Egyházmegyei ifjúsági találkozót tartottak Nagyváradon

Külhoni – 2017. június 12., hétfő | 18:40

„Öltsétek föl az Isten fegyverzetét! (Ef 6,11)” mottóval szervezte meg a püspökség június 10-én Nagyváradon a VIII. Egyházmegyei Ifjúsági Találkozót, melyen több száz fiatal vett részt.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az összejövetel fő célja az volt, hogy a közös élményeken túl a fiatalok közelebb kerüljenek Szent László alakjához, erényeihez a lovagkirály tiszteletére szentelt évben. A szervezők igyekeztek rávezetni a résztvevőket arra, hogy László példája aktuális és követendő, hiszen az a feladatunk, hogy építők legyünk.

A találkozó során a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban idén is meg lehetett pörgetni az „erénykereket”, a tornateremben pedig a Szatmár megyei Tasnádszántóról érkezett Small Spark (’kis szikra’) nevű ifjúsági zenekar szolgált dicsőítő énekekkel.

A fiatalok körmenetben vonultak a székesegyházba, ahol Szabó Ervin bihari plébános kérdésekkel, buzdító szavakkal hangolta őket az ünnepi szentmisére. A főoltár előtt egy térdeplő páncélos lovag volt látható, utalásképpen Szent Lászlóra, illetve a találkozó mottójára.

Köszöntőjében Böcskei László megyéspüspök hangsúlyozta: ha a világ, ha egy közösség meg szeretne újulni, ehhez szüksége van az ifjúság erejére és lendületére, lelkesedésére is, mert közömbösen vagy szomorú hangulatban nem lehet fejlődni, továbblépni, előrehaladni.

Prédikációjában Tóth Attila Levente tasnádszántói plébános a Szentlélek mint harmadik isteni személy működésének fontosságáról beszélt. Kiemelte: a Szentlélek az, aki tűzben tart minket, éltet, segít, hogy Isten igéjét hirdessük. Nélküle nincs megtestesülés, sőt szentmise sem lenne, mert az apostolok csak azután lettek bátrak, hogy a Szentlélek eltöltötte a szívüket, és azután mertek kilépni a világba, hogy beszéljenek Jézusról, Isten országáról. A szélzúgás, a zaj, a lángnyelvek a Szentlélek külső jelei, szimbólumai, azonban ahhoz, hogy az életünk valóban apostolság legyen, beszélnünk is kell Krisztusról, ismernünk kell őt, és egymást is meg kell értenünk.

A szentmise után többféle kulturális program, csoportos beszélgetés várta a résztvevőket. Garamvölgyi Anett például, aki Szilágysomlyóról érkezett, Szent Lászlóról szóló középkori dalokat adott elő, énekét kobozon kísérve. A székesegyház előtti téren középkori harcosok viadala elevenedett meg, emellett zenét hallgathattak és interaktív táncban is részt vehettek a fiatalok.

A rendezvény sikeréhez hozzájárultak a Vár-lak Egyházmegyei Ifjúsági Központ fiataljai, Vakon Zsolt ifjúsági lelkész és Módi Blanka nővér irányításával.

Forrás és fotó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria