Don Bosco-búcsút ünnepelt a nagybányai Krisztus Király-plébánia

2019. február 4., hétfő | 17:16

Szentségimádás előzte meg január 31-én a Don Bosco-búcsút a nagybányai, veresvízi Krisztus Király-templomban, mely szalézi gyökerei miatt őrzi a szent tiszteletét. A szentmise főcelebránsa Schönberger Jenő szatmári megyéspüspök volt.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

Schönberger Jenő püspök a bevonulást követő köszöntőjében hálát adott Bosco Szent Jánosért, a szalézi rend alapítójáért, akinek tisztelete Nagybányára is eljutott, Boldog Scheffler János püspök ugyanis szalézi szerzeteseket hívott ide és gondozásukra bízta a templomot. „Adjunk hálát a Jóistennek, hogy ilyen példaképet adott a nagybányaiaknak is. A mai napon nagyon sok helyen emlékeznek meg Bosco Szent Jánosról, az ő mennyei születésnapjáról, és mondanak köszönetet Istennek azokért a kegyelmekért, amelyekkel őt elhalmozva másokat is Istenhez segített. Imádkozzon, járjon közbe Bosco Szent János értünk is, ezért a plébániáért, a plébánia fiataljaiért, időseiért, mindenkiért” – kérte a főpásztor.

A homíliát Czier István mezőfényi plébános mondta, beszédében a jó példaképek fontosságát emelte ki. A fiataloknak minden időben szükségük van példaképekre, akik jó esetben a szüleik. De a szentek által az Egyház is példákat állít a hívek elé, így Bosco Szent Jánost is.

„A mai napon vajon miben követhetjük Bosco Szent Jánost, miben lehet ő a példaképünk?” – tette fel a kérdést a szónok; majd történeteken keresztül a türelem, az állhatatosság, a kitartó munka, a szorgalom erényeire mutatott rá. „Megmutatkozik életében, mennyire fontos volt számára az a türelem, amelyet a gyermekek, a fiatalok nevelésébe fektetett.

Mennyi türelemre és állhatatosságra van szükség ma is a családokban, a gyermekek nevelésében, a házasságokban, a házas felek között. Amikor türelmetlenséget fedezünk fel a szívünkben, mindig jusson eszünkbe Bosco Szent János.

(...) Látjuk továbbá, mennyire fontos volt számára, hogy odafigyeljen másokra, hogy ne csak felületes megoldásokat találjon. Így fontos volt, hogy ne csak összegyűjtse a gyerekeket, aztán pedig visszaküldje őket otthonaikba – ha volt nekik –, ne csak egy ebédet adjon nekik, ne csak tanítsa őket majd elengedje, hanem kísérje őket, amíg helyt nem tudnak állni a társadalomban.”

A szentmise végén Hájtájer István plébános köszönte meg mindenkinek a búcsú megünneplésében nyújtott segítségét, a jelenlétet. A Don Bosco Egyesülethez tartozó gyermekek verset mondtak, majd kivonulás előtt együtt elénekeltek egy Bosco Szent Jánosról szóló éneket.

Forrás és fotó: Szatmári Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Külhoni
Vezető híreink – olvasta már?
michael-blume-isten-kegyelmebol-hatalmunk-van-arra-hogy-atalakitsuk-vilagot
Michael A. Blume: „Isten kegyelméből hatalmunk van arra, hogy átalakítsuk a világot”

Magyarország apostoli nunciusát kérdeztük a húsvét misztériumáról és személyes tapasztalatairól.

2019. április 21., vasárnap
ferenc-papa-urbi-et-orbi-uzenete-husvet-vasarnapjan-az-elet-ura-ne-talaljon-minket-kozonyosnek
Ferenc pápa Urbi et Orbi üzenete húsvét vasárnapján: Az élet Ura ne találjon minket közönyösnek!

Április 21-én, húsvétvasárnap Urbi et Orbi üzenetében Ferenc pápa arról beszélt, hogy a feltámadt Krisztus nem hagyja magukra azokat, akiket próbatétel, fájdalom sújt. Imádkozott a Srí Lanka-i merényletek áldozataiért.

2019. április 21., vasárnap
Útravaló – 2019. április 22., húsvéthétfő

Útravaló – 2019. április 22., húsvéthétfő

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle