Dél-Olaszországba május második hétvégéjén, hogy Itália általuk kevésbé ismert részét is felfedezzék, bejárják a mesés Pugliát, nagyobb városait és legfőképpen megismerjék Szent Miklós kultuszát.

Az útra Terdik Sebestyén is elkísérte a papi közösséget, aki hosszú idő óta a római, vatikáni látogatásainknak is nagyszerű idegenvezetője.

A Szent Miklós kultuszáról ismert tartományi székhelyen, Bariban a comboniánus missziós atyák vendégszeretetét élvezte a római zarándokcsapat.

Már Bari városa előtt lenyűgözik az érkezőket a rendkívüli hangulatáról híres trullóknak nevezett építmények (száraz építészeti eljárással készített, süveg alakú kunyhók), melyek már évszázadok óta ott állnak a kereskedelmi utak mentén. Ezek a trullók régen egy-egy család lakhelyéül szolgáltak.

Az Egyház egyik legismertebb és legkedveltebb szentje Szent Miklós, Bari védőszentje, hagyományosan az olasz Babbo Natale (Mikulás) néven ismerjük. A város bazilikájában őrzik Szent Miklós ereklyéit.

Éppen azokban a napokban látogattak a városba a Pápai Magyar Intézet növendékei, amikor Szent Miklós Bariba való „megérkezésére” emlékeztek a helyiek.

Ezekben a napokban az itt élők azzal a szép szokással idézik fel a szent érkezését, hogy a tengeren tartják a körmenetet. A helyiek a hajóikon kísérik Szent Miklós ereklyéit a város kikötőjében.

Az a rendkívüli lehetőség gazdagította a római magyar papi közösség zarándoklatát, hogy a szent sírja fölött ünnepelhették a szentmisét, másnap pedig a helyi közösség vasárnapi szentmiséjébe kapcsolódhattak be.

Bari látványosságainak megtekintése mellett a zarándokok Caste del Montét, a II. Frigyes német-római császár által épített legismertebb várat is felkeresték, amely az UNESCO-világörökség része.

Az Adriai-tenger partján található Trani városa is a kirándulás célpontja volt, ahol a San Nicola Pellegrino-bazilikát (amely Puglia tartomány egyik kiemelkedő építészeti alkotása, közvetlenül a tenger partján) is felkeresték az ösztöndíjasok.

A dél-olaszországi kirándulás másik apropója az idén Európa kulturális fővárosának választott Matera megtekintése volt. A város nevezetessége a Sassi di Matera. Ez a város történelmi központja, amely barlanglakások sokaságából áll, szintén az UNESCO-világörökség része.

A római magyar zarándokok felejthetetlen élményekkel gazdagodva térhettek vissza az Örök Városba.

Forrás és fotó: Pápai Magyar Intézet

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink – olvasta már?
nem-akarhogyan-varjak-az-erdelyi-kispapok-ferenc-papat
Nem akárhogyan várják az erdélyi kispapok Ferenc pápát

Ferenc pápa személyében először látogat katolikus egyházfő Erdélybe. A Szentatya június 1-jén mutat be szentmisét a csíksomlyói szabadtéri oltárnál. A Gyulafehérvári Papnevelő Intézet növendékei május 25-én este a közösségi oldalukon tették közzé pápaváró meglepetésvideójukat.

2019. május 25., szombat
gyermekbantalmazas-vatikani-szemmel-hans-zollner-sj-nem-epitkezhetunk-alaaknazott-foldre
Gyermekbántalmazás vatikáni szemmel – Hans Zollner SJ: „Nem építkezhetünk aláaknázott földre”

„Gyermekeink védelmében” címmel szervezett a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) fenntartásában működő Katolikus Pedagógiai Intézet (KaPI) és az Ignáci Pedagógiai Műhely gyermekvédelmi konferenciát május 24-én Budapesten. A találkozó fő előadóját, Hans Zollnert kérdeztük.

2019. május 25., szombat