Eucharisztikus találkozót rendeztek Szilágysomlyón

2018. június 20. szerda, 09:55

A 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve június 14-én regionális találkozót tartottak a szilágysomlyói Nagyboldogasszony-templomban, az esperesi kerület hívei és papjai részvételével.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegyében ez volt a második ilyen jellegű találkozó. Selymesilosváról, Szilágycsehből, Sülelmedről, Zilahról, Berettyószéplakról, Zsibóról, Érmindszentről, Tasnádról, Tasnádszántóról, Királydarócról, Krasznáról és Kárásztelekről érkeztek a zarándokok.

Kuglis Gábor Levente plébános köszöntötte a szilágysomlyói templomban összegyűlteket. A találkozó moderátora Bodor Zoltán tasnádi plébános volt. Bevezetőjében az apostolok magatartására, Jézus Krisztus melletti radikális elköteleződésükre hívta fel a figyelmet. A tanítványok mindent hátrahagytak, és követték Jézust. A mai ember életében sok esetben nagy hiányosságot jelent a radikális elköteleződéstől való félelem, nemcsak Jézus Krisztus mellett, hanem sok egyéb értéket illetően is. A hit útját járni a legkönnyebben a szeretet által lehet. A feltétel nélküli szeretet nagy kincs, ami által közelebb tudunk kerülni Jézushoz – mondta Bodor Zoltán.

A zarándokok aktívan bekapcsolódtak a programba. Az egyik résztvevő tanúságtételében arról beszélt, hogy a szentáldozás mind a mai napig a legnagyobb lehetősége a Jézussal való találkozásra. 

A találkozó szentmisével folytatódott, amelyet Böcskei László nagyváradi megyéspüspök mutatott be, a jelenlevő papok koncelebrálásával. A szentmise elején a főpásztor hangsúlyozta, a mostani tematikus találkozó kapcsolódik az elmúlt év témájához. Míg a múlt évben a hit gyökereire fektettek nagy hangsúlyt, idén a hit forrása kerül középpontba. A forrás a legfontosabb, mert ebből tudunk élni – emelte ki Böcskei László.

Nagy Jácint kárásztelki plébános mondott szentbeszédet, melyben leszögezte: sokszor összecsapnak felettünk a hullámok. Segítségért kiáltanánk, de nem tudjuk, kihez. Pedig Jézus itt van velünk, itt van templomainkban, itt van a szentmisében. Ennek ellenére az esendő ember kétségbeesik. Sokan elhagyják Istenbe vetett hitüket, szembefordulnak a Teremtővel, akitől minden jóság és szeretet származik. 

A keresztény hit a személyes tapasztalatra és mások tanúságtételére épül. Szükségünk van arra, hogy segítséget kapjunk azoktól, akik már végigjárták az utat. A tizenkét év óta beteg asszony félelmét legyőzte az Isten iránti bizalom, s végül elég volt Jézus ruhája szegélyét érintenie (Mt 9,22). „Bízzál leányom, hited meggyógyított” – mondta Jézus az asszonynak. 

Jézus Krisztus az élő víz forrását nyújtja számunkra az Oltáriszentségben való jelenlétével; gyógyulást és új életet ajándékoz, ahogy Jairus lányával is tette. Jézus ma is azt mondja: Ne félj, csak higgy Istenben! Képes csodát végbevinni a mi életünkben is, ha hiszünk, ha a hit élő bennünk. Ha nincs hitünk, megmaradunk a bűnben, Isten nem ismerésében, elmerülve az élet értelmetlenségében. A hittel elkezdünk létezni. A hit bizodalmas válasz Isten végtelen szeretetére. A hit elragadtatás, isteni igézet, mely átjárja létünket; Jézus teljes istenemberi valóságának, nem csak egy-egy tanításának vagy tettének elfogadása – hangzott el a prédikációban, melynek végén a szentmise szónoka kiemelte: akinek hite van, Istenre bízza életét. Pál életének egy sötét pillanatában ezt mondta: „Tudom jól, kire bíztam magam!” Istenre bízni magunkat azt jelenti: hiszem, hogy Isten elvezet az életre.

Forrás: Józsa Nándor Lóránd/hirek.varad.org

Fotó: a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink – olvasta már?
bognar-tamas-labodi-plebanos-jezus-nem-mosolytalan-egyhazat-alapitott-de-mi-ridegge-tesszuk
Bognár Tamás lábodi plébános: Jézus nem mosolytalan egyházat alapított, de mi rideggé tesszük

Szülei arra tanították, hogy ne „valaki”, hanem egyszerűen csak jó ember legyen. „Tapsi atya” az öröm embere. Vallja, hogy Jézus nem egy rideg, mosolytalan egyházat alapított; mi tesszük sokszor azzá. Bognár Tamással Lőrincz Sándor készített interjút, mely a Somogyi Hírlapban jelent meg.

2019. február 21. csütörtök
az-abu-dzabiban-alairt-dokumentumrol-parbeszed-titka-az-igazsag-kozottunk-folottunk-all
Az Abu-Dzabiban aláírt dokumentumról – A párbeszéd titka: az igazság közöttünk, fölöttünk áll

Két hete, február 4-én sokakat meglepett, hogy Ferenc pápa és a szunnita iszlám legfőbb vallási központjának vezetője, az al-Azhar egyetem és mecset főimámja az Abu-Dzabiban megrendezett vallásközi találkozón közös nyilatkozatot írtak alá. Török Csaba teológus, egyetemi tanár írását adjuk közre.

2019. február 21. csütörtök