Erdő Péter bíboros látogatást tett New Yorkban

2018. február 3. szombat, 18:10

Erdő Péter bíboros, prímás január 27. és február 3. között New Yorkban tett látogatást. Ennek keretében január 29-én előadást tartott a Columbia Egyetemen, „Vallás és egyház a világi államban” címmel, majd január 31-én találkozott a New York-i magyar közösséggel.

A főpásztor január 28-án a Columbia Egyetem campusán található Szent Pál-kápolnában szentmisét mutatott be, amelyen az intézmény tanárai és több száz katolikus hallgatója vett részt.

Erdő Péter bíboros előadására az egyetem rangos Bampton Lectures sorozatában került sor. A Bampton Lectures keretében az akadémiai év folyamán egy-egy kiemelkedő tudós tart előadást, választott témában. A Columbia Egyetemen 1948 óta rendezik meg e tudományos programot – az idei volt az ünnepi, negyvenedik alkalom.

Erdő Péter előadásában figyelmeztetett az erkölcsi relativizmus veszélyeire, és arról beszélt, miért van szükség az Egyházra a szekuláris államban.

Elmondta, a relativizmus – az arra való képtelenség, hogy valamit objektíven helyesnek vagy helytelennek nyilvánítsunk – súlyos válságot jelent a modern szekuláris államokban. A természeti törvény adta alap nélkül a társadalmak instabillá válnak, és megnyílik az út az erkölcsi rossz előtt.

Az állam nehezen tudja eldönteni, mi a jó az ember számára – mondta a bíboros –, ha nélkülözi azt az alapot, amelyet a természeti törvény és a vallásos világnézet adhatna meg. A természeti törvény hiánya és a világ racionális működésébe vetett hit meggyengülése miatt a társadalmak elvesztik a demokratikus intézményekbe vetett bizalmukat.

Jó eséllyel helytelen és káros döntések születnek, különösen ha a közjó koncepciója elbizonytalanodik, mert még a törvény antropológiai alapjait illetően sincs konszenzus – fejtette ki Erdő Péter.

Január 31-én a bíboros ünnepi találkozón vett részt az Apostoli Szentszék ENSZ-nagykövetségének épületében. A találkozó házigazdája Bernardito Auza érsek, szentszéki ENSZ-megfigyelő és Arthur Schneier rabbi volt. Megjelent: Bogyay Katalin, Magyarország ENSZ-nagykövete, valamint Kumin Ferenc, Magyarország New York-i főkonzulja.

A jelenlevők felidézték, hogy a holokauszt nemzetközi emléknapja az auschwitzi haláltábor felszabadulásának évfordulója lett. A felszólalók köszönetet mondtak Arthur Schneier rabbinak felejthetetlen fáradozásáért, amellyel negyven évvel ezelőtt elérte, hogy a magyar Szent Koronát az Egyesült Államokból ünnepélyes küldöttség visszavitte Budapestre. Arthur Schneier beszámolt arról, hogyan élte túl Magyarországon a vészkorszakot.

Aznap délután a bíboros baráti beszélgetés keretében találkozott a New York-i magyar közösségek vezetőivel is. Áttekintették a különböző egyházak és felekezetek vallási, kulturális és közösségépítő tevékenységét, valamint terveiket a jövőre nézve. A találkozón jelen voltak Magyarország New York-i Főkonzulátusának vezetői és munkatársai, a New York-i Magyar Ház, az Amerikai Magyar Könyvtár és Történelmi Társulat, a Széchenyi István Társaság, a Külföldi Magyar Cserkészszövetség, a Szent István Egyházközség, a First Hungarian Baptist Church in New York (New York-i Első Magyar Baptista Egyház), a New York-i Első Magyar Református Egyház, az Arany János Magyar Óvoda és Iskola, valamint a Tízezer Lépés Magyar Könyvesbolt képviselői, tagjai. A találkozón részt vett Illés Boglárka ifjúságpolitikai helyettes államtitkár is.

Ezt követően Timothy Dolan bíborossal, New York érsekével, valamint a régió egyházi vezetőivel találkozott Erdő Péter bíboros. Másnap, február 1-jén a főpásztor látogatást tett a New York-i nagy zsinagógában is.

Forrás és fotó: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Külhoni
Vezető híreink – olvasta már?
-felfigyelt-rank-vilag-harminceves-magyar-maltai-szeretetszolgalat
„Felfigyelt ránk a világ” – Harmincéves a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnökét, Kozma Imrét kérdeztük a szervezet múltjáról, jelenéről, jövőjéről.

2019. február 17. vasárnap
ferenc-papa-jezus-segit-hogy-kigyogyuljunk-kronikus-rovidlatasbol2
Ferenc pápa: Jézus segít, hogy kigyógyuljunk a krónikus rövidlátásból

Február 17-én a délben a Szentatya Jézus boldogmondásairól és az úgynevezett „jaj-mondásairól” elmélkedett. Rámutatott: a szenvedők nem azért boldogok, mert szenvednek, hanem mert Jézus szabadulást hoz nekik.

2019. február 17. vasárnap