Emléktáblát avattak a kölni dómban Mindszenty bíboros emlékére

2019. május 11., szombat | 19:03

Emléktáblát avattak a kölni dómban Mindszenty József emlékére május 6-án, a bíboros-hercegprímás halálának 44. évfordulóján. Az eseményre a Nyugat-Európában szolgáló magyar lelkipásztorok kétnapos konferenciája adott alkalmat.

A Nyugat-Európában szolgáló magyar lelkészek szokásos évi konferenciája május 6-án vette kezdetét a németországi Altenbergben. A külföldön élő magyarokat szolgáló papok nyolc országból érkeztek, hogy kicseréljék tapasztalataikat.

A konferencia vezérfonalát jelentő témát – az üldözött keresztények napjainkban – a tanulmányi napon Janka Ferenc görögkatolikus parókus, a Veszprémi Hittudományi főiskola docense vezette fel. Két előadásában a keresztényüldözés elméleti és filozófiai alapjait tárta a konferencia résztvevői elé, majd a vallások, a háború és a béke, valamint az európai keresztényellenesség és a keresztényekkel szembeni intolerancia aktuális kérdéseire keresett választ, a magyar irodalom nagyjainak verseiből vett idézetekkel alátámasztva.

Délután Köln városában folytatódott a program, ahol a résztvevők a tizenkét román kori templom közül kettővel is megismerkedtek. Először a Szent András-templomban a kölni egyetem alapítójának, a nagynak (magnus) és egyetemes tudósnak (doctor universalis) nevezett Albert sírja fölött imádkoztak, majd a tizenkét apostol tiszteletére szentelt bazilikában gyönyörködhettek, amely a városban és a környéken élő magyar ajkú katolikusok számára több mint ötven éve ad helyet a vasárnapi szentmisék megünneplésére.

A bazilika plébániatermében Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár folytatta az előadások sorát, bemutatva, mit tesz Magyarország az üldözött keresztény közösségekért.

Ezt követően a kölni dómban magyar nyelvű rózsafüzér imádsággal köszöntötték a Szűzanyát a lelkipásztorok. A dicsőséges olvasó nem csak a húsvéti időszakhoz volt méltó: a magyar papok kiváltságos helyen, a napkeleti bölcsek ereklyetartója előtti főoltár előtt imádkozhattak, amelynek elülső oldalán az 1322-ből származó dombormű Szűz Mária megkoronázását jeleníti meg. Az egy darabból kifaragott fekete márványoltáron – amely a kereszténység egyik legnagyobb oltárasztala – mutatta be a szentmiseáldozatot Mindszenty József bíboros emlékére Dominikus Schwaderlapp kölni segédpüspök és Cserháti Ferenc, a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom-budapesti segédpüspök a konferencián részt vevő valamennyi lelkipásztor koncelebrálásával. Schwaderlapp segédpüspök a hit bátor tanújának nevezte Mindszenty bíborost, aki a szabadságért és az igazságért küzdött. „Ő, aki egykor a kölni dómban imádkozott, most értünk és hazájáért imádkozik” – olvasható a püspök Facebook-oldalán is.

A szentmisén jelen lévő több mint kétszáz hívővel közösen imádkozott Azbej Tristan helyettes államtitkár és Szegner Balázs düsseldorfi főkonzul, valamint a főkonzulátus több képviselője is. Magyarországért és minden magyarért fohászkodva csendült fel a kölni dóm falai között a katolikus magyarság ősi himnusza, a Boldogasszony Anyánk. Ezután került sor a kriptában annak az emléktáblának a leleplezésére, amely Mindszenty József bíborosnak, Magyarország hercegprímásának és Esztergom érsekének állít emléket, aki száműzetése idején többször felkereste a kölni dómot, ahol hazájáért és népéért imádkozott.

A konferencia másik napjának legnagyobb részét hagyományosan a lelkipásztori beszámolók teszik ki: az örömök és nehézségek megosztása, a személyes beszélgetések, további tervek, feladatok megvitatása segít a papoknak erőt meríteni további szolgálatukhoz.

A paptestvéri összetartozást erősítette az Eucharisztia közös megünneplése is. A záró szentmisén megemlékeztek azokról a lelkipásztorokról, akik már eltávoztak közülük. Cserháti Ferenc püspök prédikációjában arra emlékeztetett, hogy a papság az Eucharisztia alapításának pillanatában született. „A pap életének és szolgálatának középpontjában is mindig az Eucharisztiának kell állnia. Erre kérjük Isten áldását, különösen a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előkészületi idején” – fogalmazott.

Szöveg: Mustos Edit/Kölni Magyar Plébánia

Fotó: Kölni Magyar Plébánia

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink – olvasta már?
-miert-csak-szakallas-embereket-latni-templomi-kepeken-derus-egyuttlet2-gyori-szeretetnapon
„Miért csak szakállas embereket látni a templomi képeken?” – Derűs együttlét a győri Szeretetnapon

Május 25-én ismét szeretetnapot rendeztek Győrben, amelynek minden bevétele Böjte Csaba Szent Ferenc Alapítványát illeti. Nagyszalontai sportközpontra gyűjtenek.

19:24
a-keresztenyseg-hetkoznapokban-dol-el-interju-szilvasy-laszlo-uj-piarista-tartomanyfonokkel
A kereszténység a hétköznapokban dől el – Interjú Szilvásy László új piarista tartományfőnökkel

A Piarista Rend Magyar Tartományának káptalanja Szilvásy Lászlót, a tartomány ökonómusát választotta tartományfőnökké márciusban. Hogyan tölti be hivatását az egyén, a szerzetesközösség, az iskola életében? Sok egyéb mellett ezekről a kérdésekről beszélgettünk a provinciálissal.

19:59
Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle