Felújítás miatt három évre bezár a kolozsvári Szent Mihály-plébániatemplom

2018. március 8. csütörtök 16:16

Felújítás miatt több mint három évre bezár a Kolozsvár főterén álló Szent Mihály-plébániatemplom – írta március 7-én a Maszol.ro portál.

A római katolikus egyház az Európai Uniótól nyert 18 millió lej (1,26 milliárd forint) támogatást a 22 millió lejes (1,54 milliárd forint) összköltségű műemlék-felújításra. A támogatási szerződést még Kovács Sándor főesperes írta alá 2017 októberében, két hónappal a halála előtt.

Veres Stelian plébániai kormányzó tájékoztatása szerint márciusban nyújtják be a felújítás műszaki tervét, és ennek jóváhagyása után következhet a kivitelező kiválasztása. Valószínűsítette, hogy húsvét és pünkösd között megkezdődhetnek a munkálatok. A felújított templomot előreláthatólag 2021 késő őszén nyitják meg újra a látogatók előtt. Azt tervezik, a helyreállítás idején havonta biztosítanak lehetőséget az érdeklődőknek, hogy megtekinthessék a munkálatokat.

A plébániai kormányzó szerint a templom tetőszerkezete, illetve a cserepek kijavítása és a kőfalak letisztítása lesz a legnagyobb beavatkozás. Ugyanakkor korszerű világítással, elektromos hálózattal és fűtésrendszerrel is ellátják a templomot, és állandóan látogathatóvá teszik a tornyot. Itt állítanak ki néhány barokk oltárt is, amelyet 1951-ben távolítottak el a templomból.

A gótikus plébániatemplom hosszú ideig tartó építése a 14. század második felében kezdődött, és a 15. század első felében fejeződött be. A templom jelenlegi, neogótikus tornya 1837 és 1859 között épült. Az utolsó nagyobb beavatkozás során 1951-ben elbontották a szentély sérült barokk boltozatát és az eredeti gótikus boltozatot vasbetonból rekonstruálták. Szintén ekkor fedték fel a templomban ma is látható falképeket.

Forrás: MTI

Fotó: KirándulásTippek

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
elhunyt-gaal-endre
Elhunyt Gaál Endre

Életének 73., áldozópapságának 50. évében elhunyt Gaál Endre protonotárius, kanonok, nagyprépost, teológiai tanár. Az alábbiakban közzétesszük az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye közleményét és a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium Facebook-oldalán megjelent nekrológot.

13:06
te-hol-tartasz-az-uton-nagymaroson-kiderul
Te hol tartasz az úton? Nagymaroson kiderül!

Október 6-án újra megrendezik a Nagymarosi Ifjúsági Találkozót, amely a magyar katolikus fiatalok legnagyobb múltra visszatekintő, évente kétszer (májusban és októberben) megrendezett országos lelkinapja. Az idei őszi találkozó témája az úton levés lesz.

12:00