Gyászmise a római magyar kápolnában Seregély István és Miklósházy Attila lelki üdvéért

2019. január 10. csütörtök, 09:01

Január 8-án a Szent Péter-bazilika Magyarok Nagyasszonya-kápolnájában Németh László olaszországi magyar főlelkész gyászmisét mutatott be a közelmúltban elhunyt két magyar püspök, Seregély István nyugalmazott egri érsek és Miklósházy Attila, a külföldi magyarok nyugalmazott püspöke lelki üdvéért.

Németh László homíliájában párhuzamba állította a két püspök életútját: ugyanabban az évben születtek, 1931-ben, és pár nap különbséggel, mindketten 2018 végén hunytak el. Mindketten a miskolci Fráter György-gimnáziumban tanultak. Két év különbséggel szentelték őket püspökké.

Mindketten tanúi voltak egy történelmi fordulatnak. Amikor Miklósházy Attila 1989-ben püspöki kinevezését megkapta, üzenet érkezett számára Rómából, hogy a torontói szentelésére Magyarországról ne várjon püspököt. Akkor még a hazai közélet és a nyugati emigráció sok ponton szemben állt egymással, nem értették meg egymást. Ebben a korban lett a világon szétszóródott magyarok püspöke. Mindszenty bíboros nyomába lépett abból a szempontból, hogy járta a magyar egyházközségeket a világon, látogatta a magyar papokat. Visszaemlékezésében azt írta, hétszer körbeutazta a Földet, de csak néhányszor volt szállodában, mert mindig a magyar egyházközségek és papok vendégszeretetét élvezte. Kinevezésekor püspöki küldetéséhez sem pénzt, sem egyházi iurisdictiós joghatóságot nem kapott, mert a magyar hívek a helyi püspökök joghatósága alá tartoztak. Amikor a rendszerváltást követően megszűnt a honi és a külföldi magyarok politikai szembeállítása, Miklósházy püspök azonnal a magyar püspöki kar tagja lett. Velük jött a római ad limina látogatásokra, részt vett a testület ülésein.

Seregély István érsek 1990 óta a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke volt, ami szintén egyháztörténeti fordulatot jelentett, hiszen addig ezt a tisztséget az esztergomi prímás töltötte be. Ezt a megbízatását három cikluson át látta el. Olyan nagy kezdeményezések fűződnek az ő elnökségéhez, mint a Pázmány Péter Katolikus Egyetem megalapítása, melynek ő volt az első nagykancellárja. Ő indította el a Magyar Katolikus Rádiót, és ő vezette be azt, hogy a püspöki kar tagjai kétévente közös lelkigyakorlaton vesznek részt.

Németh László – a magyar kápolna bejáratánál látható, a koronáját a Szűzanyának nyújtó Szent István király alakjára mutatva – idézte Seregély István érsek szavait: „A magyarok számára Szent István király kikerülhetetlen.” Papi és érseki szolgálatában kiemelkedően fontosnak tartotta, hogy Szent István királyunk örökségét ápolja és továbbadja. Miklósházy Attila püspök számára a római Magyarok Nagyasszonya-kápolna a világon szétszóródott magyarok lelki helye volt Péter apostol sírja közelében. A szentbeszéd végén Németh László a Magyarok Nagyasszonya közbenjárását kérte az elhunyt főpásztorok lelki üdvéért és a világon élő magyar katolikus hívek számára.

A szentmisén koncelebrált Németh Norbert, a Pápai Magyar Intézet rektora és az intézményben tanuló két pap is.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatikan News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-az-okumenikus-iman-sulyos-bun-lekicsinyelni-mas-keresztenyek-ajandekait
Ferenc pápa az ökumenikus imán: Súlyos bűn lekicsinyelni más keresztények ajándékait!

Január 18-án a Szentatya esti dicséretet vezetett a Szent Pál-bazilikában. A közös liturgián a Rómában élő többi keresztény felekezet képviselői is jelen voltak. A vesperás végén Ferenc pápa két másik egyházi vezetővel közösen áldotta meg a hívőket.

2019. január 18. péntek
marton-jozsef-professzor-papalatogatasrol-lepjunk-tul-naiv-provincialis-gondolkodasunkon
Marton József professzor a pápalátogatásról: Lépjünk túl a naiv, provinciális gondolkodásunkon!

Ferenc pápa romániai apostoli útján június 1-jén szabadtéri szentmisét mutat be a csíksomlyói kegyhelyen. A pápalátogatásról Marton Józsefet, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Karának professzorát, a gyulafehérvári római katolikus teológiai fakultás volt dékánját kérdeztük.

2019. január 18. péntek
Seregély István: Útravaló – 2019. január 18.

Seregély István: Útravaló – 2019. január 18.

Seregély István nyugalmazott egri érsek szívügyének tekintette, hogy nyugdíjas éveiben elmélkedéseket írjon az Adoremusba. A múlt esztendő utolsó napján elhunyt főpapra emlékezve napról napra minden reggel közreadjuk a 2019. januári számba Útravaló címmel írt... »

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. január 18.

Mai evangélium – 2019. január 18.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 25,1–13

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle