Felújítás miatt három évre bezár a kolozsvári Szent Mihály-plébániatemplom

2018. március 8. csütörtök 16:16

Felújítás miatt több mint három évre bezár a Kolozsvár főterén álló Szent Mihály-plébániatemplom – írta március 7-én a Maszol.ro portál.

A római katolikus egyház az Európai Uniótól nyert 18 millió lej (1,26 milliárd forint) támogatást a 22 millió lejes (1,54 milliárd forint) összköltségű műemlék-felújításra. A támogatási szerződést még Kovács Sándor főesperes írta alá 2017 októberében, két hónappal a halála előtt.

Veres Stelian plébániai kormányzó tájékoztatása szerint márciusban nyújtják be a felújítás műszaki tervét, és ennek jóváhagyása után következhet a kivitelező kiválasztása. Valószínűsítette, hogy húsvét és pünkösd között megkezdődhetnek a munkálatok. A felújított templomot előreláthatólag 2021 késő őszén nyitják meg újra a látogatók előtt. Azt tervezik, a helyreállítás idején havonta biztosítanak lehetőséget az érdeklődőknek, hogy megtekinthessék a munkálatokat.

A plébániai kormányzó szerint a templom tetőszerkezete, illetve a cserepek kijavítása és a kőfalak letisztítása lesz a legnagyobb beavatkozás. Ugyanakkor korszerű világítással, elektromos hálózattal és fűtésrendszerrel is ellátják a templomot, és állandóan látogathatóvá teszik a tornyot. Itt állítanak ki néhány barokk oltárt is, amelyet 1951-ben távolítottak el a templomból.

A gótikus plébániatemplom hosszú ideig tartó építése a 14. század második felében kezdődött, és a 15. század első felében fejeződött be. A templom jelenlegi, neogótikus tornya 1837 és 1859 között épült. Az utolsó nagyobb beavatkozás során 1951-ben elbontották a szentély sérült barokk boltozatát és az eredeti gótikus boltozatot vasbetonból rekonstruálták. Szintén ekkor fedték fel a templomban ma is látható falképeket.

Forrás: MTI

Fotó: KirándulásTippek

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
-megroppant-nadszalat-nem-tori-ossze-iz-42-3
„A megroppant nádszálat nem töri össze…” (Iz 42, 3) – Levél az Alaptörvény módosításáról

Az alábbiakban Székely János szombathelyi megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) társadalmi kérdésekkel foglalkozó Caritas in Veritate Bizottsága elnökének levelét adjuk közre, melyet az Alaptörvény hajléktalanokkal kapcsolatos részének módosítása vonatkozásában írt.

07:01
szemelyi-valtozasok-egyhazmegyeinkben-2018
Személyi változások egyházmegyéinkben – 2018 – FRISSÍTVE

Az alábbi személyi és szervezeti változások lépnek életbe a 2018. évben egyházmegyéinkben.

09:51